Tort orzechowy DOMOWY
Ciasto
300 g mielonych orzechów włoskich
10 jajek
10 łyżek cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pół szklanki bułki tartej lub biszkoptów
Masa
400 g mielonych orzechów włoskich
400 ml mleka
300 g cukru
400 g masła
50 ml spirytusu
Ubić jaja z cukrem na puszysta masę, dodać do niej orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Czas- 40 minut. Biszkopt przed krojeniem dobrze wystudzić. Przekroić na 3 części. Najlepiej kroić następnego dnia.
Przygotowując masę orzechową wyjąć z lodówki masło, aby zmiękło.
Zagotować mleko, wsypać do niego cukier i wymieszać, aby dobrze się rozpuścił. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze na wolnym ogniu 5-10 minut, aby odparowało o połowę. Teraz należy wsypać orzechy. Stale mieszając, żeby nie zrobiły się kluski gotować jeszcze przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
Utrzeć mikserem miękkie już masło - do spienienia. Dodać chłodną masę orzechową i kieliszek spirytusu (ma on wydobyć z orzechów ich walory smakowe). Miksować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą idealnie i masa stanie się aksamitna.
Przełożyć masą warstwy tortu, górną dając do środka. Posmarować też boki i wierzch. Boki obsypać dekoracyjnie orzeszkami.