Wuzetki
30 min, 8 porcji
1 porcja 410 kalorii
- 2 opakowania Murzynka Dr. Oetkera
- 6 jaj
- 20 dag miękkiego masła lub margaryny
- 160 ml mleka (16 łyżek)
- 750 ml śmietanki (30% tłuszczu)
- 3 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Polewa gotowa czekoladowa
- 1 kiwi
- kilka wiśni koktajlowych
- 2 mandarynki świeże lub z puszki
- sok z 2 cytryn
- 3 łyżki cukru
- 50 ml wódki
Ciasto w proszku miksować ok. 3 minut z jajkami, masłem i mlekiem, przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia,
piec 45 min w 175°C, wyjąć, ostudzić, przekroić na dwie części,
schłodzoną śmietankę ubić krótko mikserem, śmietan-fix wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wsypać do śmietany i ubijać na sztywno,
dolny blat ciasta nasączyć ponczem przygotowanym z 250 ml przegotowanej zimnej wody, cukru, soku cytrynowego i alkoholu. Rozsmarować 2/3 bitej śmietany,
nałożyć drugi blat ciasta, nasączyć ponczem, wierzch ciasta polać polewą,
pokroić na porcje, każdą z nich za pomocą szprycki udekorować rozetkami i ozdobić owocami.
Murzynek jest pysznym, domowym ciastem. Nie zawiera konserwantów. Na opakowaniu znajduje się dodatkowy przepis na wspólne pieczenie z dziećmi.