Pasztet z bażanta


Pasztet z bażanta

1 bażant,

tłuszcz,

25 dag słoniny,

15 dag wątróbki z gęsi,

15 dag pieczarek,

3-4 żółtka,

10 dag bułki czerstwej,

100 ml białego wytrawnego wina,

150 ml śmietanki kremowej,

3-4 dag migdałów,

10 dag cytryn, mleko,

8 dag pomidorów,

natka pietruszki,

sól i pieprz do smaku.

Sprawionego bażanta umyć, oddzielić mięso od kości, które zalać wodą i ugotować na małym ogniu. Mięso i słoninę podsmażyć, skropić wywarem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pieczarki oczyścić, opłukać, dodać do bażanta pod koniec duszenia wlać wino. Wątróbkę i bułkę namoczyć w mleku. Bułkę odcisnąć, zemleć razem z przygotowanym mięsem oraz wątróbką, połączyć z żółtkami, doprawić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem formy, wyrównać powierzchnię, przykryć pergaminem i upiec wkładając naczynie z pasztetem do większego naczynia z wrzącą wodą i wstawiając do piekarnika. Upieczony wystudzić w formie, potem wyłożyć na półmisek, udekorować ubitą śmietanką, sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami i cytrynami, a także pomidorami i natką pietruszki.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Kiszka ziemniaczana, KUCHNIA-ZIOŁA-GOTOWANIE, KISZKI, krupnioki, pasztety, salcesony
Pasztet z pieczarkami, A Przepisy kulinarne 1
Pasztet z Kurczaka
Paszteciki w cieście francuskim z mięsem, Przepisy na wina
Pasztet drobiowo, PRZEPISY
Pasztet z zajaca
Paszteciki Gugler
Pasztet z grzybow
Tradycyjny akcent na świątecznym stole - pasztet z indyka z pieczarkami, Przepisy kulinarne
Pasztet kubański z drobiu
paszteciki do czerwonego?rszczu
Kotlety?ranie nadziewane pasztetem
Pieczarki z pasztetem
Pasztet z watrobek drobiowych
Paszteciki twarogowe z kapustą
Pasztet mięsny 1
330 przepisów na ciasta, Paszteciki półfrancuskie z pieczarkami i kiełbasą
ryby, PASZTET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, PASZTET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
ryby, PASZTET Z KREWETKAMI, PASZTET Z KREWETKAMI

więcej podobnych podstron