Menu |
Tiramisuzone - 10-02-2005 09:10 Potrzebuję dobry, sprawdzony przepis na Tiramisu. Jesli znacie taki, pochwalcie się :) Berenika - 10-02-2005 10:07 Mam sprawdzony, ortodoksyjny przepis na Tiramisu :D W tym przepisie ważne są składniki. Zastąpienie np. Marsali lub biszkoptów SAN innymi może drastycznie zmienić smak całego deseru. U mnie wszyscy się zajadają i mówią, że jest bezkonkurencyjne. Ja robię w dużym, prostokątnym szklanym naczyniu. 4 żółtka 2 białka 250g sera Mascarpone- Galbani 1/4 szklanki miałkiego cukru - 60g 3/4 szklanki b. mocnej kawy - esspresso (najlepsza z ekspresu ciśnieniowego) 1/3 szklanki wina Marsala około 30 szt biszkoptów- Lady fingers SAN gorzkie kakao gorzka czekolada starta na tarce 1. Czekoladę włożyć do zamrażarki, żeby się później łatwo ścierała. 2. Żółtka ubić mikserem z cukrem, aż masa będzie jednolita i jasno żółta. Dodać ser i wymieszać mikserem na na gładką masę. 3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. 4. Wymieszać wystudzoną kawę z Marsalą. Połowę biszkoptów moczyć w kawie i układać na dnie szklanego naczynia. 5. Na biszkopty wyłożyć połowę masy- wyrównać i posypać obficie kakao, tak by powieszchnia była cała pokryta- jednolicie brązowa. 6. Na wierzch położyć drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą z Marsalą, wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i znowu posypać mocno kakao oraz startą gorzką czekoladą. Wstawić deser do lodówki na kilka godzin (4-6) lub na noc (wtedy jest najlepszy). Marsalę można, od biedy, zastąpić likierem Kahlua, brandy lub koniakiem. Smacznego mela - 11-02-2005 09:48 Od razu zastrzegam, że ja z tych nieortodoksyjnych :) Ja robiąc pierwszy raz tiramisu użyłam Absoluta Kuranta (porzeczkowego) - i mówię wam, to jest to! 8) 8) :oops: :lol: Zamiast miałkiego cukru dałabym cukier puder - ułatwiłby jeszcze bardziej sprawę :) Poza tym - tak jak w przepisie. Pyyychota patunia - 07-05-2005 15:13 Musze koniecznie spróbować, bo Tiramisu to mój ulubiony deser, a jakoś dotąd mi się wydawało, że to musi być trudne do zrobienia. Ew-ka - 07-05-2005 23:28 mam bardzo podobny przepis do Bereniki ,ale wolę ten deser w wykonaniu mojego brata ( jest kucharzem ) nawet wtedy ,gdy zastąpi serek mascarpone- TOSKĄ :D ( brat zawsze mi mówi ,jak mi coś sie nie uda ,że " baba w kuchni to nieszczeście " :cry: ) ale Rafaello robię lepsze :D monka - 08-05-2005 12:15 Ew-ka mogłabyś zdradzić przepis na rafaello? Chodzi za mną to ciacho a nie mam sprawdzonego przepisu. patunia - 31-05-2005 18:18 Ew-ka mogłabyś zdradzić przepis na rafaello? Chodzi za mną to ciacho a nie mam sprawdzonego przepisu. Przyłączam się uprzejmie do prośby :D |
|||
Sitedesign by AltusUmbrae. |