KARPATKA
Na ciasto:
6 łyżek masła
6 jajek
1 szklanka mąki
1/2 torebki proszku do pieczenia
1 szklanka wody szczypta soli
Na krem:
1 litr mleka
2 torebki budyniu
o smaku waniliowym
2 jajka
3 kostki masła
2 torebki cukru waniliowego
2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
owoce sezonowe i listki mięty do dekoracji
W rondelku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzuć masło i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodaj szczyptę soli oraz przesianą mąkę. Energicznie mieszaj, aż ciasto zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek rondelka. Wystudź. Do zupełnie zimnej masy kolejno wbijaj jajka, cały czas ucierając mikserem. Dodaj proszek do pieczenia. Mieszaj, aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystencję. Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozsmaruj na przykrytej pergaminem płaskiej blasze. Kolejno wstawiaj do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C. Piecz po około 40 minut. Jajka i żółtka utrzyj z cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym. Mleko zagotuj. Wrzące mleko powoli wlewaj do masy jajecznej stale mieszając. Ponownie postaw na ogniu, mieszając zagotuj. Kostki masła utrzyj z cukrem pudrem. Małymi porcjami dodawaj masę budyniową. Utrzyj na gładki krem. Wystudzone placki przełóż przygotowanym kremem. Udekoruj listkami mięty i owocami sezonowymi. Przed podaniem ciasto możesz obficie posypać cukrem pudrem.