EW Tort orzechowy


Tort orzechowy
佛 10 jajek
佛 200 g cukru
佛 250 g m膮ki
佛 150 g zmielonych orzech贸w w艂oskich
佛 1 艂y偶ka proszku do pieczenia
佛 1 cukier waniliowy
佛 2 艂y偶ki oliwy
佛 1 szklanka zmielonych biszkopt贸w
masa:
佛 400 g orzech贸w w艂oskich
佛 400 ml mleka
佛 300 g cukru
佛 400 g mas艂a
佛 1 kieliszek spirytusu
Bia艂ka oddzieli膰 od 偶贸艂tek, z bia艂ek ubi膰 sztywn膮
pian臋. Doda膰 cukier i cukier waniliowy, po czym
ubija膰, a偶 po艂膮cz膮 si臋 z pian膮. Delikatnie wmiesza膰
偶贸艂tka.
Mielone orzechy wymiesza膰 z m膮k膮, zmielonym
biszkoptem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo
wmiesza膰 do piany. Doda膰 oliw臋.
Ciasto przela膰 do formy tortowej o 艣rednicy 26
cm (wysmarowanej mas艂em i wysypanej m膮k膮).
Wierzch wyg艂adzi膰.
Piec godzin臋 w piekarniku rozgrzanym do 180
st. C. Wyj膮膰 i zostawi膰 w formie do wystudzenia. Po
mniej wi臋cej 15 minutach obr贸ci膰 g贸r膮 do do艂u, by
ciasto si臋 wyr贸wna艂o.
Przygotowa膰 mas臋. W gotuj膮cym si臋 mleku
rozpu艣ci膰 cukier. Nast臋pnie podgrzewa膰 na ma艂ym
ogniu 5-10 minut, a偶 mleko zg臋stnieje i zmniejszy
obj臋to艣膰. Stopniowo wmiesza膰 zmielone orzechy, po
czym gotowa膰 i miesza膰 na ma艂ym ogniu jeszcze 5
minut. Odstawi膰 do wystudzenia.
Utrze膰 dwie kostki mas艂a (a偶 si臋  spieni ).
Wmiesza膰 mas臋 orzechow膮. Doda膰 kieliszek
spirytusu.
Ciasto przekroi膰 na trzy r贸wne warstwy i
prze艂o偶y膰 cz臋艣ci膮 kremu. Reszt臋 rozsmarowa膰 na
wierzchu i po bokach tortu. Boki oklei膰 zmielonymi
orzechami, wierzch ozdobi膰 wedle uznania - np.
kremem (przy pomocy cukierniczego r臋kawa) i
po艂贸wkami orzech贸w.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
EW Tort czekoladowo orzechowy
EW Ciasteczka orzechowe
EW Ciasteczka orzechowe
TORT ORZECHOWY
EW Tort kryszta艂ki
EW Kruche z orzechami
EW Tort prezydent
EW Kurze paluszki w orzechach
EW Lekki tort truskawkowy
EW Orzech贸wka
EW Placek kawowo orzechowy
EW Kark贸wka bez grama soli
14 EW ZEW Srodowisko do metody Johna
PsychProcPoz wyklad05 (orzechowski)
EW Placek tarty
EW Ciasto z nektarynkami i migda艂ami
EW Makaron z sosem z cukinii
EW Glazurowane skrzyde艂ka z rusztu
Tort sa艂atkowy

wi臋cej podobnych podstron