Desery, Dachówki migdałowe, Dachówki migdałowe


Dachówki migdałowe

- Płatki kruchutkiego ciasta do chrupania w tak zwanym międzyczasie. Wyglądają jak półokrągłe dachówki z dachu. Pyszne są i na ciepło i na zimno. Nie można się im oprzeć, szczególnie tuż po wyjęciu z pieca.
Rewelacyjnie pachną migdałami.

Na 6 osób:
Czas przygotowania: 15 min

Jak to zrobić:
1. W miseczce wymieszaj cukier z mąką.
2. Roztrzep całe jajko oraz białko i przelej je do miseczki z cukrem.
3. Zmiksuj, żeby całość uzyskała jednolitą konsystencję. Wsyp płatki migdałowe i wymieszaj.
4. Płaską blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Połóż papier pergaminowy i z wierzchu też posmaruj go tłuszczem.
5. Do osobnej miseczki wlej trochę mleka i zamocz w nim widelec.
6. Na papier przełóż kleksy migdałowej masy i mokrym widelcem rozpłaszcz je tak, żeby uzyskać koła o średnicy ok. 8 - 10 cm i grubości ok. 1 milimetr. Cieniusieńkie. (Na jedną blachę wchodzi mi ok. 5 dachówek.)
7. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 160 - 1800C. Wyjmij, kiedy ciasto zrobi się złociste. Jeszcze ciepłe dachówki połóż na wałek, żeby stały się półokrągłe.
8. Podawaj do herbaty.
Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

0x01 graphic

 




Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Placek ze śliwkami i zalewą migdałową
folie dachowe ruukki
Dachówka karpiówka
3 0 Rodzaje dachow
Budownictwo Ogolne II wyklad 12 Pokrycia dachowe b
Łączenie drewna w kratownicach dachowych płytkami perforowanymi czy sklejką
Piersi z kurczaka z migdałąmi
Przyczyny zagrzybienia dachów budynków wykonywanych w nowych technologiach
Babeczki migdałowe z powidłami śliwkowymi, kuchnia
Rodzaje dachów, Pomoce naukowe i ściągi
Piernik z migdałami, Ciasteczka świąteczne
GAZPACHO MIGDAŁOWE, Zupy
Roboty dachowe i dekarskie, BHP pokrycia dachowe
pokrycia dachowe

więcej podobnych podstron