Wołowina duszona


Wołowina duszona
Składniki
1,5-2 kg antrykotu lub rostbefu, 2 łyżki masła lub margaryny, 2
cebule, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki sosu chili lub ostrego keczupu,
szklanka gorącej esencjonalnej herbaty lub rosołu, bazylia,
łyżeczka majeranku, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Opłukane, osuszone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia (2 l). Masło lub
margarynę rozetrzeć z solą i pieprzem, posmarować mięso. Pozostałe składniki
rozdrobnić, połączyć, podlać wołowinę, szczelnie przykryć pokrywą lub folią mikrofalową
i mikrofalować 20 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Mięso przewrócić, przykryć i
mikrofalować przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.) przez 30 minut. Po tym czasie ponownie
przewrócić, polać wytworzonym sosem i mikrofalować 20 minut przy ŚREDNIEJ MOCY
(50 proc.). Wołowinę próbować widelcem; gdy będzie prawie miękka - odstawić pod
przykryciem na 20 minut. Podawać z ziemniakami piure, makaronem lub ryżem.
Proporcje dla 6-8 osób.


Wyszukiwarka