za wysoka temperatura podajnika

Menu


za wysoka temperatura podajnika





zwierz_ak01 - 26-11-2008 08:48
Witam.
Mam problem z ustawieniem sterownika ST-37. Chodzi o fakt załączania alarmu z uwagi na przekroczenie temperatury podajnika (zar cofa się).
Njaprawdopodobniej dochodzi do tego w chwili kiedy piec pracuje w trybie podtrzymania. Generalnei chyba wszystkie ustawienia są ok. Podczas pracy na retorcie tworzy się kopczyk - węgiel się spala dobrze (pale retopalem) - piec osiag zadaną temperature w domu jest ciepło.
Próbowałem już rożnych ustawien czasów przepalania (bo chyba tu może leżec problem) - dłuższych (około 20 minut) z czasem przepalania 1 minuta krótszych (kilku minutowych) z kilkusekundowym czasem przepalania.

Być może macie jakies pomysly cio może byc tego powodem.

Z góry dziekuje za wskazowki.



Trociu - 26-11-2008 14:00
gdzie masz umieszczony ten czujnik?



zwierz_ak01 - 26-11-2008 18:05
Trochę to ciężko opisac

czujnik jest owinięty taką opaską metalowa na rurze prowadzoącej od pieca do podajnika. Jakies 7 cm od pieca.

W tej rurze miesci sie podajnik ślimakowy. Wegiel przedostaje sie z podajnika do pieca.
I faktycznie nawet jak piec pracuje (nie jest w stanie podtrzymania) to ta rura jest dośc ciepła

Przepraszam za taki dziwaczny opis - ale nie umiem tego inaczej wytłumaczyć. M



zwierz_ak01 - 27-11-2008 10:43
Nikt nie ma pomysłu w czym może tkwić problem ??



ewoo - 27-11-2008 17:44
W sterowniku z jakim miałem styczność jest funkcja ustawienia temperatury podajnika fabrycznie to 60 stopni, może u Ciebie ktoś zmienił na mniejszą.
Cofanie ognia do podajnika może powodować też nieszczelna uszczelka zbiornika opału lub niedomknięcie pokrywy w takim przypadku po otwarciu pokrywy w zbiorniku może pokazać się dym



Kris2222 - 27-11-2008 18:34
może jaki masz kocioł ?



zwierz_ak01 - 27-11-2008 20:05
WItam, ustawienie fabryczne temperatury podajnika po przekroczeniu której załacza sie alarm to faktycznie 60 stopni i takie jest również w moimi sterowniku - zastanawiam sie czy nie możnaby było tej temperatury zwiększyć - ale nie wiem na ile to jest bezpieczne zatem póki co to rozwiązanie odpada.

Jeżeli chodzi o dym w podajniku to faktycznie pojawia się - więc mówisz jakas uszczelka ?? Można to jakoś sprawdzić ??

Mój piec to OGNIWO - 20KW -

Może jescze napisze swoje ustawienia.
Czas podowania 15 sekund
Czas przerwy - 60 sekund,
Temperatura zadana 60 stopni
Nadmuch 2 (w skali do 6)
Przesłona wentylatora przymknięta w 80%
Czopuch otwarty na 50 procent.
Przepalanie 40 sekund co 15 minut.

Pozdarwiam



zwierz_ak01 - 28-11-2008 20:43
Podtrzymuje.



pewal - 29-11-2008 08:39
Co to znaczy, że rura jest dość ciepła. 60 stopni to powinna Cię parzyć !!! Moim zdaniem uszkodzony jest czujnik przypięty na rurze ze ślimakiem. Jeszcze jedna uwaga - moim zdaniem masz krótki czas przepalania. Spróbuj ustawić czas przepalania na 30 - 45 minut. Jak przy przepalaniu sterownik poda za mało węgla a dmuchawa chodzi długo to żar może się cofać. Pozdrawiam



zwierz_ak01 - 29-11-2008 10:55
Dzieki Pewal za wskzówki.

Czas przepalania zmienie - moze faktycznie cos pomoze.

Poza tym chyba zwieksze max tem do 70 stopniu w ustawieniach serwisowych - i przesune czujnik o kilka centymetrów w kierunku podajnika.

czy to dobre rozwiazanie ??



Leszko - 29-11-2008 11:33

Dzieki Pewal za wskzówki.

Czas przepalania zmienie - moze faktycznie cos pomoze.

Poza tym chyba zwieksze max tem do 70 stopniu w ustawieniach serwisowych - i przesune czujnik o kilka centymetrów w kierunku podajnika.

czy to dobre rozwiazanie ??
Skoro kiedyś było dobrze, to bym tego czujnika nie przesuwał. Myślę że powinieneś zwiększyć czas podawania w podtrzymaniu, lub skrócić przerwę między przepalaniem, możesz też skrócić czas przedmuchu w przepalaniu, ale zmieniaj to wszystko po jednej sekundzie czy minucie i obserwój. Te ustawienia które masz w tej chwili to sobie zapisz, żeby wrócić do poprzednich ustawień jak by ci się coś "namieszało".

A czy to się zdarza jak jest końcówka eko w zbiorniku?



zwierz_ak01 - 29-11-2008 13:36
Witam,

Z tym przepalaniem to się już całkiem pogubiłem - bo generalnie jakiej bym zmiany nie wprowadził to było źle - wiec teraz wydłużyłem czas przepalania do 45 minut i czas podowania w przepalaniu na minutę. i obserwuje.

Co to zmian o jakich mówiłem to przesynąłem czujnik troszke dalej od pieca i zwiększyłem te temperature do 70 stopni - póki co jest ok.

Od dwóch i pół dnia nie dorzucam wegla do zasobnika i jest go teraz faktycznie mniej i wszystko niby jest ok. (moze to miec jakis wpływ na temperature podajnika??)



pewal - 29-11-2008 17:59
Napiszę jak jest u mnie. Czas przepalania co 45 minut. Czas podawania węgla w przepalaniu 15 s. Czas nadmuchu w przepalaniu 45 sekund. Podawanie węgla w przepalaniu przez 1 minutę to wg mnie za dużo. Przepalanie służy tylko temu żeby w piecu nie wygasło. Teraz na pewno Ci nie wygaśnie bo zasilasz układ CO i piec włącza się pewnie co parę minut. Przepalanie u mnie działa głównie latem, kiedy ogrzewam tylko bojler CWU. Odsunięcie czujnika na pewno pomoże aby tylko nie był zbyt blisko zasobnika. Działanie pieca w przypadku alarmu cofnięcia się żaru polega na ciągłym włączeniu ślimaka co spowoduje wypchnięcie żaru z rury ze ślimakiem i wygaszenie paleniska. Jesli czujnik będzie zbyt blisko zasobnika to zanim ślimak wypchnie żar minie dużo czasu. Ilość węgla w zasobniku nie powinna mieć wpływu na cofanie się żaru. Pozdr



tomek26 - 29-11-2008 19:52
Witam
Również mamy piec Ogniwo 20 KW. Ustawienia pieca mam bardzo podobne natomiast czujnik temperatury podajnika jest umieszczony 16 cm od pieca i nie było problemów (na razie...)

Sitedesign by AltusUmbrae.