Wino z Jasnoty Białej
Przepis nr. 01
Kwiaty jasnoty (Flos Lamii albi) zbiera się ręcznie, podczas suchej słonecznej
pogody i suszy się je szybko rozpostarte cienką warstwą w cieniu lub w suszarni
w temperaturze maksimum 40C. Suche kwiaty mają miodowy zapach i gorzki smak.
Przechowuje się je w zamkniętym pojemniku, w ciemności. Zawierają śluzy,
garbniki, saponinę, glikozydy i sole mineralne. Działają słabo ściągająco,
przeciwzapalnie, moczopędnie i wykrztuśnie. Są pomocne w tamowaniu krwawienia z
narządów rodnych i pobudzają procesy przemiany materii. Sporządza się odwar z 2
łyżek kwiatów na 1,5 szklanki wody. Leczy on nieżyt górnych dróg oddechowych i
zwalcza bezsenność. Służy również do obmywań i okładów w przypadku wyprysków
skórnych, egzem, oparzeń, żylaków odbytu i nóg, a także do płukania gardła. Ze
świeżych kwiatów przygotowuje się ziółka (słodzone miodem), które wpływają
dodatnio na przemianę materii. Z młodych liści można przyrządzić potrawę jak ze
szpinaku. Jasnota jest doskonałą rośliną miododajną.
Wino z Jasnoty Białej
3 litry kwiatów jasnoty
2,8 kg. cukru
3 cytryny
drożdże winne
3g. pozywki
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wyszukiwarka
Podobne podstrony:
Sztuka czarno bialej fotografii Od inspiracji do obrazuWINO MORELOWE (2)WINO ARBUZOWE (2)WINO KIWIWINO HERBACIANEWINO Z BIA YCH PORZECZEKWino z głoguwino ananasoweWINO Z RABARBARUWINO Z MLECZA (MNISZEK LEKARSKI)wino z mlecza (mniszek lekarski)Najbardziej ogólny przepis na winowięcej podobnych podstron