Jaja z mikrofali


Potrawy z jaj/ Jajecznica na boczku

Porcja dla: 1 osoby

Czas przygotowania: około 5 minut

Składniki:

Wykonanie:

Boczek wkładamy do płytkiego żaroodpornego naczynia, mikrofalujemy 35-45 sekund (8DD W), przekładamy na ogrzany talerz, odstawiamy w ciepłe miejsce. Jaja wbijamy na gorący tłuszcz wytopiony z boczku, białka i żółtka nakłuwamy czubkiem ostrego noża w 2-3 miejscach. Pojedyncze jajo mikrofalujemy 20-25 sekund, dwa jaja - 35-60 sekund (600 W) Czas mikrofalowania jest zależny od wielkości jaj, temperatury i wymaganego stopnia ścięcia. Żółtka ścinają się szybciej niż białka - należy wyjąć naczynie z jajami przed całkowitym ścięciem białek, przykryć pergaminem i odstawić na 1-2 minuty. Białka będą ścięte, a żółtka miękkie. Jaja przekładamy na talerz z boczkiem, posypujemy szczypiorkiem.

Podajemy z keczupem, ogórkiem konserwowym lub pomidorami, pieczywem lub frytkami.

Smacznego



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
MIKROFLORA, ZATRUCIA POKARMOWE
JAJA
A10 Diagnostyka zuzycia mikrofrezu
jaja roznica
Mikroflora jelitowa, rola probiotyków w żywieniu
5-6, EIT, Mikrofale
GENY POLARNOŚCI JAJA
Mikrofony z Tu 154 Nie wszystko co ważne stało się w kabinie
Podstawy biologii mikrofauny
Kuchnia MIKROFALOWKA PRZEPISY
e4b, mikrofale
Jaja w sosie pomidorowym
POLSKIE JAJA z kurczakiem, PPS-y
Instrukcja BHP przy obsłudze kuchni mikrofalowej, szkoła, instrukcje
Wielkanocne jaja z zalewy, JAJKA WIELKANOCNE PRZEPISY DEKORACJE MALOWANIE JAJEK
Budowa jaja kurzego prezentacja id 94209
MIKROFALËWKA
3-4, EIT, Mikrofale

więcej podobnych podstron