ryby, Śledź w sosie majonezowym, Śledź w sosie majonezowym


Śledź w sosie majonezowym

Początek formularza

Składniki:
• 2 filety ze śledzi (najlepsze z małosolnych z przyprawami)
• 1 cebula
• 1 ogórek kwaszony
• 2 jajka
• 1 jabłko
• 1 szklanka majonezu
• sok z cytryny lub łyżeczka octu winnego
• pieprz
• 1 sałata zielona (liście do dekoracji)

Sposób wykonania:
Filety wymoczyć, pokrajać w paski. Cebulę obrać, pokrajać w cienkie plaste
rki, ogórki po obraniu ze skórki - w grubą kostkę, jabłko - po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, pokrajać w paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych otworach i skropić sokiem z cytrynowym lub octem winnym, żeby nie ściemniało. Wymieszać delikatnie, dodać majonez, popieprzyć, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć salaterkę liśćmi zielonej sałaty, wyłożyć na to sałatkę.



Wyszukiwarka