(ChO) 9. Jaka ważna cecha odróżnia węglowodany od lipidów.
Węglowodany, tak jak lipidy, to organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe, karbonylowe oraz czasami mostki półacetalowe. Węglowodany możemy podzielić na: cukry proste (monosacharydy), oligosacharydy, wielocukry (polisacharydy) Najpowszechniejszym przykładem węglowodanów jest glukoza:
Ze względu na obecność licznych grup -OH węglowodany bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie - w przeciwieństwie do lipidów.
Lipidami nazywamy naturalnie występujące organiczne cząsteczki o nieznacznej rozpuszczalności w wodzie, izolowane z komórek i tkanek przez ekstrakcję niepolarnymi rozpuszczalnikami organicznymi. Przykładami lipidów są tłuszcze, oleje, woski, wiele witamin i hormonów. Zbudowane są z atomów węgla, wodoru, tlenu oraz innych pierwiastków, np. azotu czy fosforu. Są to związki składające się z alkoholi zestryfikowanych z resztami kwasów tłuszczowych lub kwasów tłuszczowych wraz z innymi związkami chemicznymi. Ze względu na budowę nie rozpuszczają się w wodzie, natomiast dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach niepolarnych.
Tłuszcze możemy podzielić na: roślinne i zwierzęce lub nasycone i nienasycone lub stałe i ciekłe.
Ogólny wzór tłuszczu:
α-D-glukopiranoza β-D-glukopiranoza