Dachówki migdałowe
- Płatki kruchutkiego ciasta do chrupania w tak zwanym międzyczasie. Wyglądają jak półokrągłe dachówki z dachu. Pyszne są i na ciepło i na zimno. Nie można się im oprzeć, szczególnie tuż po wyjęciu z pieca.
Rewelacyjnie pachną migdałami.
Na 6 osób:
Czas przygotowania: 15 min
Jak to zrobić:
1. W miseczce wymieszaj cukier z mąką.
2. Roztrzep całe jajko oraz białko i przelej je do miseczki z cukrem.
3. Zmiksuj, żeby całość uzyskała jednolitą konsystencję. Wsyp płatki migdałowe i wymieszaj.
4. Płaską blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Połóż papier pergaminowy i z wierzchu też posmaruj go tłuszczem.
5. Do osobnej miseczki wlej trochę mleka i zamocz w nim widelec.
6. Na papier przełóż kleksy migdałowej masy i mokrym widelcem rozpłaszcz je tak, żeby uzyskać koła o średnicy ok. 8 - 10 cm i grubości ok. 1 milimetr. Cieniusieńkie. (Na jedną blachę wchodzi mi ok. 5 dachówek.)
7. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 160 - 1800C. Wyjmij, kiedy ciasto zrobi się złociste. Jeszcze ciepłe dachówki połóż na wałek, żeby stały się półokrągłe.
8. Podawaj do herbaty.
Bon appetit!
Produkty potrzebne do przepisu
6 łyżek cukru
2 jajka (1 jajko całe + białko)
masło do smarowania blachy
1 łyżka mąki
mleko do moczenia widelca
6 łyżek płatków migdałowych