Pierogi Dominika
ciasto:
20 dag mąki pszennej
25 dag zmielonego twarogu
5 dag margaryny lub masła
farsz:
5 jajek
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
pęczek koperku
1 cebula
sól, pieprz
Mąkę i margarynę posiekać na stolnicy, dodać twaróg i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość mniej więcej 3 mm i wyciąć krążki spodkiem od szklanki. 4 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i posiekać w niezbyt drobną kostkę. Koperek (czy też jakąś jego alternatywę) także posiekać. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Posiekane jajka, koncentrat pomidorowy, koperek i cebulę połączyć i dobrze rozetrzeć. Dodać surowe jajo, doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz zamieszać. Nałożyć farsz na krążki ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi kłaść na mocno rozgrzany w głębokiej patelni olej i usmażyć z obu stron na rumiano.