Menu |
piekarnik slupkowy pod blatem / plyta?gzal - 04-03-2009 16:46 witam, czy ktos z forumowiczow ma moze doswiadczenie z montazem bezposrednio pod blatem (i brakiem pozniejszych problemow:-) piekarnika, ktory przeznaczony jest do zabudowy slupkowej? Chodzi mi konkretnie o instalacje piekarnika AEG COMPETENCE B 3781-5M (lub B 5741 5M) bezposrednio pod plyta AEG 68002 KMN. Wg informacji od 2 sprzedawcow (+ podobno rowniez z AEG) nie ma zastrzezen aby piekarniki te montowac bezposrednio pod plyta indukcyjna. Wg specjalisty, ktory wykonuje nam meble kuchenne instalacja takiego piekarnika (z zalozenia przeznaczonego do zabudowy slupkowej) bezposrednio pod plyta z duzym prawdopodobienstwem spowoduje jej uszkodzenie... Czy mozecie podzielic sie swoimi doswiadczeniami? ktos montowal piekarnik do zabudowy slupkowej bezposrednio pod blatem / plyta indukcyjna? z gory dzieki za info / podzielenie sie swoimi doswiadczeniami! bezele - 04-03-2009 18:32 Totalna bzdura ) Nie ma czegoś takiego jak przeznaczony do zabudowy wysokiej, słupkowej. Każdy piekarnik który jest do zabudowy można zamontować w słupku jak też w szafce i nie ma żadnej różnicy poza wysokością umiejscowienia piekarnika.Ważne jest żeby był zamontowany w bryle meblowej Jakie widzisz różnice Słupek http://img17.imageshack.us/img17/492/supek.jpg szafka http://img520.imageshack.us/img520/143/szafka.jpg W jednym i drugim przypadku piekarnik zamontowany jest w słupku ;) jeden w wyższym a drugi w niższym . Pozdrawiam cieszynianka - 04-03-2009 18:44 Ale autor wątku pyta czy nie zostanie uszkodzona płyta :roll: bezele - 04-03-2009 19:03 hmm... tak to odczytałem :wink: ale fakt ... Płycie jest raczej obojętne co jest pod nią :wink: Można spać spokojnie nic złego się nie stanie :wink: Pozdrowionka gzal - 04-03-2009 20:43 Problem z instalacja piekarnika "slupkowego" bezposrednio pod plyta / blatem wynikac ma z innego systemu wentylacji/chlodzenia, niz stosowany w piekarnikach "podblatowych"... W instrukcji obslugi / instalacji piekarnika "slupkowego" jest rekomendacja, aby ponad piekarnikiem byla wolna przestrzen o wielkosci 200 cm2. Piekarniki "podblatowe" (przynajmniej te AEG) nie maja takiej rekomendacji, ale rownoczesnie kosztuja znacznie wiecej (+ 1-1,5 tys. zl w porownaniu do "slupkowego")... Jakies zle doswiadczenia z instalacja piekarnika "slupkowego" bezposrednio pod plyta, ktore uzasadniaja dodatkowy wydatek na piekarnik "podblatowy"? Czy z praktyki wiecie, ze ma zagrozenia rozgrzaniem sie takiego piekarnika na tyle, ze spowoduje zniszczenie plyty grzewczej pod wplywem wysokiej temperatury? agcho - 04-03-2009 21:19 nie chcę się wymądrzać, ale wydaje mi się, że właśnie chodzi o to nagrzewanie się piekarnika, przecież pod płytą są jej przewody i różne podzespoły, które są może narażone właśnie na wysoką temp. myślę, że najprościej byłoby poczytać instrukcję, a zwłaszcza dział ostrzeżenia, po co ryzykować. jeśli producent wypuszcza różne modele, to pewnie jest to czymś podyktowane :-? pozdro helism - 04-03-2009 21:46 W instrukcji obslugi / instalacji piekarnika "slupkowego" jest rekomendacja, aby ponad piekarnikiem byla wolna przestrzen o wielkosci 200 cm2. 200 cm2 to np prostokąt 40x5 cm, 200 cm3 jeszcze lepiej - np prostopadłościan 4x5x10 cm. Taka przestrzeń (a nawet większa) znajduje się zwykle nad komorą piekarnika, dokładnie za panelem sterowania. Ale może źle liczę :-? , jestem humanistką. Wydaje mi się, że tak mnie uczyli w podstawówce. |
|||
Sitedesign by AltusUmbrae. |