Tort orzechowy DOMOWY


Tort orzechowy DOMOWY

Ciasto
300 g mielonych orzechów włoskich
10 jajek
10 łyżek cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pół szklanki bułki tartej lub biszkoptów

Masa
400 g mielonych orzechów włoskich
400 ml mleka
300 g cukru
400 g masła
50 ml spirytusu

Ubić jaja z cukrem na puszysta masę, dodać do niej orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Czas- 40 minut. Biszkopt przed krojeniem dobrze wystudzić. Przekroić na 3 części. Najlepiej kroić następnego dnia.
Przygotowując masę orzechową wyjąć z lodówki masło, aby zmiękło.
Zagotować mleko, wsypać do niego cukier i wymieszać, aby dobrze się rozpuścił. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze na wolnym ogniu 5-10 minut, aby odparowało o połowę. Teraz należy wsypać orzechy. Stale mieszając, żeby nie zrobiły się kluski gotować jeszcze przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
Utrzeć mikserem miękkie już masło - do spienienia. Dodać chłodną masę orzechową i kieliszek spirytusu (ma on wydobyć z orzechów ich walory smakowe). Miksować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą idealnie i masa stanie się aksamitna.
Przełożyć masą warstwy tortu, górną dając do środka. Posmarować też boki i wierzch. Boki obsypać dekoracyjnie orzeszkami.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Tort orzechowo-kawowy, Ciasta
tort orzechowo kawowy
Tort orzechowo
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym
Tort orzechowy
ciasta tort orzechowy, cuisine, przepisy
Tort orzechowy z masa kawowa, KUCHNIA, ciasta, ciasteczka, desery
Tort orzechowy p Ewy, 13. Kulinarne, 1. PDF, Ciasta Ewy Wachowicz
Tort orzechowy 2
Tort orzechowy 1, KUCHNIA, ciasta, ciasteczka, desery
EW Tort orzechowy
Tort orzechowy 3
Tort orzechowo-kawowy, Przepisy na ciasta i wiele innych
Tort orzechowy
Tort orzechowo
Tort orzechow1
Tort orzechowo-kawowy, Ciasta
Tort orzechowy
Tort orzechowy z chałwowym i serowym kremem(1)

więcej podobnych podstron