Ryż z jabłkami i rabarbarem
(avalonne)
Ryż brązowy lub dziki gotować przez 15 min.
Rabarbar obrać ze skórki i drobno pokroić, jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Wymieszać rabarbar z jabłkami i posypać cynamonem i fruktozą do smaku. Piec zawinięte w folię aluminiową przez 20 min w temp. 200' przy włączonym termoobiegu. Następnie wymieszać ryż z pieczonymi owocami. Najlepsze do spożycia, gdy ciepłe.
Ryż prażony z jabłkiem
(Nimrodel)
Potrzeba:
[li]ryż (brązowy, dziki, basmati) nie więcej niż 100 gr na jeden raz[/li]
[li]2 jabłka (a jak duże to jedno)[/li]
[li]cynamon wg. uznania[/li]
[li]chudy jogurt bc[/li]
Ryż gotujemy połowę czasu podanego na opakowanie, wyciągamy, przelewamy zimna woda.
Jabłko traktujemy na grubej tarce, względnie kroimy na kawałki jak kto woli. Wkładamy na patelnie (lub do garnuszka), podlewamy trochę wody, dodajemy cynamon. Niech sie tak pitrasi prze 8-12 min. Mieszamy w międzyczasie.
Można jabłko zamiast tego upiec w piekarniku. Można zrobić to w mikrofali.
Wykładamy na talerzyk - jabłka, potem ryż, potem polewamy chudym jogurtem.
Jeśli ktoś chce można sobie fruktozy dodać.
Smacznego
Makaronik z warzywami
(naamah)
Składniki:
[li]makaron
[/li][li]pieczarki
[/li][li]papryka
[/li][li]cebulka
[/li][li]ogórek
[/li][li]rzodkiewka
[/li][li]przecier pomidorowy
[/li][li]pomidory
[/li][li]kefir[/li]
Cebulkę, paprykę dusimy.Wrzątkiem zalewamy pieczarki na 15min pod przykryciem. Do teflonu z papryką i cebulą wrzucamy ogórka, pomidorki, rzodkiewkę dusimy z przyprawiamy oregano,pieprz,sól...dodajemy pieczarki, robimy sos z kefiru i przecieru, zalewamy potrawę, chwilkę dusimy. W między czasie gotujemy al dente makaron i wszystko razem podajemy :)
BARDZO POMIDOROWY SOS DO MAKARONU
(natasha)
Składniki:
[li]cebula opcjonalnie dymka ze szczypiorkiem
[/li][li]czosnek 2-3 ząbki
[/li][li]2 pomidory lub 1
[/li][li]koncentrat pomidorowy Pudliszki 30 %
[/li][li]sól
[/li][li]pieprz
[/li][li]bazylia[/li]
Cebulkę kroimy i wrzucamy na patelnie wraz z wycisniętym czosnkiem- lekkie duszenie.
Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie aby sie lekko przydusiły.
Dodajemy przyprawy-: pieprz,sol,bazylię. Następnie odrobinkę podlewamy wodą. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego-wszystko pięknie mieszamy. Gdy już patelnię ściągniemy z gazu ja dodaję kilka łyżek kefiru.
Polewamy makaron.
Najlepiej jak pomidory będą w kawałkach jeszcze :)
Można posypać koperkiem lub natką pietruchy .
Smacznego :)
Makaron z sosem
(Ruda.K)
Składniki:
[li]makaron (najlepiej rurki albo kokardki)[/li]
[li]puszka pomidorów[/li]
[li]cebula[/li]
[li]1/3 szklanki mleka (najlepiej 0.5%)[/li]
[li]2 ząbki czosnku[/li]
[li]majeranek, sól, pieprz, świeża bazylia[/li]
Makaron gotujemy al dente.
Na suchej patelni teflonowej rumienimy cebulkę pokrojoną w kostkę. Jak zacznie brązowieć dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. pieprzem i majerankiem. Mieszamy dokładnie i dolewamy mleko. Dusimy chwilkę aby cebula zmiękła i dodajemy posiekaną świeżą bazylię.
Mieszamy sos z makaronem i podajemy. Można też do sosu dodać trochę ugotowanej soczewicy :D
Sos do makaronu pomidorowo - tuńczykowo - jogurtowy
(Gizelka)
Wstawiam wodę na makaron
5 pomidorów - ja obieram ze skóry i usuwam pestki, potem kroję w kostkę i na patelnię
Puszka tuńczyka wsw - razem z zalewą dorzucam do pomidorów
Przyprawiam - sól, pieprz, czosnek i co kto lubi - duszę aż do czasu kiedy sie ugotuje makaron
zdejmuję z ognia i dodaję pojemniczek jogo naturalnego, dużo koperku, wrzucam makaron i mieszam!!
Dla mnie bomba!!
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Składniki:
[li]100 g ryżu Basmati lub naturalnego brązowego
[/li][li]puszka tuńczyka w sosie własnym
[/li][li]2-3 kiszone ogórki
[/li][li]2 pomidory
[/li][li]1 cebula
[/li][li]jogurt naturalny do 1,5%
[/li][li]2 jajka bez żółtek
[/li][li]przyprawy : sól, pieprz, może być czosnek[/li]
Gotujemy ryż al dente, przekładamy do miski. Dodajemy tuńczyka, pokrojone drobno ogórki, pomidory, cebulę, białko ugotowanych jajek oddzielone od żółtek (żółtka można wykorzystać do dania tłuszczowego). Na koniec zalewamy jogurtem, przyprawiamy wg uznania i mieszamy. PYCHA :)