Tiramisu

Menu


Tiramisu





zone - 10-02-2005 09:10
PotrzebujÄ™ dobry, sprawdzony przepis na Tiramisu.
Jesli znacie taki, pochwalcie siÄ™ :)



Berenika - 10-02-2005 10:07
Mam sprawdzony, ortodoksyjny przepis na Tiramisu :D W tym przepisie ważne są składniki. Zastąpienie np. Marsali lub biszkoptów SAN innymi może drastycznie zmienić smak całego deseru. U mnie wszyscy się zajadają i mówią, że jest bezkonkurencyjne.

Ja robię w dużym, prostokątnym szklanym naczyniu.
4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone- Galbani
1/4 szklanki miałkiego cukru - 60g
3/4 szklanki b. mocnej kawy - esspresso (najlepsza z ekspresu ciśnieniowego)
1/3 szklanki wina Marsala
około 30 szt biszkoptów- Lady fingers SAN
gorzkie kakao
gorzka czekolada starta na tarce

1. Czekoladę włożyć do zamrażarki, żeby się później łatwo ścierała.
2. Żółtka ubić mikserem z cukrem, aż masa będzie jednolita i jasno żółta. Dodać ser i wymieszać mikserem na na gładką masę.
3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
4. Wymieszać wystudzoną kawę z Marsalą. Połowę biszkoptów moczyć w kawie i układać na dnie szklanego naczynia.
5. Na biszkopty wyłożyć połowę masy- wyrównać i posypać obficie kakao, tak by powieszchnia była cała pokryta- jednolicie brązowa.
6. Na wierzch położyć drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą z Marsalą, wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i znowu posypać mocno kakao oraz startą gorzką czekoladą.

Wstawić deser do lodówki na kilka godzin (4-6) lub na noc (wtedy jest najlepszy).

Marsalę można, od biedy, zastąpić likierem Kahlua, brandy lub koniakiem.

Smacznego



mela - 11-02-2005 09:48
Od razu zastrzegam, że ja z tych nieortodoksyjnych :)
Ja robiąc pierwszy raz tiramisu użyłam Absoluta Kuranta (porzeczkowego) - i mówię wam, to jest to! 8) 8) :oops: :lol:
Zamiast miałkiego cukru dałabym cukier puder - ułatwiłby jeszcze bardziej sprawę :)
Poza tym - tak jak w przepisie.

Pyyychota



patunia - 07-05-2005 15:13
Musze koniecznie spróbować, bo Tiramisu to mój ulubiony deser, a jakoś dotąd mi się wydawało, że to musi być trudne do zrobienia.



Ew-ka - 07-05-2005 23:28
mam bardzo podobny przepis do Bereniki ,ale wolę ten deser w wykonaniu mojego brata ( jest kucharzem ) nawet wtedy ,gdy zastąpi serek mascarpone- TOSKĄ :D ( brat zawsze mi mówi ,jak mi coś sie nie uda ,że " baba w kuchni to nieszczeście " :cry: )
ale Rafaello robiÄ™ lepsze :D



monka - 08-05-2005 12:15
Ew-ka
mogłabyś zdradzić przepis na rafaello? Chodzi za mną to ciacho a nie mam sprawdzonego przepisu.



patunia - 31-05-2005 18:18

Ew-ka
mogłabyś zdradzić przepis na rafaello? Chodzi za mną to ciacho a nie mam sprawdzonego przepisu.
Przyłączam się uprzejmie do prośby :D

Sitedesign by AltusUmbrae.