Wykład I
Mikrobiologia - (łac.micros - mały, bios - życie, logos - nauka) zajmuje się morfologią, budową komórek, fizjologią wewnątrzkomórkową, przemianami życiowymi, warunkami rozwoju.
Grzyby kapeluszowate też zaliczamy do mikroorganizmów.
Nie wszystkie mikroskopijne organizmy są mikroorganizmami.
Jak działają mikroorganizmy na środowisko?
Są to organizmy jednokomórkowe, ale przemiany maja podobne do organizmów wyższych.
MIEJSCE DROBNOUSTROJÓW W PRZYRODZIE
Różnice między grupami organizmów:
|
Zwierzęta |
Rośliny |
drobnoustroje |
Odżywianie |
Heterotrofy |
Autotrofy |
+ - |
Ściana komórkowa |
- |
+ |
+ - |
Aktywny ruch |
+ |
- |
+ - |
PODZIAŁ ORGANIZMÓW (HACKEL, 1866r.)
VIRIALES - (wirusy) niepełne cechy organizmów żywych, nie trawią, nie mogą się same odżywiać ani rozmnażać, nie wykazują życia, brak metabolizmu, element pośredni pomiędzy materią ożywioną a nieożywioną.
PROCARIOTA - (CARION - jądro) - organizmy jednokomórkowe nie posiadające jądra komórkowego, podwójna nić kwasu nukleinowego bezpośrednio w cytoplazmie. Należą tu: bakterie, sinice, rykestje.
EUCARYOTA - (EU - prawdziwy) organizmy zawierają wykształcone jądro komórkowe, zawieszone w cytoplazmie. Należą tu: rośliny, zwierzęta, człowiek, drożdże, pleśnie, grzyby.
INFORMACJA O WYSTĘPOWANIU CHORÓB I INNYCH ZJAWISK
Negatywne i pozytywne skutki działania mikroorganizmów:
Chiny 4000 lat temu - ospa
Babilonia, kodeks Eszmana - wścieklizna
Grecja, Hipokrates - malaria i gruźlica
Egipt 2000 lat p.n.e. - piwo
Egipt 200 lat p.n.e. - wino
Mało jest chemicznych przyczyn psucia się żywności, głównie przez mikroorganizmy.
Obserwowano:
Psucie się żywności, pasz
Choroby zwierząt (wąglik)
Odradzająca się żyzność gleby (regeneracja po upływie czasu).
Rozwój optyki
1235 - Roger Bacon - okulary
1590 - Jan i Zachariasz Jensen - mikroskop
1635 - 1703 - Robert Hooke zobaczył komórki roślinne (dość duże)
1632 - 1723 - Antoni van Leeuwenhock (ojciec mikrobiologii) w 1686 drobnoustroje
70 lata XIX w - Abbe i Zeiss - mikroskop optyczny o zdolności rozdzielczej 0,2ၭm
30 lata XX w - Rusk - mikroskop elektrodowy, duże powiększenie i duża rozdzielczość 0,0001ၭm
JEDNOSTKI MIARY W MIKROBIOLOGII
STARE |
|
NOWE - obowiązujące |
1ၭ (mikron) |
10-6m |
1ၭm (mikrometr) |
1ၭm (milimikron) |
10-9m |
1nm (nanometr) - wirusy |
1Ä (ANGSTREM) |
10-10m |
10-1nm |
TWÓRCY MIKROBIOLOGII:
LUDWIG PASTEUR (1822 - 1895) - Francuz, chemik z wykształcenia (wykrył izomerię kwasów organicznych). Stworzył metodykę badań mikrobiologii. Opracował: metodę:
- wyjaławiania (pasteryzacja),
- czystych kultur (zbiór komórek jednego gatunku),
- zwalczania wąglika i szczepionkę przeciw wściekliźnie.
Wprowadził: sterylizację szkła w suszarkach i sterylizację pod ciśnieniem, nowe pożywki (podłoże do hodowli mikroorganizmów). Wykrył przyczynę ginięcia jedwabnika oraz zaprzeczył teorii samorództwa.
ROBERT KOCH (1843 - 1910) - wykrył prątki gruźlicy oraz wyizolował przecinkowca cholery. Zastosował żelatynę i agarową pożywkę. W 1905 otrzymał nagrodę Nobla.
JÓZEF LISTER (1827 - 1912) - odkażanie. Udowodnił, że należy odkażać rany.
DYMITR IWANOWSKI (1864 - 1920) - 1892 wirusy, wykrył wirusa.
FERDYNAND COHN - wykrył przetrwalniki, uczeń Pasteura.
JOHN TYNDALL (1820 - 1893) - tyndalizacja, czyli wyjaławianie podłoża.
GRAM - barwienie (ściany komórkowe bakterii barwi).
SERGIUSZ WINOGRADSKI (1856 - 1955)
ILIA MIECZNIKOW (1845 - 1916) - wpływ drobnoustrojów na organizm człowieka.
ALEKSANDER FLEMING - 13.02.1929 Wykład w Medicine Research Club, wykrył antybiotyki - penicylina. Zjawisko antybiozy czyli przeciwdziałania między różnymi mikroorganizmami.
Lata 50 XX wieku to odkrycie DNA i RNA
POLACY:
LEON CIEŃKOWSKI (1822 - 1887) - cukrownictwo, gęstnienie syropów, psucie się.
ADAM PRAŻMOWSKI (1853 - 1920) - bakterie brodawkowe w glebie.
Inni:
SYNIEWSKI - fermentacja
CHRZĄSZCZ - gorzelnictwo
JOSZT - enzymy w przemyśle spożywczym
WACŁAW DĄBROWSKI - SGGW - twórca katedry mikrobiologii na akademii rolniczej. Jego uczniem był EUGENIUSZ PIJANOWSKI.
MAJCHRZAK
PODZIAŁ MIKROBIOLOGII:
PRAKTYCZNY:
Ogólna
Gleby
Przemysłowa (techniczna) - zastosowanie:
W procesach fermentacyjnych (wytwarzanie różnych związków np. aminokwasów)
Żywności (zapobieganie drobnoustrojów psujących żywność).
Lekarstwa
Weterynaryjna
Sanitarna (związana z higieną życia np. oczyszczanie ścieków).
Hydromikrobiologia
ZE WZGLĘDU NA ORGANIZMY:
Wirusologia
Bakteriologia
Mikologia - nauka o grzybach
Protozoologia - pierwotniaki
Algologia - algi
WIELKOŚĆ KOMÓREK (śr nie widoczne w mikroskopie świetlnym 10 - 50nm):
WIRUSY 10 - 50nm
BAKTERIE KULISTE 0.5-1.0ၭm
PAŁECZKI 0.5-1.0ၭm, dł. 1 - 4ၭm
BAKTERIE SIARKOWE dł. do 100ၭm
DROŻDŻE 1 - 10ၭm
CIĘŻAR KOMÓRKI BAKTERII 5x10-13 - 5x10-12 g
CIĘŻAR KOMÓRKI DROŻDŻY 2x10-11 - 5x10-11 g
Populacje drobnoustrojów:
1g gleby 500x106 komórek 0.5 miliarda
1g obornika 200x106 komórek
1g sera 500x106 komórek
1g masła 60x106 komórek
1cm3 mleka zsiadłego 1000x106 komórek miliard
1cm3 zalewy kiszonych ogórków 5000x106 komórek
1cm3 zacieru gorzelniczego 350x106 komórek
Stosunek powierzchni do objętości komórek drobnoustrojów:
Objętość komórki o średnicy ၪ=1ၭm
4/3ၰr3 = 4/3 x 3.141592 x 0.53 = 0.52ၭm3
Objętość 1 MLD komórek 0.00052cm3
W jednym litrze mleka zsiadłego 1000mld komórek = 0.52cm3
Powierzchnia komórki o średnicy ၪ=1ၭm
4ၰr2 = 4 x 3.14 x 0.52 = 3.14ၭm2
Powierzchnia 1mld komórek 31.4cm2
W jednym litrze mleka zsiadłego 1000mld komórek = 31400cm2
Gleba - 1ha (do głębokości 30cm) zawiera 3t drobnoustrojów o całkowitej powierzchni 1800ha.
Duży stosunek powierzchni do objętości dlatego duża efektywność działania.
INTENSYWNOŚĆ ODDYCHANIA ORGANIZMU
Ilość wydzielonego CO2.
Mg/1g żywej masy/24 godz.
Korzeń jęczmienia 70
Korzeń pszenicy 240
Azotobacter 1270
Bacillus subtilis 13000 (największy stosunek powierzchni do objętości)
ROZMNAŻANIE:
Czas podziału (generacji):
Bakterie 20 min
Drożdże 2 - 4 godz.
Pleśnie 72 godz.
1) Drobnoustroje rozmnażają się w tempie 2n (po podziale 2x więcej). Możliwość nagromadzenia biomasy (białka) w szybkim tempie.
2) Jednokomórkowość - łatwość adaptacji do warunków środowiska, łatwo adoptują się do różnych źródeł energii np. glukoza, mleko (laktoza), gdyż wytwarzają enzymy pozwalające się przystosować - musi to być zapisane w kodzie genetycznym.
3) możliwość przyswajania różnych form węgla
zwierzęta - węgiel organiczny (białka, węglowodany)
rośliny - węgiel nieorganiczny
Drobnoustroje - CO2 - drobnoustroje barwne, węgiel organiczny
C - z węglowodorów (aromatyczne i alifatyczne)
Azot - w postaci N2 nieprzyswajalny przez rośliny i zwierzęta, musi być sprowadzony do formy amonowej.
4) stosunek do temperatury - nie giną w temperaturze zera bezwzględnego (-2730C), niektóre rozmnażają się w temperaturze 1000C, niektóre przeżywają 1200C, żółtaczka odkażanie - 1350C.
Zdolność do wytwarzania przetrwalników, które pozwalają przetrwać w ekstremalnych warunkach.
niektóre rozmnażają się przy pH =0,2
niektóre żyją przy pH=10
5) zdolność do mineralizacji substancji organicznych w nieorganiczne, najważniejsza przyrodnicza cecha mikroorganizmów.
6) wszechobecność mikroorganizmów w różnych środowiskach. W zdrowych tkankach nie powinno być mikroorganizmów. Drobnoustroi nie ma u nowo narodzonych zwierząt i ludzi jeżeli matka była zdrowa.
GNOTOBIOLOGIA - nauka o życiu bez wpływu innych organizmów na ten badany organizm.
1cm3 śliny - 150mln drobnoustrojów
Drobnoustroje w jelicie grubym i cienkim 2-3 mld - 1cm3
Nie ma w pęcherzu i moczu (najbardziej jałowy płyn u zdrowego człowieka).
7) łatwość przenoszenia się.
Mikroorganizmy mogą zużywać gaz, ropę naftową jako źródła węgla aromatycznego.
W środowisku występują bakterie brodawkowe, które syntetyzują związki azotowe.
Odporność na pH - bakterie siarkowe pH = 0.2 - nie giną i są w stanie się rozmnażać. Również pH = 10 inne bakterie tolerują. Ale bakterie zdecydowanie wolą pH kwasowe.
Wytwarzają formy przetrwalne - przetrwalniki - odporne na kwasowe pH, temp.
WPŁYW DROBNOUSTROJÓW NA OTOCZENIE:
Stosunek powierzchni (ၭ2) do objętości (ၭ3) różnych komórek:
Bakteriofagi 66
Bakterie postaci L 19
Ziarniaki 6
Komórka wątroby 0,125
Czynniki wpływające na wzrost drobnoustrojów:
FIZYCZNE:
Temperatura
Ciśnienie mechaniczne
Ciśnienie osmotyczne
Promieniowanie
Ultradźwięki
BIOLOGICZNE:
Wpływ jednych drobnoustrojów na drugie
Obecność wirusów (fagów)
CHEMICZNE:
Zawartość tlenu w podłożu
Kwasowość (pH) podłoża
Obecność metabolitów własnych i obcych
Antybiotyki
Antyseptyki
Fitoncydy
Temperatura
Temperatura działa na mikroorganizmy skutecznie i natychmiast. Reguła van Hoffa mówi, że zmiana temperatury o 10Ⴐ zmniejsza lub zwiększa reakcje chemiczne 2 -3 krotnie. Katalizatory w organizmach żywych to enzymy.
W niskiej temperaturze kiedy woda zmienia stan skupienia reakcje w organizmach żywych przestają zachodzić. W wysokiej temperaturze następuje denaturacja białka ~ 400.
Temperatury kardynalne wzrostu drobnoustrojów (00C) :
minimalna - nie giną i nie mogą się rozmnażać.
optymalna - najbardziej odpowiednia do rozmnażania i wzrostu. Dla różnych funkcji życiowych jest różna temperatura np. najszybszy wzrost 30Ⴐ.
maksymalna - powyżej tej temperatury zostaje zahamowany wzrost drobnoustrojów.
Temperatury kardynalne wzrostu drobnoustrojów (ႰC)
|
Minimalna |
Optymalna |
Maksymalna |
Psychrofile(zimnolubne) |
0 |
10 - 15 |
30 |
Mezofile |
15 - 25 |
25 - 37 |
40 - 55 |
Termofile |
28 - 30 |
50 - 60 |
70 - 75 |
Drobnoustroje:
stenotermiczne - mają bardzo wąski zakres tolerancji optymalnej temperatury. Drobnoustroje chorobotwórcze.
eurytermiczne - maja szeroki zakres optymalnej temperatury wzrostu.
Psychotrofy są mikroorganizmami, które bez względu na optymalną temperaturę wzrostu wykazują wzrost w niskich temperaturach.
Najniższa temperatura rozmnażania -34ႰC (drożdże).
Bakterie - 20ႰC.
Minimalna temperatura wzrostu:
Gronkowce - od 6-7ႰC
Laseczka jadu kiełbasianego - 3-4ႰC.
LIOFILIZACJA - mrożenie, odparowywanie, aby zachować komórki w stanie jak najmniej zmienionym. Dla drobnoustrojów powolne zamrażanie jest niekorzystne, niszczy ich strukturę, korzystniejsze jest gwałtowne.
PSYCHROFILE
Są to organizmy, które w temperaturze od 0ႰC do 7ႰC dają kolonie w ciągu 7 dni. Lubią zimno. Rozwijają się głównie na mięsie, rybach.
Szczepy psychrofilne w rodzajach:
Pseudomonas
Flarobacterium
Alcaligenes
Micrococcus
MEZOFILE - większość mikroorganizmów, które nas otaczają. Wszystkie chorobotwórcze to mezofile.
TERMOFILE - gorące źródła, w fermentujących kompostach, w zagrzewającym się oborniku. Termofile rozmnażają się bardzo szybko, czasem następuje samowyjałowienie, gdy wykorzystają „pożywienie”.
Szczepy termofilne w rodzajach:
Bacillus
Clostridium
Actinomyces
Lactobacillus
Drobnoustroje ciepłooporne - są szczególnie odporne na ciepło (nieskuteczna pasteryzacja). Robertson, Eckfort 1927 definicja. Optymalna temperatura 27ႰC - 30ႰC, 90% przeżywa w 63ႰC przez 30 minut.
STERYLIZACJA - (wyjałowienie) pozbawienie materiału lub sprzętów wszystkich (wegetatywnych lub przetrwalników) form drobnoustrojów.
Podatność drobnoustrojów na temperaturę:
TDP - thermal death point - dla drożdży 10min 57,5ႰC
TDT - thermal death time
D - decimal reduction time
Np. TDT Neisseria gonorrhoeae - w różnych temperaturach (rzeżączka)
50ႰC - kilka minut (ginie)
42ႰC - 5 godzin
41ႰC - 11 godzin
40ႰC - >30 godzin
PODŁOŻE:
Zawartość wody w podłożu (im więcej wody tym łatwiej o wyjałowienie).
Frost Mc Campbell:
a + 50% H2O 56ႰC
a + 25% H2O 74ႰC - 80ႰC
a + 18% H2O 60ႰC - 90ႰC
a + 6% H2O 145ႰC
a + 0% H2O 160ႰC - 170ႰC
a - albumina
inne składniki np. kurz (im więcej tłuszczu tym trudniej wyjałowić).
TDP E. coli (10 min) temp wyjałowienia:
śmietanka 73ႰC
mleko pełne 68ႰC
mleko chude 65ႰC
serwatka 63ႰC
bulion 61ႰC
Im większa zawartość cukru tym działanie temperatury jest dłuższe. Zagęszczone substancje są bardziej odporne na drobnoustroje i trudniej wyjałowić.
Im więcej drobnoustrojów w organizmie tym odporniejsze są na temperaturę.
FITONCYDY - substancje zawarte w roślinach, czosnek, cebula, hamujące rozwój drobnoustrojów. Opóźniają działanie temperatury.
Wpływ liczby przetrwalników CLOSTRIDIUM BOTULINUM na TPT w 100ႰC
Liczba przetrwalników |
TPT min. |
72x109 |
240 |
1.64x109 |
125 |
32x106 |
110 |
65x104 |
85 |
16.4x103 |
50 |
328 |
40 |
Drobnoustroje najszybciej giną gdy kultura jest młoda, szybko się mnoży.
Wiek organizmu nie jest bez znaczenia. Mikroorganizmy wytwarzają otoczki śluzowe, które maja działanie ochronne np. przed temperaturą.
Im bardziej kwaśne tym łatwiej się wyjaławia.
Im wyższa temperatura tym łatwiej się wyjaławia, łatwiej zniszczyć.
Im bardziej uwodniona komórka tym łatwiej zniszczyć.
Wpływ wysokości temperatur na TDT przetrwalników CLOSTRIDIUM BOTULINUM (60x109 przetrwalników., pH 7)
Temperatura w ႰC |
TPT, min |
100 |
360 |
105 |
120 |
110 |
36 |
115 |
12 |
120 |
5 |
Wpływ ma także kwasowość środowiska.
Wpływ pH na D przetrwalników CLOSTRIDIUM BOTULINUM przy 120ႰC
pH |
D |
4.0 |
0.128 |
5.0 |
0.260 |
7.0 |
0.515 |
WYJAŁAWIANIE:
Wielkość opakowania wpływa na wyjaławianie drobnoustrojów.
Konsystencja zawartości.
Materiał opakowania.
pH.
temperatura
ruch puszek konserwowych
kształt puszki (płaski - by ciepło szybko się rozchodziło).
WYJAŁAWIANIE TERMICZNE:
na mokro
sterylizacja
pasteryzacja
tyndalizacja
na sucho
suszarki
opalanie
wyżarzanie
Nasycona para - przy skraplaniu wydziela ciepło kondensacji, nawilża podwyższając skuteczność.
Kurek odpowietrzający - aby cała atmosfera wypełniona parą, bez worków powietrznych będących dobrymi izolatorami ciepła.
Zależność temperatury pary nasyconej od ciśnienia:
Temperatura pary |
Ciśnienie atmosferyczne |
|
ႰC |
Atmosfery |
Kilopaskale |
0 |
0.006 |
0.631 |
80 |
0.48 |
48.6 |
100 |
1.03 |
104.6 |
110 |
1.46 |
147.9 |
120 |
2.02 |
204.6 |
130 |
2.75 |
278.6 |
Para musi być nasycona (nie para sucha!), nie może być przegrzana. Temperatura spada, gdy para się skupia.
Pasteryzacja - wyjaławianie poniżej 100ႰC. (żelatyna).
Rodzaje pasteryzacji:
niska długotrwała (LTLT) 63ႰC - 65ႰC/30min.
krótkotrwała (HTST) 71ႰC - 72ႰC/15sek.
wysoka 80ႰC - 95ႰC/15 - 20sek. do kilku minut
uperyzacja 130ႰC - 150ႰC/ułamki sekund, momentalna.
Tyndalizacja - frakcjonowana pasteryzacja. Przy tyndalizacji pomiędzy pasteryzacjami przechowuje się surowiec w temperaturze optymalnej dla rozwoju mikroorganizmów.
Stosujemy: podłoże, materiał który w warunkach sterylizacji straciłby swoje właściwości np. wrażliwe witaminy. Podłoże żelatynowe, bo traci w wysokiej temperaturze właściwości żelujące.
Opalanie
Jałowość handlowa - nie zawsze konieczna aby produkt całkowicie wyjałowiony był trwały. Niektóre drobnoustroje w określonych warunkach tego produktu się nie rozwijają.
Ogórki czy kompot kwaśne więc bakterie gnilne tam się nie rozwijają.
Bakterie tlenowe w warunkach beztlenowych.0
Ciśnienie osmotyczne:
Każda substancja rozpuszczalna w H2O wywołuje ciśnienie osmotyczne, zależy ono od liczby cząsteczek. Jednomolowe substancje dają to samo ciśnienie osmotyczne.
Roztwór:
hipotoniczny (plazmoptyza - pękanie pod wpływem napływu rozpuszczalnika)
Komórka środowisko zewn.
A → H2O
a b
a > b
np. 3 atm 0 atm
izotoniczny
H2O
a b
a = b
hipertoniczny (plazmoliza)
H2O
a b
a < b
np. 3 atm 20 atm
Zdolność do wytwarzania ciśnienia molowego:
1 molowy roztwór (0ႰC) - 22.4 atm
1% roztwór sacharozy (342) - 0.7 atm
1% roztwór glukozy (180) - 1.2 amt
1% roztwór NaCl (58.5) - 6.1 atm
342 / 58.5 = 5.84 6.1 atm / 0.7 atm = 8.7
Ciśnienie osmotyczne Ⴙ masa cząsteczkowa.
Sól hydrolizuje na jony w wodzie i dlatego daje podwyższone ciśnienie osmotyczne.
Drobnoustroje osmofilne - lubią wysokie stężenia cukrów.
Osmofile - Saccharomyces rouxii, znoszą, rozmnażają się w wysokich temperaturach.
Cukrooporne - nie giną przy wysokim stężeniu cukru i ujawniają się po rozcieńczeniu.
Halofile - roztwory solne, odporne na wysokie stężenie NaCl. Przykłady:
Bacillus subtilis 15% NaCl,
bakterie z ryb morskich 25% NaCl,
Penicillium glaucum 19% NaCl,
Oospora nikitinskii - nasycony roztwór NaCl 34%.
Rozpuszczalność soli mniejsza od cukru ale daje większe ciśnienie osmotyczne.
Solooporne - nie rozmnażają się w dużych stężeniach soli ale czekają na sprzyjające warunki.
pH nie wpływa na działanie cisnienia osmotycznego.
Ciśnienie mechaniczne - drobnoustroje bardzo odporne na wysokie ciśnienie mechaniczne do 600atm, przypadki do 6000atm (ziarniaki Salmonella). Występują na dużych głębokościach w rowach oceanicznych.
Wysokie ciśnienie mechaniczne można stosować do utrwalania żywności. Żywność tak a nie traci swoich właściwości. Taka żywność jest bardzo droga. Jest to metoda ciśnieniowa w naczyniach elastycznych.
Dźwięki i ultradźwięki
Za pomocą ultradźwięków można niszczyć drobnoustroje. Przy pomocy ultradźwięków rozrywa się komórki - ścianę komórkową bez naruszenia struktur wewnętrznych.
Wewnątrz komórki mikroorganizmów rozpuszczone gazy, które pod wpływem ultradźwięków łączą się w bąbelki, podwyższają ciśnienie (kawitacja!!!).
Fale mają bardzo szeroki zakres.
PROMIENIOWANIE ELEKTROMAGNETYCZNE
promieniowanie kosmiczne 0,0001nm
promieniowanie ၧ 0,001 - 0,14nm
promieniowanie X 0,006 - 400nm
promienie ultrafioletowe 13,6 - 390nm
światło słoneczne 0,14 - 105nm
promieniowanie widzialne 390 - 800nm
promieniowane podczerwone 800 - 4x105nm
fale radiowe 0,1cm - 10,5km
mikrofale - miedzy podczerwonymi i radiowymi
Promieniowanie stosujemy do wyjaławiania pomieszczeń, płynów (bonaqua).
Adsorpcja - zmiany w kwasie nukleinowym i niszczenie białka, promieniowanie na komórkach co może niszczyć komórki, część może przeżyć ale ze zmienioną formą kwasu nukleinowego (zmienione właściwości) - mutant.
Detergenty - substancje powierzchniowo czynne, zdolność do napięcia powierzchniowego wody i woda wnika we wszystkie szczeliny. Właściwości bakteriobójcze uszkodzenie błony cytoplazmatycznej, odpowiedzialne za wyminę substancji odżywczych i denaturację białek wewnątrz komórki.
Detergenty kwarcowe, zasadowe lub obojętne.
Wysuszanie - prądek gruźlicy odporny na wysuszanie. Azotobacter żyje w glebie.
Czynniki fizyczne:
Metoda liofilizacji -wysuszanie ze stanu zamrożenia, gwałtownie do -80ႰC (aby nie narastały duże kryształy lodu, lecz małe nie niszczące struktury komórki), następnie wyparowanie (pod próżnią).
Produkt liofilny - lubiący rozpuszczalniki, chłonie tyle wody ile mu odebrano.
Wpływ czynników chemicznych na proces utrwalania żywności:
kwasowość środowiska (pH) zmienia przepuszczalność błony cytoplazmatycznej
zmiana dyspersji rozproszenia substancji w cytoplazmie
właściwości buforujące - jak zakwaszamy środowisko to drobnoustroje mogą wydzielać substancje alkaliczne
stosujemy minimalne pH wzrostu do utrwalania żywności.
MINIMALNE pH WZROSTU
Bakterie gnilne (wrażliwe) 6,0 - 6,5
Bakterie gnilne (mniej wrażliwe) 5,0
Bacillus Subtilis 5,5
Bakterie masłowe 4,2
Bakterie mlekowe 3,5
Drożdże 2,5
Pleśnie <2,5
pH może wpływać na zmiany metabolizmu komórki w organizmie.
WPŁYW pH NA METABOLIZM:
Drożdże z cukru tworzą w środowisku kwaśnym alkohol etylowy, a w środowisku alkalicznym glicerynę.
Bakterie masłowe (nie występują w maśle, wytwarzają kwas masłowy z cukrów) w środowisku kwaśnym tworzą aceton, butanol, a w środowisku alkalicznym kwas masłowy.
POTENCJAL OKSYDOREDUKCYJNY - (stopień utlenienia środowiska) zdolność przyjmowania lub oddawania elektronów przez układ, wyrażane w woltach lub miliwoltach
Potencjał oksydoredukcyjny - Eh (V).
-0,2 |
+0,2 |
+0,4 |
Bezwzględne beztlenowce, anaeroby obligatoryjne np. Clostridum butylicum |
Względne beztlenowce, anaeroby fakultatywne np. drożdże, bakterie mlekowe, gronkowce (Staphylococcus aureus) |
Tlenowce aeroby np. Bacillus subtilis, pleśnie |
Wpływ elektrolitów (rożnych soli) na drobnoustroje:
Szereg wzrastającej biologicznej aktywności jonów od najmniej szkodliwych:
KATIONY: Na+, K+, NH4+, Ca2+, Fe2+, Zn2+, Fe3+, Al3+., Pb2+, Cu2+, Au+, Ag+
ANIONY: SO42-, winiany, octany, Cl-, NO3-, cytryniany, J-, salicylany, JO3-
Oligodynamiczne działanie metali - niewielkie ilości metalu mogą ulec rozpuszczeniu i niszczyć mikroorganizmy.
ALKOHOLE
Środek dezynfekujący (alkohol etylowy).
Wywołują denaturację białka, im dłuższy łańcuch tym skuteczniejszy.
Jeżeli alkohol nierozpuszczalny w H2O niestosowany jest do dezynfekcji.
Dostępność i taniość alkoholu.
Metanol - mniej skuteczny, propanol - drogi.
Im wyższe stężenie tym większa skuteczność, ale najskuteczniejszy o Cp=70%, o wyższym stężeniu powoduje odwadnianie komórki i utrudnienie denaturacji. Nawet 70% nie działa na przetrwalniki bakterii.
Z kwasem i jodem potęguje się działanie alkoholu - jodyna (roztwór jodu w alkoholu) działa na przetrwalniki, zapobiega tężcowi, zgorzela gazowa.
Niektóre substancje osłabiają działanie alkoholi: formalina, fenol.
BARWNIKI:
niszczenie mikroorganizmów ale raczej do diagnostyki np. jako indykatory kwasów.
Przypadkiem odkryto mikroorganizmy niewidzialne bez barwienia.
Czynniki selektywne hamują rozwój jednych niehamując innych. Dominująca obecność bakterii G(-) przeszkadza w badaniu innych.
Wpływ zależy od budowy barwnika, na kwasy nukleinowe, budowę ściany komórkowej
Środki odkażające działaja na komórkę niszcząc lub hamując wzrost. Aktywność określa się wspólczynnikiem aktywności:
Współczynnik aktywności środka odkażającego (dezynfekcja):
K = 1/t * log b/bk
t - czas działania
b - początkowa liczba bakterii
bt - liczba bakterii po czasie t działania środka
Na skuteczność środków odkażających ma wpływ:
pH środowiska - najbardziej efektywny środek odkażający w pH, gdzie związek występuje w postaci niezdysocjowanej, gdyż przechodzą przez błonę łatwiej niż jony.
skład chemiczny środowiska - surowica krwi osłabia działanie fenolu.
antybiotyki - substancje wytwarzane przez jeden mikroorganizm działające w różny sposób: zahamowanie wzrostu, syntezy DNA, wzrostu ściany komórkowej. Antybiotyki do utrwalania żywności np. ryb, ślimaków, tuszek drobiu ale nie antybiotyki lecznicze, odchodzi się od antybiotyków.
Bakteriocyny - działają hamująco na wzrost mikroorganizmów.
fitoncyny - związki pochodzenia roślinnego hamujące wzrost mikroorganizmów (czosnek, cebula, chrzan, gorczyca). Właściwości bakteriobójcze lub bakteriostatyczne.
witaminy - pobudzają wzrost organizmów, niezbędne do właściwego rozwoju organizmów zwierzęcych i mikroorganizmów, niektóre mikroorganizmy wytwarzają witaminy, a niektóre muszą otrzymać je z zewnątrz i są bardzo wrażliwe na jej niedobór.
Wpływ metabolitów:
Obce i własne metabolity:
obce - np. mikroorganizm wydziela kwas mlekowy, który hamuje wzrost innego gatunku mikroorganizmów
własne - przy pewnym stężeniu alkoholu następuje zahamowanie wzrostu drożdży, zatrucie własnymi metabolitami <18%. Kwas mlekowy < 3% bakterie kwasu mlekowego. Kwas mlekowy hamuje rozwój także bakterii gnilnych dlatego kiszenie (zakwaszanie) owoców (fermentacja do wina) i warzyw.
Czynniki biologiczne:
LIZOZYN - w śluzach, w ślinie, białku jajka, śluzówce, łzach, działanie bakteriostatyczne.
Autoliza - rozpad komórki pod wpływem własnych enzymów. Obumieranie komórki i wydostawanie się szkodliwych substancji na zewnątrz.
Wzajemnie oddziaływania na siebie mikroorganizmów:
NEUTREALIZM - brak oddziaływania. Organizmy nie wpływają na siebie wzajemnie.
Gdy osobniki występują w danym środowisku mają różne wymagania, różne źródła pokarmu. Gdy zasoby pokarmowe są bardzo obfite i wystarczy ich dla wszystkich brak jest wtedy konkurencji lub w środowisku jest niewiele osobników.
KOMENSALIZM (WSPÓŁBIESIADNICTWO) - METABIOZA - dwóch partnerów obok siebie, jeden z partnerów czerpie korzyści z działalności drugiego, nie szkodząc mu, np. korzysta ze zbędnych substancji metabolicznych.
Metabioza - następstwo pokoleń, po jednych bakteriach drugie.
PROTOKOOPERACJA - proste współżycie, dwa organizmy żyją ze sobą pomagając sobie, nie musza jednak żyć razem. Np. 2 szczepy Rhisobium oddzielnie są bezbarwne, razem są barwne. Silniej ukwaszają jak są razem, synergizm oddziaływania.
SYMBIOZA (MUTUALIZM) - 2 organizmy nie mogą bez siebie żyć np.
porosty: glony + grzyby
glony asymilują CO2 z powietrza
grzyby - rozkładanie podłoża dostarczając soli nieorganicznych dla całego układu, korzystają z cukrów tworzonych prze glony.
między mikroorganizmami (glony + grzyby)
mikroorganizmy (mikrosymbiont) მ rośliny wyższe (makrosymbiont)
mikoryza - grzyby + drzewa
mikroorganizmy მ zwierzęta
endosymbioza - człowiek, drobnoustroje w przewodzie pokarmowym trawią to co niestrawione, wytwarzają witaminy których symbionty nie wytwarzają i zajmują miejsce drobnoustrojów chorobotwórczych dla których są konkurencją.
Zwierzęta przeżuwające - kultury mikroorganizmów w żołądku trawiące pokarm.
egzosymbioza - organizm zwierzęcy w symbiozie z mikroorganizmem żyjącym na zewnątrz. Np. mrówki z rodzaju ATTA w symbiozie z grzybami tną liście tworząc stertę kompostową zaszczepioną grzybami, rosnące grzyby są pokarmem. Mrówki przenoszą zarodniki do nowego gniazda.
WSPÓŁZAWODNICTWO (KONKURENCJA)
Międzygatunkowe - Escherichia coli z przewodu pokarmowego hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych.
wewnątrzgatunkowe (mutanty) - o wodę, pożywienie, światło, przestrzeń. W środowisku antybiotyk niszczący populację, to nieliczne będą odporne i wyprą pozostałe.
AMENSALIZM (TOKSYNY)
Nieorganiczne: H2O2, NH3, NO2, CO2, O2,, H2S
Organiczne
słabe: kwasy tłuszczowe, alkohole (muszą być duże stężenia aby działały).
silne: antybiotyki, bakteriocyny (wytwarzane przez szczepy bakterii ale w odróżnieniu od antybiotyków oddziaływają na blisko spokrewnione z producentem szczepem bakterii nawet tego samego gatunku).
Drożdże killerowe - niszczą inne drożdże z innych szczepów.
PASOŻYTNICTWO - pasożyt żywi się komórkami, tkankami, płynami ustrojowymi żywiciela.
Fakultatywne - może ale nie musi być pasożytem np. Salmonella.
Obligatoryjne - musi mieć żywiciela aby przeżyć - wirusy np. prątki trądu, gruźlicy.
Nadpasożytnictwo - pasożyt żyje na pasożycie np. bakterie pasożytnicze na pasożytach wirusa. Może być nawet 4-etapowe pasożytnictwo.
Roślina<-grzyby<-bakterie<-wirusy, Bdallovibro
DRAPIEŻNICTWO - DRAPIEŻCA + OFIARA
Np. grzyby pożerają nicienie.
ODZIAŁYWANIE DROBNOUSTROJÓW NA OTOCZENIE:
Promieniowanie:
LUMINESCENCJA - świecenie mikroorganizmów, utlenianie lucyferyny przez enzym lucyferaza, śluzowacenie produktu.
Promieniowanie mitogenetyczne - długość UV związana z przemianami na poziomie komórkowym, trudne do wykrycia, wskazujące na aktywność organizmów.
Wydzielanie ciepła, podgrzewanie otoczenia w wyniku reakcji oddychania (tylko część zużywana), transport przemiany.
Oddychanie tlenowe - 1/3 energii jest rozproszona. Gdy układ nieizolowany to ciepło jest rozproszone, gdy układ jest izolowany to temperatura się podnosi, np. zbiornik sterta obornika (powolne przenikanie ciepła), fermentująca brzeczka winiarska (gdy temperatura wzrośnie za bardzo to następuje zahamowanie reakcji, chłodzenie droższe niż ogrzewanie!!!).
Termogeneza - samozagrzewanie się, zazwyczaj zjawisko niekorzystne.
Obniżenie potencjału oksydoredukcyjnego - w warunkach tlenowych spadek niewielki. W zamkniętych układach (np. na dnie rzek, jezior) duży spadek potencjału w wyniku pobierania tlenu przez drobnoustroje.
Zdolność do zmiany pH - podwyższenie pH gdy podczas rozmrażania ............ NH3. obniżenie w wyniku rozkładu substancji ....... (cukrów), powstają kwasy głównie mlekowy i propionowy (kiszonki). Obniżenie pH przez wydzielenie CO2. zakwaszanie przez utlenianie związków nieorganicznych i wytworzenie np. kwasu azotowego i siarkowego.
Rozkład minerałów - bakterie siarkowe utleniając H2S doprowadzają do wytworzenia H2SO4, który zakwasza glebę i rozpuszcza minerały, kruszenie skał, pomników.
POWSTAWANIE POKŁADÓW SIARKI
CaSO4 → H2S
Redukcja + Desulfovibrio
H2S →S0
Utlenianie + nad strzalką- Thiobacillus thiopaus, Beggiatoa
Dzięki bakteriom powstały złoża saletry sodowej w Chile w wyniku mineralizacji odchodów ptasich.
Zdolność do tworzenia struktury gleby, rozkład substancji organicznych dostarczanych przez człowieka w postaci ..............................roślin, martwych zwierząt.
Powstanie humusu - wytwórcze działanie drobnoustrojów.
Wytwarzanie gruzełkowatości gleby porowatość między gruzełakami i gleba się napowietrza.
W glebie promieniowce wytwarzają śluz zapobiegający zbijaniu się gleby w jednolita masę. Im lepiej gleba jest napowietrzona tym lepiej dla roślin.
Powstawanie pokładów węgla - 300 000 000 lat temu lasy tropikalne odkładane w postaci stert fosforowych, mikroorganizmy usuwały N, powstawał metan i różne substancje konserwujące, powstawał węgiel.
Torf - właściwości konserwujące dzięki związkom fenolowym. Sprasowany wielokrotnie to węgiel.
Ropa naftowa - utworzona przez mikroorganizmy.
Udział w cyklicznym obiegu C i N w przyrodzie
Główny pierwiastek organizmów żywych to węgiel C ၾ 50%
Krążenie C:
W skorupie ziemskiej 1016 t C
W atmosferze 0,03% tj. 6x1011 t CO2
W wodach 1,6x1013 t CO2
Rośliny lądowe zużywają 2x1010 t CO2 / rok
Rośliny morskie 1,5x1011 t CO2 / rok
Roślinom lądowym wystarczy CO2 na
Roślinom morskim wystarczy CO2 na
Krążenie N:
W atmosferze ၾ 78% N tj. 3,9x1015 t N2
4,0x109 t NO2
W oceanach 2,2x1013 t N2
9,2x1011 t związków N
Szybkość przemiany 108 t N / rok
Azotu wystarczy 3,9x1015 / 105 = 39mln lat
Azot w wolnej postaci nie może być wykorzystywany przez człowieka, zwierzęta, rośliny. Musi być przekształcony w stan związków chemicznych.
BAKTERIE NIESYMBIOTYCZNE: (WIĄŻĄCE AZOT)
Beztlenowce:
Clostridium pasteurianus
Clostridium saccharobutyricum
Clostridium felsineum