Stosowanie norm w produkcji mięsa i jego przetworów


MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Alicja Królak
Stosowanie norm w produkcji mięsa i jego przetworów
741[03].O1.03
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji  Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
Recenzenci:
mgr in\. Tadeusz Jakubczyk
dr Małgorzata El\bieta Kuśmierczyk
Opracowanie redakcyjne:
mgr in\. Jadwiga Morawiec
Konsultacja:
mgr in\. Barbara Kapruziak
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 741[03].O1.03
Stosowanie norm w produkcji mięsa i jego przetworów zawartego, w modułowym programie
nauczania dla zawodu rzeznik  wędliniarz.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji  Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie 3
2. Wymagania wstępne 5
3. Cele kształcenia 6
4. Materiał nauczania 7
4.1. Podstawy prawne normalizacji  normy i ich podział 7
4.1.1. Materiał nauczania 7
4.1.2. Pytania sprawdzające 11
4.1.3. Ćwiczenia 11
4.1.4. Sprawdzian postępów 13
4.2. Normalizacja w krajach Unii Europejskiej 14
4.2.1. Materiał nauczania 14
4.2.2. Pytania sprawdzające 16
4.2.3. Ćwiczenia 16
4.2.4. Sprawdzian postępów 18
4.3. Skutki nieprzestrzegania norm 19
4.3.1. Materiał nauczania 19
4.3.2. Pytania sprawdzające 20
4.3.3. Ćwiczenia 20
4.3.4. Sprawdzian postępów 22
5. Sprawdzian osiągnięć 23
6. Literatura 27
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
2
1. WPROWADZENIE
Poradnik będzie Ci pomocny w przyswajaniu wiedzy o stosowaniu norm w produkcji
mięsa i jego przetworów.
W poradniku zamieszczono:
- wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, które powinieneś
mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej,
- cele kształcenia,
- materiał nauczania, który umo\liwi Ci samodzielne przygotowanie się do wykonania
ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów. Wykorzystaj do poszerzenia wiedzy wskazaną
literaturę oraz inne zródła informacji,
- pytania sprawdzające wiedzę do wykonania ćwiczenia,
- instrukcje wykonania ćwiczeń,
- sprawdzian postępów,
- wykaz literatury.
Przed rozpoczęciem kształcenia w jednostce modułowej przewidywane jest
zdiagnozowanie Twoich umiejętności.
Sprawdzian osiągnięć opracowany jest w formie testu zawierającego:
- instrukcję,
- zestaw zadań testowych,
- punktację zadań,
- kartę odpowiedzi.
Bezpieczeństwo i higiena pracy
W czasie przebywania w pracowni musisz przestrzegać regulaminów, przepisów bhp oraz
instrukcji przeciwpo\arowych wynikających z rodzaju wykonywanych prac.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
3
741[03].O1
Podstawy zawodu
741[03].O1.01
Stosowanie przepisów bezpieczeństwa
i higieny pracy, ochrony przeciwpo\arowej oraz ochrony środowiska
741[03].O1.02
Zapewnianie jakości mięsa i jego przetworów
741[03].O1.03
Stosowanie norm w produkcji mięsa i jego przetworów
741[03].O1.04
Stosowanie maszyn i urządzeń w produkcji mięsa i jego przetworów
Schemat układu jednostek modułowych
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
4
2. WYMAGANIA WSTPNE
Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej powinieneś umieć:
- korzystać z ró\nych zródeł informacji,
- komunikować się i pracować w zespole,
- dokonywać oceny swoich umiejętności,
- wyszukiwać, selekcjonować, porządkować i przechowywać informacje niezbędne do
wykonywania zadań zawodowych,
- interpretować zało\enia teoretyczne i stosować w praktyce,
- analizować podstawowe akty prawne,
- kontrolować przebieg procesów produkcyjnych,
- stosować normy zapewnienia jakości zdrowotnej wyrobów w procesach produkcyjnych,
- określać główne zało\enia i cele wdra\ania systemów HACCP, GMP i GHP,
- prezentować wyniki opracowań.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
5
3. CELE KSZTAACENIA
W wyniku realizacji programu jednostki modułowej powinieneś umieć:
- wyjaśnić pojęcie normy i normalizacji,
- określić podstawy prawne normalizacji,
- określić cele stosowania norm w produkcji mięsa i jego przetworów,
- dokonać klasyfikacji norm,
- wyjaśnić rolę Kodeksu śywnościowego,
- scharakteryzować dyrektywy Unii Europejskiej dotyczące produkcji mięsa i jego przetworów,
- zastosować normy w pracy rzeznika  wędliniarza,
- określić skutki nieprzestrzegania norm.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
6
4. MATERIAA NAUCZANIA
4.1. Podstawy prawne normalizacji  normy i ich podział
4.1.1. Materiał nauczania
Według definicji Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej  ISO  normalizacja
jest to proces tworzenia i stosowania reguł zmierzających do porządkowania określonej
działalności dla dobra i współpracy wszystkich zainteresowanych, a w szczególności dla
osiągnięcia optymalnej oszczędności ogólnej z uwzględnieniem wymagań funkcjonalnych
i wymagań dotyczących bezpieczeństwa. Proces ten jest oparty na ugruntowanych
osiągnięciach nauki, techniki i praktyki i określa nie tylko podstawę stanu obecnego, lecz
tak\e przyszłego rozwoju i powinien dotrzymywać kroku postępowi .
Celem działalności normalizacyjnej jest:
- zwiększenie stopnia typizacji (ujednolicenie wyrobów według określonych cech
charakterystycznych) i unifikacji (sprowadzenie kilku odmian rozwiązania konstrukcyjnego do
jednego) produkcji,
- ułatwienie jej specjalizacji,
- określenie i podnoszenie jakości towarów oraz obni\enie kosztów produkcji,
- przyspieszanie postępu technicznego,
- racjonalne wykorzystanie materiałów i energii,
- zwiększenie wydajności, bezpieczeństwa i higieny pracy,
- podnoszenie zdrowotności całego społeczeństwa, ułatwianie stosunków gospodarczych
z innymi krajami.
Normalizacja powinna spełniać funkcje:
- uporządkowania (likwiduje chaos w gospodarce narodowej),
- jednoznaczności (ułatwia porozumiewanie się przez wprowadzenie jednolitych pojęć),
- zamienności (zastąpienie jednego wyrobu lub jednej części innym identycznym lub
podobnym wyrobem),
- optymalnego zró\nicowania (umo\liwia produkcję rodzajów, gatunków i typów wyrobów,
które są konieczne z punktu widzenia producenta i u\ytkownika),
- właściwej i stałej jakości (zgodnie z przeznaczeniem),
- ukierunkowania produkcji (ograniczanie lub likwidacja nieuzasadnionej ró\norodności
produkcji),
- prawną (normalizacja wprowadza ustalenia prawne dla wszystkich zainteresowanych).
Polski Komitet Normalizacyjny
Polski Komitet Normalizacyjny (PKN) jest krajową jednostką normalizacyjną. Ma
wyłączne prawo u\ywania skrótu PKN i zastrze\onego znaku graficznego. Organizację,
zakres i sposób działania PKN określa statut nadany przez Prezesa Rady Ministrów. Do zadań
PKN nale\y organizowanie i prowadzenie normalizacji krajowej zgodnie z potrzebami kraju,
mianowicie:
- określanie stanu i kierunków rozwoju normalizacji,
- organizowanie i nadzorowanie działań związanych z opracowywaniem i rozpowszechnianiem
Polskich Norm i innych dokumentów normalizacyjnych,
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
7
- zatwierdzanie i wycofywanie Polskich Norm oraz innych dokumentów normalizacyjnych,
- reprezentowanie Rzeczpospolitej Polskiej w międzynarodowych i regionalnych
organizacjach normalizacyjnych,
- organizowanie pracy komitetów technicznych do realizacji zadań związanych
z opracowaniem dokumentów normalizacyjnych,
- organizowanie i prowadzenie działalności szkoleniowej,
- opiniowanie projektów aktów prawnych związanych z normalizacją.
Przy PKN działa Rada Normalizacyjna i Komitety Techniczne.
Komitety Techniczne opracowują Polskie Normy i inne dokumenty normalizacyjne
w określonych zakresach tematycznych. W skład Komitetu Technicznego wchodzą specjaliści
delegowani przez organy administracji rządowej, organizacje: gospodarcze, pracodawców,
konsumenckie, zawodowe i naukowo-techniczne, szkół wy\szych oraz pracownicy PKN.
Działalność normalizacyjna prowadzi do otrzymania normy, której stosowanie w \yciu
gospodarczym przynosi korzyści ekonomiczne. Norma łączy w sobie aspekty techniczne,
ekonomiczne i organizacyjne zagadnienia normalizowanego z aspektem prawnym. Przepisy
o normalizacji zaliczane są do administracji stosunków gospodarczych, a normy wydawane na
podstawie tych przepisów nale\ą do prawa administracyjnego. Polska Norma odpowiada
kryteriom aktu normatywnego administracji.
Polski Komitet Normalizacyjny ustanawia Polskie Normy, oznacza numerem i symbolem PN
na zasadzie wyłączności i wycofuje ze zbioru norm. PKN wyznacza następujące typy norm
powszechnych:
- norma podstawowa określająca postanowienia ogólne w jednej określonej dziedzinie,
- norma terminologiczna dotycząca terminów i ich definicji, objaśnień i przykładów,
- norma procesu dotycząca wymagań jakie, powinny być spełnione w procesie, aby
zapewnić jego funkcjonalność,
- norma badań określająca metody badań i ich kolejność oraz metody pobierania próbek,
- norma wyrobu określająca jakie wymagania powinien spełniać wyrób, aby był
funkcjonalny.
Budowa norm
Polska Norma posiada określony układ edytorski, mianowicie:
Część tytułową, która zawiera:
- nazwę organu ustanawiającego normę,
- rodzaj normy,
- tytuł normy (w PN podany dodatkowo w językach: angielskim, francuskim
i rosyjskim),
- numer normy,
- grupę katalogową,
- oznaczenie klasyfikacyjne.
Treść normy, która jest podzielona na rozdziały. Schemat treści typowej normy
przedmiotowej jest następujący:
1. Wstęp (zawiera przedmiot normy, zakres zastosowania normy, określenia).
2. Podział i oznaczenia (podział, przykłady i oznaczenia).
3. Wymagania.
4. Badania (metody badań, program badań, pobieranie próbek, kontrola jakości, opis badań,
zaświadczenie wytwórcy o wynikach badań).
5. Opakowanie, przechowywanie, transport (pakowanie, znakowanie, przechowywanie,
transport).
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
8
6. Postępowanie z partią uznaną za niezgodną z wymogami normy.
Informacje dodatkowe nie zawierają postanowień obowiązujących, lecz wyjaśnienia
i informacje związane z opracowaniem normy i jej przedmiotem.
Część tytułowa normy
POLSKA NORMA
PN-A-82014
POLSKI
KOMITET Mięso i przetwory mięsne
NORMALIZACYJNY Mięso bez kości do produkcji przetworów Zamiast
z mięsa rozdrobnionego BN-86/8011-06
Grupa katalogowa
SKN 1211
ICS 67 120 10
Treść normy dzielona jest na rozdziały;
1. Wstęp
1.1. Zakres normy
1.2. Normy powołane
1.3. Definicje
1.3.1. mięso bez kości do produkcji przetworów z mięsa rozdrobnionego
1.3.2. tłuszcz zewnętrzny
1.3.3. tłuszcz międzymięśniowy
1.3.4. tłuszcz śródmięśniowy
1.3.5. ścięgna niekonsumpcyjne
1.3.6. klasyfikacja mięsa bez kości
2. Wymagania
2.1. Klasyfikacja
2.2. Wymagania dotyczące surowca
2.3. Wymagania ogólne dotyczące mięsa bez kości
2.3.1. Wymagania organoleptyczne
2.3.2. Temperatura
2.3.3. Wymagania szczegółowe
3. Pobieranie próbek
3.1. Pobieranie próbek pierwotnych
4. Badania
4.1. Metody badań
4.2. Opis metody badań
5. Pakowanie, znakowanie, przechowywanie, transport
Inny układ posiadają normy PN-ISO, PN-EN.
Posługiwanie się normą
Ze względu na du\ą ilość norm zastosowano ich klasyfikację i odpowiednio ponumerowano.
Numeracja została ujednolicona. Litery stanowią symbole gospodarki narodowej:
- A  Produkcja artykułów \ywnościowych i napojów, aprowizacja.
- B  Budownictwo.
- R  Rolnictwo.
- Z  Zdrowotność.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
9
Interpretacja zapisu PN-A-82014 jest następująca:
PN  Polska Norma,
A  dział gospodarki narodowej,
82  grupa ogólna,
014  cyfry zawierające informacje tematyczne.
Normy zu\ycia surowców
Celem normowania zu\ycia surowców i materiałów jest stworzenie podstaw do racjonalnego
i oszczędnego ich zu\ycia. Rozumie się przez to ustalenie dopuszczalnej ilości surowca, jaką
nale\y zu\yć na wykonanie jednostki dobrej produkcji w określonych warunkach
produkcyjnych. Umo\liwia to kontrolę prawidłowości zu\ycia surowców i materiałów.
Norma zu\ycia ustala ogólną dopuszczalną ilość surowca (materiału) jaką nale\y zu\yć
w określonych typowych warunkach produkcyjnych dla wykonania jednostki (np. 2 tony)
dobrej produkcji.
Normy te nie mają charakteru stałego. Mogą się zmieniać wraz z systemem wprowadzanych
usprawnień procesu technologicznego, warunków zu\ycia oraz zmianą cech u\ywanych
materiałów. Do charakterystycznych cech norm zu\ycia nale\ą trzy elementy:
- surowiec (materiał),
- cel zu\ycia,
- warunki produkcji.
Surowcem jest ka\de ciało fizyczne w stanie stałym, ciekłym lub gazowym (tak\e energia pod
wszelką postacią) zu\ywane do wykonania pracy w ró\nych procesach produkcji. Materiał
występujący w normie powinien być dokładnie i jednoznacznie określony. Ilość materiału
w normie powinna być dokładnie określona jednostkami miary odpowiadającymi
powszechnie przyjętym, u\ywanym jednostkom w obrocie. Nomenklatura i symbole powinny
odpowiadać symbolom i nomenklaturze przyjętym w Systematycznym Wykazie Wyrobów.
Produkt nie odpowiadający normom jakościowym nie mo\e stanowić podstawy do ustalenia
normy zu\ycia, poniewa\ jakość surowca będzie decydowała o jej wielkości.
Celem zu\ycia nale\y nazywać wynik procesu produkcji, który mo\e występować w ró\nej
postaci.
Warunki produkcji
Norma zu\ycia w warunkach przemysłowych powinna być ustalona na podstawie określonych
typowych warunków produkcyjnych dla poszczególnych wyrobów lub grup wyrobów albo na
podstawie parametrów typowych danych procesów technologicznych.
Normy zu\ycia w zale\ności od metody jaką zostały obliczone dzielą się na:
- normy techniczne (obliczone metodą techniczną),
- normy statystyczne (obliczone metodą statystyczną).
Normy ubytków naturalnych
W czasie magazynowania oraz w czasie transportu w większości artykułów rolno-
spo\ywczych zmienia się ich masa. Zjawisko to zwane jest ubytkiem naturalnym. Stanowi to
stratę pewnej ilości surowca (artykułu) spowodowaną zmniejszeniem się jego początkowej
masy lub objętości, czego przy obecnym poziomie techniki nie da się usunąć. Przyczynami
powstawania strat są procesy biochemiczne, wysychanie, przyleganie, wnikanie, zanik,
rozpylanie i rozlew.
Ubytki, które powstają wskutek przemian biochemicznych są wynikiem zmian zachodzących
w surowcu lub artykule procesów oddychania, dojrzewania, fermentacji i procesów gnilnych.
Procesy te prowadzą nie tylko do zmian ilościowych, ale powodują te\ zmiany jakościowe.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
10
Ubytki naturalne spowodowane wysychaniem (wymra\anie, parowanie, ulatnianie) zwane
ususzką powstają wskutek częściowej utraty wody.
Biorąc pod uwagę miejsce powstawania ubytków dzielimy je na:
- magazynowe, powstające podczas przechowywania i wydawania,
- transportowe, powstające podczas załadunku, przeładunku i wyładunku.
Normą ubytku naturalnego nazywa się wyra\oną w procentach maksymalną wielkość
dozwolonego, niezawinionego ubytku naturalnego danego surowca (artykułu) ustalonego dla
określonego czasu i określonych warunków magazynowania. Normy te powinny być ustalane
dla ka\dego surowca (artykułu) magazynowanego. Mogą być ustalone normy grupowe
obejmujące surowce mające wspólne cechy, od których zale\y wielkość ubytków naturalnych.
Normy ubytków naturalnych ustalane są dla określonych jednostek czasu, np. dzień, tydzień
miesiąc, kwartał.
4.1.2. Pytania sprawdzające
Odpowiadając na pytania, sprawdzisz, czy jesteś przygotowany do wykonania ćwiczeń.
1. Jakie zadania ma do wykonania Polski Komitet Normalizacyjny?
2. Jakie cele realizują Komitety Techniczne?
3. Jakie typy norm wyznacza PKN?
4. Jak zbudowana jest norma?
5. W jaki sposób posługiwać się normą?
6. W jakim celu stosowane są normy zu\ycia surowców i materiałów?
7. Jakie treści zawierają normy ubytków naturalnych?
4.1.3. Ćwiczenia
Ćwiczenie 1
Określ zadania i sposób działania Polskiego Komitetu Normalizacyjnego.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) dobrać materiały do wykonania ćwiczenia,
2) zdefiniować pojęcie normalizacji,
3) określić zadania PKN,
4) określić z jakimi organami współdziała PKN,
5) określić cele Komitetów Technicznych działających przy PKN,
6) zapisać na du\ym arkuszu papieru zadania PKN, organy współdziałające z PKN oraz
zadania Komitetów Technicznych,
7) zaprezentować wyniki pracy kolegom.
Wyposa\enie stanowiska pracy:
- zestaw norm,
- tekst wprowadzający,
- tekst przewodni,
- du\e arkusze papieru,
- mazaki,
- taśma klejąca.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
11
Ćwiczenie 2
Zaprezentuj budowę Polskiej Normy stosowanej w produkcji mięsa i jego przetworów.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) dobrać materiały do wykonania ćwiczenia,
2) zastosować wskazówki do wykonania ćwiczenia otrzymane od nauczyciela w postaci
tekstu wprowadzającego i przewodniego,
3) prześledzić Rozporządzenie Rady Ministrów dotyczące sposobu funkcjonowania
krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych,
4) określić sposób funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych,
5) wybrać dowolną normę z przygotowanego zestawu norm,
6) zapoznać się z treścią normy,
7) zapisać na du\ym arkuszu papieru (w celu pózniejszego zaprezentowania) jaki jest układ
edytorski normy, mianowicie:
- jakie informacje zawiera część tytułowa normy?
- jak podzielono treść normy?
- jakie wiadomości zawierają informacje dodatkowe?
8) zaprezentować przygotowany plakat.
Wyposa\enie stanowiska pracy:
- Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu
funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239,
poz. 2039),
- zestaw norm,
- du\e arkusze papieru,
- mazaki,
- taśma klejąca.
Ćwiczenie 3
Określ zmiany występujące w Polskich Normach po wejściu Polski do Unii Europejskiej.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) wybrać materiały do pracy polecone przez nauczyciela,
2) porównać Polską Normę (przed zmianami) dotyczącą np. klasyfikacji tusz wieprzowych
z taką samą normą po wstąpieniu Polski do UE,
3) zapisać na du\ym arkuszu papieru, mazakiem na czym polega harmonizacja Polskich
Norm z normami europejskimi,
4) zaprezentować wyniki swojej pracy,
5) wziąć udział w dyskusji na temat programu dostosowania prawa polskiego do standardów
prawnych Unii Europejskiej (mo\esz wykorzystać materiały znajdujące się w internecie),
Wyposa\enie stanowiska pracy:
- PN i Normy Europejskie dotyczące np. klasyfikacji tusz wieprzowych,
- du\e arkusze papieru,
- mazaki.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
12
Ćwiczenie 4
Określ wymagania organoleptyczne dla wędlin podrobowych. Porównaj wyniki z PN-A-82007.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) przygotować stanowisko i dobrać materiały do pracy,
2) uzgodnić z nauczycielem jaki rodzaj wędliny będziesz oceniać,
3) zaproponować tabelę w celu zapisania cech organoleptycznych wędliny poddanej ocenie,
4) sprawdz, czy Twoja ocena jest zgodna z Polską normą,
5) zapisać uwagi o ewentualnej niezgodności wyrobu z Polską Normą,
6) określić jakie zagro\enie mo\e spowodować spo\ycie wędliny nie spełniającej wymagań PN,
7) zaprezentować wyniki swojej pracy.
Wyposa\enie stanowiska pracy:
- zestaw norm,
- próbki wędlin do badań,
- du\e arkusze papieru,
- mazaki.
4.1.4. Sprawdzian postępów
Czy potrafisz:
Tak Nie
1) zdefiniować pojęcie normalizacji zgodnie z określeniem
Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej?
1 1
2) określić jakie dokumenty powstają w wyniku prac normalizacyjnych
prowadzonych w Unii Europejskiej?
1 1
3) określić zadania Komitetów Technicznych działających przy PKN?
1 1
4) przedstawić budowę Polskiej Normy?
1 1
5) dokonać analizy normy ubytków naturalnych? m m
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
13
4.2. Normalizacja w krajach Unii Europejskiej
4.2.1. Materiał nauczania
Międzynarodowa współpraca w dziedzinie normalizacji
Przyczyną wzrostu i znaczenia rozwoju normalizacji międzynarodowej jest tworzenie
powiązań między przedsiębiorstwami i koncernami na świecie, rozwój współpracy
gospodarczej między ró\nymi krajami oraz oddziaływania zagranicznych grup
konsumenckich. Organizacją, w pracach której Polacy biorą aktywny udział jest
Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO). Ponadto Polska jest członkiem
następujących organizacji: Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Europejski Komitet
Normalizacyjny (CEN), Komisja Kodeksu śywnościowego (CAC) i innych.
Światową federacją krajowych organizacji normalizacyjnych jest Międzynarodowa
Organizacja Normalizacyjna ISO  Intrenational Organization for Standarization. Oprócz
Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej działa w skali międzynarodowej wiele
instytucji i organizacji, które prowadzą działalność normalizacyjną. Nale\ą do nich:
- Międzynarodowa Organizacja Wy\ywienia i Rolnictwa (FAO),
- Światowa Organizacja Zdrowia (WHO),
- Europejska Organizacja Sterowania Jakością (EOQC),
- Międzynarodowa Organizacja Mleczarska (IDF),
- Międzynarodowe Biuro Miar (BIH).
Wa\na role w opracowywaniu ujednoliconych norm międzynarodowych dla artykułów rolno-
spo\ywczych spełnia Komisja Kodeksu śywnościowego FAO/WHO.
Komisja Kodeksu śywnościowego utworzona w 1962 r. wspólnie przez Organizację
Narodów Zjednoczonych ds. Wy\ywienia i Rolnictwa (FAO) i Światową Organizację
Zdrowia (WHO) obejmuje 144 państwa. Komisja ta opracowuje normy i kodeksy praktyki.
Celem tych norm jest ochrona zdrowia konsumenta oraz zapewnienie rzetelnej praktyki
w handlu artykułami \ywnościowymi. W kodeksie \ywnościowym ustalane są bezpieczne dla
zdrowia ludzkiego graniczne zawartości dopuszczalnych substancji chemicznych,
drobnoustrojów i ich toksyn.
Polski Komitet Normalizacyjny reprezentuje Polskę w ISO. W ISO zostały utworzone
odpowiednie Komitety Techniczne dla poszczególnych działów gospodarki. Do głównych
obszarów działania w dziedzinie gospodarki \ywnościowej w ISO nale\ą normy metodyczne,
które określają sposoby badania i kontroli \ywności. Przydatne są tak\e normy o charakterze
ogólnym dotyczące zagadnień jakościowych, mianowicie zasad sterowania jakością produkcji
i organizacji kontroli produktów. Normy ISO w niezmienionej lub nieznacznie zmienionej
formie zostały włączone w wielu krajach, tak\e w Polsce do zbioru norm państwowych.
Normalizacja w krajach Unii Europejskiej
Obecnie występują w świecie tendencje do szerokiego umiędzynarodowienia rynków i procesów
integracyjnych czego przykładem jest Unia Europejska. W związku z tym występują silne
powiązania między normami narodowymi, regionalnymi i międzynarodowymi. Przewidziano
cztery zasady, którymi powinno kierować się prawodawstwo krajów Wspólnoty Europejskiej:
- harmonizować jedynie wymagania podstawowe,
- utrzymywać dobrowolny status norm,
- stosować wolny obrót wyrobami certyfikowanymi i zgodnymi z wymaganiami
podstawowymi, dyrektywami lub zgodnych z normami.
W wyniku prac normalizacyjnych prowadzonych w Unii Europejskiej powstają następujące
dokumenty:
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
14
- Normy Europejskie (EN) stanowiące zbiór wymagań technicznych. Są one podstawowym
dokumentem normalizacyjnym, w którym w maksymalnym stopniu wykorzystywane są
normy międzynarodowe ISO i IEC. Przyjęcie tych norm następuje przez ściśle określone
metody opiniowania i dyskusji na zasadzie uzgodnień, a następnie przez głosowanie.
Przyjęta norma musi być wprowadzona w określonym czasie (zwykle pół roku) bez
\adnych zmian do norm narodowych wszystkich krajów członkowskich Unii. Wszystkie
normy krajowe niezgodne z określoną normą EN muszą być jednocześnie dostosowane
lub uchylone bez względu na to, jakie dany kraj zajął stanowisko w głosowaniu.
Ustanowienie EN na podstawie norm ISO gwarantuje, \e we wszystkich krajach
członkowskich będą ustanowione identyczne normy.
- Dokumenty Harmonizujące (HD) wprowadzane są podobnie jak EN, przy czym stosunek
do ich wprowadzenia jest bardziej elastyczny.
- Projekty Norm Europejskich (ENC) są opracowywane jako normy wyprzedzające do
tymczasowego wykorzystania w tych dziedzinach techniki gdzie jest du\y stopień
nowości i gdzie nie ma mo\liwości opracowania EN.
- Raporty CEN/CENELEC (CR) są publikacjami Rady Technicznej o charakterze
informacyjnym.
- Europejskie Normy Telekomunikacyjne (ETS).
Niektóre normy międzynarodowe mogą być wprowadzone do norm krajowych tylko
częściowo. Wymaga to odpowiedniego oznaczenia takiej normy. Oznaczenie stopnia
zgodności Polskiej Normy z normą międzynarodową podaje się na stronicy tytułowej normy
pod górną ramką. Wyró\nić mo\na trzy sposoby oznakowania:
1. Polska Norma identyczna z normą międzynarodową bez \adnych zmian lub tylko ze
zmianami redakcyjnymi posiada oznaczenie  idt, np.:
PN-91/E-01242 (idt IEC 445:1983, eqv CLC/HD241 52)
2. Polska Norma równowa\na normie międzynarodowej, czyli norma odpowiadająca treścią
normie międzynarodowej, ze zmianami redakcyjnymi i z nieznacznymi rozbie\nościami
technicznymi posiada oznaczenie  eqv np.:
PN-93/P-64068 (eqv ISO 576:1991)
3. Polska Norma nierównowa\na normie międzynarodowej ma oznaczenie  neq.
Wprowadzenie norm międzynarodowych do Polskich Norm powinno odbywać się metodą
tłumaczenia lub pełnego przedruku. Normy tak wprowadzane są odpowiednio numerowane.
1. Numeracja PN całkowicie równowa\nych normom ISO oraz IEC składa się z:
- Symbolu PN.
- Numeru normy ISO lub IEC (bez daty).
- Daty wprowadzenia normy międzynarodowej do PN.
Przykład 1. maj 1994
PN PN-ISO 4599:1994
ISO 4599 (lub PN-ISO 4599)
Przykład 2. lipiec 1996
PN PN-IEC 5123-1:1996
IEC 5123-1 (lub PN-IEC 5123-1)
2. Numeracja PN całkowicie równowa\nych normom międzynarodowym (bez ISO i IEC)
składa się z:
- symbolu PN,
- numeru normy PN,
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
15
- daty wprowadzenia normy,
- numeru wprowadzonej normy międzynarodowej.
3. Numeracja zmian i dodatków do norm międzynarodowych wydawanych jako odrębne
publikacje składa się z:
- numeru zgodnego z punktem 1,
- symbolu A dla ZMIANY lub Ad dla DODATKÓW,
- daty wprowadzenia zmiany lub dodatku.
Przykład: czerwiec 1998
PN PN-ISO 4599-2/Ad 1: 1998
ISO (lub PN-ISO 4599-2/Ad 1)
W 1997 roku Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki śywnościowej prawo
krajowe zostało zharmonizowane z unijnym w zakresie wprowadzania norm klasyfikacji
poubojowej tusz wołowych. Wprowadzono do obowiązkowego stosowania Polską Normę
PN-91 A-8200/A2, która określa sposób klasyfikacji tusz wołowych według systemu EUROP.
Obowiązek stosowania klasyfikacji EUROP w odniesieniu do tusz wieprzowych (od 1 lipca
1996 r.) został wprowadzony w Polsce Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki
śywnościowej z 23 maja 1996 r. Wymagane jest jeszcze dostosowanie prawa w zakresie
atestowania aparatury pomiarowej, struktur organizacyjnych nadzoru, funkcjonowania słu\b
klasyfikacyjnych i kontroli, znakowania i kolczykowania oraz monitorowania jakości tusz
wieprzowych. Klasyfikacja Europ wg PN-A-82001/A2 ustanowiła pięć klas jakościowych
według umięśnienia i pięć klas według otłuszczenia. Wymagania dla poszczególnych
kategorii oznaczane są literami E, U, R, itd. Natomiast wymagania według otłuszczenia
oznaczane są literami. Symbol  U3 oznacza, \e tusza została oceniona pod względem
umięśnienia jako klasa  U , a pod względem otłuszczenia jako klasa  3 . Poubojowa
klasyfikacja bydła rzeznego EUROP jest du\ym sukcesem w ujednoliceniu metod oceny
i podziału na kategorie oraz podziału półtusz na jednakowe klasy umięśnienia i odtłuszczenia.
Du\ą zaletą są proste metody klasyfikacji.
4.2.2. Pytania sprawdzające
Odpowiadając na pytania, sprawdzisz, czy jesteś przygotowany do wykonania ćwiczeń.
1. W jakich organizacjach normalizacyjnych uczestniczy Polska?
2. Jaką rolę odgrywają normy ISO w gospodarce \ywnościowej?
3. Co oznacza pojęcie dokument harmonizujący?
4. Jakie oznaczenia posiada Polska Norma identyczna z normą międzynarodową?
5. Jakie oznaczenia posiada Polska Norma równowa\na normie międzynarodowej?
6. Jakie oznaczenia posiada Polska norma nierównowa\na normie międzynarodowej?
4.2.3. Ćwiczenia
Ćwiczenie 1
Porównaj normalizację w krajach Unii Europejskiej z Polską Normą.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) wybrać ró\ne rodzaje norm krajowych i międzynarodowych,
2) podać sposób uporządkowania wszystkich norm w Polsce,
3) określić jakie dokumenty powstają w wyniku prac prowadzonych w Unii Europejskiej,
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
16
4) określić w jaki sposób wprowadzić normę międzynarodową do Polskiej Normy,
5) przedstawić na przykładzie sposoby oznaczania stopnia zgodności Polskiej Normy
z normą międzynarodową,
6) zapisać na du\ym arkuszu papieru, mazakiem ró\nice występujące między normami
krajowymi i międzynarodowymi,
7) zaprezentować efekty pracy całej grupie,
8) wziąć udział w dyskusji na temat ró\nic występujących w normalizacji krajowej
i międzynarodowej.
Wyposa\enie stanowiska pracy:
- zestaw norm,
- Dyrektywa nr 93/43/ EWG z dnia 19 czerwca 1993 r. dotycząca higieny środków spo\ywczych
oraz inne dyrektywy Rady,
- instrukcje technologiczne i stanowiskowe,
- receptury technologiczne.
Ćwiczenie 2
Przygotuj program monitorowania wybranego procesu produkcyjnego mięsa lub jego
przetworów dla ka\dego punktu krytycznego.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) prześledzić wybrany wspólnie z nauczycielem proces produkcyjny mięsa lub jego
przetworów np.: produkcję kiełbas drobno rozdrobnionych, wędlin podrobowych (kiszki,
pasztetowe, salcesony),
2) ustalić program monitorowania obejmujący:
- opis metody,
- sposób i częstotliwość pobierania próbek do badań,
- sposób prowadzenia i przechowywania zapisów,
- najbardziej prawdopodobne miejsca odchyleń od ustalonych wartości.
3) przedstawić zapisy z monitoringu w formularzu:
Etap procesu, Wykonawca Sposób Częstotliwość Normy Czynności
w którym kontroli w
zidentyfikowano przypadku
(CCP) KPK odchyleń
4) zaprezentować wyniki swojej pracy i ocenić je.
Wyposa\enie stanowiska pracy:
- normy,
- schematy produkcji mięsa i jego przetworów,
- instrukcje technologiczne,
- dokumentacja HACCP,
- du\e arkusze papieru,
- mazaki,
- taśma klejąca.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
17
Ćwiczenie 3
Dokonaj klasyfikacji tusz wołowych według umięśnienia zgodnie z systemem EUROP.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) dobrać materiały do wykonania ćwiczenia,
2) uzupełnić brakujące wpisy na otrzymanych od nauczyciela kartkach porównując zapisy na
kartkach z normą,
3) uło\yć karteczki zgodnie z PN,
4) wskazać ró\nice dotyczące klasyfikacji tusz wołowych wg PN i systemem EUROP
(PN-A-82001/A2),
5) zaprezentować wyniki pracy przed grupą.
Wyposa\enie stanowiska pracy:
- karteczki z tabelą dotyczącą klasyfikacji tusz wołowych wg umięśnienia, w której brakuje
klasy,
- Polska Norma PN-A-82001/A2.
4.2.4. Sprawdzian postępów
Czy potrafisz:
Tak Nie
1) zdefiniować pojęcie harmonizacji dokumentów?
1 1
2) określić cele stosowania normalizacji w krajach Unii Europejskiej?
1 1
3) określić zasady, którymi powinno się kierować prawodawstwo UE?
1 1
4) zastosować normy w pracy rzeznika-wędliniarza?
1 1
5) ustalić program monitorowania procesu produkcyjnego? m m
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
18
4.3. Skutki nieprzestrzegania norm
4.3.1. Materiał nauczania
Norma obowiązuje ka\dego odbiorcę przedmiotu normy bez względu na jej rodzaj. Je\eli
z jakichś przyczyn norma nie mo\e być stosowana nale\y zastosować nowelizację.
Norma obowiązująca w zakresie produkcji oznacza, \e nie wolno produkować przedmiotów
objętych normą nie odpowiadających jej postanowieniom. Jeśli norma dotyczy obrotu
oznacza, \e nie wolno wprowadzać do obrotu produktu nie odpowiadającego jej
postanowieniom. Norma dotycząca badań oznacza, \e nie wolno prowadzić badań inaczej ni\
ona to ustala.
Za niestosowanie Polskich Norm uznanych za obowiązujące oraz za dopuszczenie do
wydania deklaracji zgodności z normą niezgodnie ze sposobem i warunkami ustalonymi
w ustawie o badaniach i certyfikacji przewidziane są sankcje karne dla odpowiedzialnych za
działalność produkcyjną lub usługową. Firmy produkujące mięso i przetwory mięsne powinny
dać gwarancję, \e ich produkty nie stanowią zagro\enia dla zdrowia i spełniają wszystkie
wymagania dotyczące wartości od\ywczej i kulinarnej. W celu stworzenia systemu
jakościowego, odpowiadającego tym wymaganiom, prowadzi się (przy zastosowaniu
odpowiednich metod) badania etapowe w procesie pozyskiwania \ywności. Uregulowała to
najwcześniej dyrektywa EWG 89/397 dotycząca urzędowej kontroli środków spo\ywczych.
W dokumencie zaleca się ochronę zdrowia obywateli wszystkich krajów członkowskich Unii
Europejskiej i wprowadza urzędową kontrolę dodatków do \ywności, witamin, składników
mineralnych i elementów śladowych oraz materiałów kontaktujących się z \ywnością.
Uzupełnieniem jest dyrektywa EWG 93/43 o higienie produktów \ywnościowych. Dyrektywa
zawiera zasady higieny dla wszystkich etapów produkcji i dystrybucji środków spo\ywczych.
Nakłada ona na producentów obowiązek identyfikowania wszystkich zagro\eń
bezpieczeństwa zdrowotnego \ywności oraz środków umo\liwiających kontrolę tych
zagro\eń na wszystkich etapach produkcji. Dyrektywa nawiązuje do Generalnych Zasad
śywności zawartych w Kodeksie śywnościowym FAO/WHO jak równie\ zaleca stosowanie
norm serii ISO 9000. Zasadniczy system zapewnienia jakości ujęty został przez ISO
(w postaci norm ISO 9000). Normy te zostały przyjęte przez Europejski Komitet ds.
Normalizacji (CEN) i określone symbolem EN 9000. Program produkcji, który uzyskał
certyfikat zgodnie z normami ISO 9000, i realizowany jest w danym zakładzie, musi
obejmować aspekty higieniczne, tzn. musi dawać pewność, \e \ywność nie stanowi
zagro\enia dla zdrowia ludzi. Z tego względu rejestr jakości produkowanej \ywności
prowadzony w danym zakładzie stanowi dla nadzoru bardzo wa\ne zródło oceny produktu.
Rejestr taki we wszystkich zakładach ma taki sam układ, zgodny z wymogami tych norm.
Dyrektywa 93/43 wskazuje następujące zasady systemu HACCP:
- analizowanie punktów potencjalnego ryzyka \ywnościowego,
- identyfikowanie tych punktów w działaniach, w których mo\e wystąpić ryzyko
\ywnościowe,
- zadecydowanie, które ze zidentyfikowanych punktów są krytyczne dla bezpieczeństwa
\ywności,
- identyfikowanie i wprowadzanie w \ycie skutecznych procedur kontroli i nadzoru
w tych punktach krytycznych,
- przeglądanie i analizy punktów ryzyka \ywnościowego oraz kontrola i nadzorowanie
procedur okresowo.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
19
Dyrektywa posiada załącznik, w którym w poszczególnych rozdziałach omówiono
szczegółowe wymagania dotyczące:
- pomieszczeń \ywnościowych,
- transportu,
- sprzętu,
- odpadów \ywnościowych,
- zaopatrzenia w wodę,
- higieny osobistej,
- środków spo\ywczych,
- szkoleń.
4.3.2. Pytania sprawdzające
Odpowiadając na pytania, sprawdzisz, czy jesteś przygotowany do wykonania ćwiczeń.
1. Jakie przepisy prawne gwarantują konsumentom, \e spo\ywane przez nich produkty
nie stanowią zagro\enia dla zdrowia?
2. Jaki system zapewnienia jakości produktów został wprowadzony w krajach Unii
Europejskiej?
3. Jakie zasady zawiera dyrektywa o higienie produktów \ywnościowych?
4. Jakie sankcje przewidziane są za nieprzestrzeganie norm?
4.3.3. Ćwiczenia
Ćwiczenie 1
Przeprowadz analizę dyrektyw Unii Europejskiej pod kątem zapewnienia bezpieczeństwa
produkcji wybranego wyrobu.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) dobrać materiały do wykonania ćwiczenia,
2) określić uregulowania zawarte w Dyrektywie EWG 89/397 o urzędowej kontroli środków
spo\ywczych,
3) wymienić zasady zawarte w Dyrektywie EWG 93/43 dotyczące zakładów produkujących
\ywność,
4) określić wpływ rozporządzeń zawartych w dyrektywach na jakość mięsa i jego
przetworów,
5) wybrać dowolny schemat produkcji przetworu mięsnego,
6) określić w jaki sposób rozporządzenia dyrektyw zapewniają bezpieczeństwo produkcji
danego wyrobu,
7) zapisać przemyślenia grupy,
8) zaprezentować efekty pracy grupy na forum klasy.
Wyposa\enie stanowiska pracy:
- Dyrektywa nr 93/43 z dnia 19 czerwca 1993 r.,
- Dyrektywa EWG 89/397,
- schematy technologiczne,
- arkusze papieru,
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
20
- mazaki,
- karteczki samoprzylepne,
- taśma klejąca.
Ćwiczenie 2
Określ zagro\enia i oceń skutki w przypadku nieprzestrzegania norm podczas produkcji
kiełbasy białej surowej.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) przygotować stanowisko do pracy, zgromadzić potrzebne materiały,
2) dobrać grupę, z którą będziesz realizować temat,
3) przygotować harmonogram pracy w grupie,
4) określić wymagania (zgodne z Dyrektywą 93/43/EWG) dotyczące pomieszczeń
wykorzystywanych w czasie produkcji kiełbasy białej,
5) określić wymagania dla sprzętu (zgodnie z Dyrektywą 93/43/EWG) u\ywanego do
produkcji kiełbasy białej surowej,
6) określić wymagania dotyczące zaopatrzenia w wodę i zagospodarowania odpadów
\ywnościowych podczas produkcji kiełbasy białej surowej zgodnie z Dyrektywą
9/43/EWG,
7) określić wymagania dotyczące higieny osobistej pracowników,
8) ocenić skutki nieprzestrzegania warunków wymienionych w dyrektywie. Pomocą
w ocenie skutków nieprzestrzegania normy przez pracowników mo\e być tabela:
Etap procesu Zagro\enie yródło, Działanie Oszacowanie zagro\enia
przyczyna zapobiegawcze
częstotliwość znaczenie
W rubryce zagro\enia zwróć uwagę na rzeczywiste przyczyny powstawania zagro\eń tzn.
wpisać nie urządzenie lub miejsce, ale np. niewłaściwa obsługa techniczna, niewłaściwe
kwalifikacje, błędne decyzje.
9) sporządzić sprawozdanie z wykonania pracy,
10) zaprezentować wyniki pracy i poddać je ocenie,
11) wziąć udział w podsumowaniu zajęć na temat roli dyrektyw w produkcji mięsa i jego
przetworów.
Wyposa\enie stanowiska pracy:
- Dyrektywa nr 89/397/EWG,
- Dyrektywa 93/43/EWG dotycząca higieny środków spo\ywczych,
- schematy technologiczne,
- du\e arkusze papieru,
- mazaki,
- taśma klejąca.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
21
Ćwiczenie 3
Dokonaj oceny organoleptycznej studzienin według obowiązującej normy.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) przygotować materiały i literaturę do wykonania ćwiczenia,
2) dokonać oceny organoleptycznej przydzielonego przez nauczyciela produktu,
3) porównać ocenę z wymaganiami normy,
4) określić zagro\enia dla zdrowia konsumenta w przypadku niezgodności z normą,
5) określić co spowodowało wadę wyrobu,
6) zaproponować metodę naprawy produktu,
7) zapisać wyniki przeprowadzonych badań,
8) zaprezentować wyniki pracy przed grupą.
Wyposa\enie stanowiska pracy:
- próbki produktów do badań organoleptycznych,
- normy dotyczące badań organoleptycznych studzienin.
4.3.4. Sprawdzian postępów
Czy potrafisz:
Tak Nie
1) określić wymagania dyrektyw obowiązujących w produkcji mięsa
i jego przetworów?
1 1
2) przewidywać konsekwencje nieprzestrzegania norm?
1 1
3) prowadzić badania mięsa i jego przetworów zgodnie z wymagani
norm?
1 1
4) rozró\nić normy znowelizowane?
1 1
5) dokonać oceny organoleptycznej produktów? m m
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
22
5. SPRAWDZIAN OSIGNIĆ
INSTRUKCJA DLA UCZNIA
1. Przeczytaj uwa\nie instrukcję, masz na tę czynność 5 minut.
2. Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi.
3. Zapoznaj się z zestawem zadań testowych.
4. Test zawiera 20 pytań dotyczących stosowania norm w produkcji mięsa i jego
przetworów.
5. Udzielaj odpowiedzi tylko na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej
rubryce znak X. W przypadku pomyłki nale\y błędną odpowiedz zaznaczyć kółkiem,
a następnie ponownie zakreślić odpowiedz prawidłową.
6. Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcje z wykonanego zadania.
7. Mo\esz uzyskać maksymalnie 20 punktów.
8. Kiedy udzielenie odpowiedzi sprawi Ci trudność, odłó\ jego rozwiązanie na pózniej
i wróć do niego, gdy zostanie Ci czas wolny.
9. Na udzielenie odpowiedzi masz 45 minut.
10. Po zakończeniu testu podnieś rękę i zaczekaj, a\ nauczyciel odbierze od Ciebie pracę.
Powodzenia!
ZESTAW ZADAC TESTOWYCH
1. Celem działalności normalizacyjnej jest
a) wymiana informacji między zakładami.
b) typizacja i unifikacja produkcji.
c) zarządzanie przez jakość.
d) projektowanie parametrów.
2. Światową federacją krajowych organizacji normalizacyjnych jest
a) CIP.
b) ISO.
c) HACCP.
d) CCP.
3. Symbol A w zapisie PN-A-82014 oznacza
a) polską normę.
b) dział gospodarki narodowej.
c) grupę ogólną norm.
d) informacje tematyczne.
4. Do charakterystycznych cech norm zu\ycia nale\ą
a) surowiec (materiał).
b) cel zu\ycia.
c) warunki produkcji.
d) wszystkie wymienione wy\ej elementy.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
23
5. Jednym z zadań Polskiego Komitetu Normalizacyjnego są działania związane
z opracowaniem i rozpowszechnianiem
a) Norm ISO.
b) Norm Zakładowych.
c) Polskich Norm.
d) Norm Europejskich.
6. Dyrektywa dotycząca higieny produktów \ywnościowych nakłada na producentów
\ywności obowiązek
a) identyfikowania zagro\eń dla zdrowia.
b) kontroli dodatków do \ywności.
c) kontroli zawartości witamin.
d) badań pracowników.
7. Polska Norma identyczna z normą międzynarodową posiada oznaczenie
a) eqv.
b) neq.
c) idt.
d) dtv
8. Typizacja jest metodą normalizacji pozwalającą na
a) zwiększenie wydajności.
b) wykorzystanie materiałów i energii.
c) zwiększenie bezpieczeństwa pracy.
d) ujednolicenie wyrobów wg określonych cech.
9. Normalizacja pełni funkcję
a) ochronną.
b) uporządkowania.
c) regionalną.
d) oszczędnościową.
10. Firmy produkujące mięso i jego przetwory powinny dać gwarancję, \e ich produkty
spełniają wymagania dotyczące wartości
a) od\ywczych.
b) kulinarnych.
c) zdrowotnych.
d) wszystkich wy\ej wymienionych.
11. Komisja Kodeksu śywnościowego utworzona została przez
a) FAO i WHO.
b) FAO i IDEF.
c) FAO i BIH.
d) FAO i EOQC.
12. Stosowanie Polskich Norm jest
a) obligatoryjne.
b) dobrowolne.
c) mo\liwe po aktualizacji.
d) zabronione.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
24
13. Organami roboczymi ISO są
a) Komitety Normalizacyjne.
b) Komisje EWG.
c) Komitety Techniczne.
d) Komisje Gospodarcze.
14. Za nieprzestrzeganie Polskich Norm przez zakłady produkcyjne przewidziana jest
odpowiedzialność
a) przed pracownikami.
b) karno-administracyjna.
c) porządkowa.
d) wszystkie wymienione rodzaje.
15. Funkcja jednoznaczności w działalności normalizacyjnej wprowadza
a) produkcję koniecznych wyrobów.
b) jednolite pojęcia, nazwy, symbole i skróty.
c) reguły dotyczące opakowań.
d) jednolite oznakowanie towarów.
16. Powstanie Norm Europejskich na podstawie norm ISO gwarantuje, \e w krajach
członkowskich będą ustanowione normy
a) częściowo zgodne z ISO.
b) ró\ne od norm ISO.
c) związane z normami ISO.
d) identyczne z normami ISO.
17. Norma obowiązująca w zakresie produkcji oznacza, \e nie wolno produkować wyrobów
a) wymienionych w normie.
b) podobnych do wymienionych w normie.
c) określonych normą.
d) niezgodnych z postanowieniami normy.
18. W Polskich Normach obowiązuje typowy układ, który przewiduje
a) część tytułową.
b) treść normy.
c) informacje dodatkowe.
d) wszystkie wymienione części.
19. Za nieprzestrzeganie norm konsekwencje ponosi osoba odpowiedzialna za
a) działalność produkcyjną lub usługową.
b) stanowisko pracy.
c) bezpieczeństwo pracy.
d) higienę pracy.
20. W klasyfikacji EUROP tusz wołowych literami E, U, itd. określa się wymagania
a) pod względem otłuszczenia.
b) klas jakościowych.
c) oznakowania tusz.
d) kategorii bydła.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
25
KARTA ODPOWIEDZI
Imię i nazwisko..........................................................................................
Stosowanie norm w produkcji mięsa i jego przetworów
Zakreśl poprawną odpowiedz.
Nr
Odpowiedz Punkty
zadania
1 a b c d
2 a b c d
3 a b c d
4 a b c d
5 a b c d
6 a b c d
7 a b c d
8 a b c d
9 a b c d
10 a b c d
11 a b c d
12 a b c d
13 a b c d
14 a b c d
15 a b c d
16 a b c d
17 a b c d
18 a b c d
19 a b c d
20 a b c d
Razem:
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
26
6. LITERATURA
1. Dyrektywa 93/43/EWG z dnia 19 czerwca 1993 r. o higienie środków spo\ywczych
2. Dyrektywa 89/397 o urzędowej kontroli środków spo\ywczych
3. Kodeks śywnościowy FAO/WHO
4. Królak A.: Technologia przetwórstwa mięsnego. Hortpress sp. z oo., Warszawa 2003
5. Aadoński W.: Podstawy towaroznawstwa ogólnego Akademia Ekonomiczna im. Oskara
Lanego, Wrocław 1994
6. Olszewski A.: Technologia przetwórstwa mięsa. WNT, Warszawa 2002
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
27


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Stosowanie maszyn i urządzeń w produkcji mięsa i jego przetworow
Zapewnienie jakości mięsa i jego przetworów
instrukcja technologiczna postepowania z jajami stosowanymi do produkcji w zakladzie garmazeryjnym
008 Podstawowe materiały stosowane do produkcji rękojeści
20 Wyjaśnij pojęcie produktu i przedstaw jego klasyfikacje
16 Magazynowanie materiałów stosowanych do produkcji
Zależność pomiędzy wartością pH mięsa a jego barwą
Technologia żywności cz 4 2 Produkcja i przetwórstwo mięsa
Technologia produkcji wędlin z mięsa wołowego
Domieszki stosowane przy wytwarzaniu betonu i ich wpływ na jego właściwości w konstrukcji
Instrukcja bhp w chłodniach oraz magazynach mięsa i przetworów mięsnych
Transgeniczne mikroorganizmy w produkcji enzymów stosowanych w technologii żywności
Zastosowanie techniki wysokich ciśnień w technologii żywności, a szczególnie w przetwórstwie mięsa
Charakteryzowanie tworzyw skóropodobnych stosowanych w produkcji obuwia
Ćw nr 6 Badanie przetworników prądowych stosowanych e elektroenergetycznej automatyce zabezpieczeni
Przetwórstwo mięsa drobiowego

więcej podobnych podstron