Potrawy z jaj/ Jajecznica na boczku
Porcja dla: 1 osoby
Czas przygotowania: około 5 minut
Składniki:
3 plasterki wędzonego boczku, -1-2 jaja,
posiekany szczypiorek.
Wykonanie:
Boczek wkładamy do płytkiego żaroodpornego naczynia, mikrofalujemy 35-45 sekund (8DD W), przekładamy na ogrzany talerz, odstawiamy w ciepłe miejsce. Jaja wbijamy na gorący tłuszcz wytopiony z boczku, białka i żółtka nakłuwamy czubkiem ostrego noża w 2-3 miejscach. Pojedyncze jajo mikrofalujemy 20-25 sekund, dwa jaja - 35-60 sekund (600 W) Czas mikrofalowania jest zależny od wielkości jaj, temperatury i wymaganego stopnia ścięcia. Żółtka ścinają się szybciej niż białka - należy wyjąć naczynie z jajami przed całkowitym ścięciem białek, przykryć pergaminem i odstawić na 1-2 minuty. Białka będą ścięte, a żółtka miękkie. Jaja przekładamy na talerz z boczkiem, posypujemy szczypiorkiem.
Podajemy z keczupem, ogórkiem konserwowym lub pomidorami, pieczywem lub frytkami.
Smacznego