Fizjologia, Enzymy trzustkowe 28.04, Enzymy trzustkowe:


Enzymy trzustkowe:

Wydzielanie trzustkowe:

Żółć:

Składniki żółci:

Wydzielanie jelitowe:

Trawienie węglowodanów:

Wchłanianie węglowodanów:

Zaburzenia wchłaniania węglowodanów:

Białka:

Trawienie białek:

Wchłanianie białek:

Trawienie tłuszczy:

Wchłanianie lipidów:

W enterocytach:

Wchłanianie tłuszczów:

Woda:

Transport H2O:

NaCl:

Witaminy:

Witamina B12:

Ca:

Rola witaminy D3:

Fe:

Regulacja wchłaniania Fe:

Funkcja jelit grubego:

Motoryka:

Defekacja:

              1. skurcz mięśni gładkich esicy i odbytnicy przesuwa kał do odbytu

              2. zwieracze zewnętrzne i wewnętrzne odbytu rozluźniają się

              3. skurcz mięśni brzucha i przepony- wytworzenie tłocznię brzuszną, co ułatwia wydalanie kału

Regulacja defekacji:

Wchłanianie w jelicie grubym:

Gazy jelitowe:

              1. połykanie (powietrze, napoje gazowane) usuwane na zewnątrz lub przesuwane do jelit

              2. powstaje w skutek fermentacji pokarmów przez bakterie jelitowe

              3. mogą też defundować z krwi

Gazy:



Wyszukiwarka