Tutaj rozmawiajmy o jedzeniu oraz także o niezdrowych rzeczach.
Zaciekawił mnie Aspartam
Czy on jest, czy nie jest szkodliwy?
Może topic dziwny, ale zostawcie go.
EDIT:Cóż, chyba tylko źle ułożyłem zdania.
Aspartam to słodzik, który jest szeroko stosowany przez diabetyków... z tego co czytałem o nim kiedyś, nie ma żadnych pewnych naukowo dowodów, jakoby byłby on niezdrowy, czy rakotwórczy. jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, to mam je w ogólnym poważaniu - jem, co chcę i jakoś żyję Acz zdarzały mi się różne wegetariańskie eksperymenty.
Co robi FDA by chronić konsumentów przed zagrożeniami płynącymi z aspartamu? Mniej niż nic. W 1992 FDA dopuściło aspartam do zastosowania w napojach słodowych, płatkach śniadaniowych i ,mrożonych puddingach i nadzieniach. W 1993 FDA dopuściło aspartam do produkcji twardych i miękkich wyrobów kandyzowanych, bezalkoholowych napojów aromatyzowanych, napojów herbacianych, soków i koncentratów owocowych, wyrobów piekarniczych, mieszanek do pieczenia, mrożonek, mas dekoracyjnych i nadzień dla wyrobów piekarniczych. W 1991 FDA zabroniło importu stevia. Sproszkowany liść od setek lat był używany jako alternatywny słodzik. Jest ona szeroko używana w Japonii bez skutków ujemnych. Naukowcy zaangażowani w ocenę stevia potwierdzili, że jest ona bezpieczna dla spożywania przez człowieka – fakt dobrze znany w wielu częściach świata, gdzie nie jest ona zabroniona. Każdy z kim rozmawiałem na ten temat wierzy, że stevia została zabroniona by trzymać ten daleko od USA i by chronić poziom sprzedaży aspartamu.(26)