METODY POBIERANIA PRÓBEK DO CELÓW URZĘDOWEJ KONTROLI


ZAACZNIK Nr 5
METODY POBIERANIA PRÓBEK DO CELÓW URZDOWEJ KONTROLI
ZAWARTOŚCI CYNY W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH W OPAKOWANIACH
METALOWYCH ORAZ PRZYGOTOWYWANIE PRÓBEK I KRYTERIA WYBORU
METOD ANALITYCZNYCH STOSOWANYCH DO OZNACZANIA ZAWARTOÅšCI
CYNY
I. METODY POBIERANIA PRÓBEK DO CELÓW URZDOWEJ KONTROLI
ZAWARTOŚCI CYNY W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH W OPAKOWANIACH
METALOWYCH
1. Cel i zakres
Próbki przeznaczone do urzędowej kontroli zawartości cyny w środkach spożywczych w
opakowaniach metalowych powinny być pobierane zgodnie z opisanymi poniżej zasadami.
Otrzymane w ten sposób próbki zbiorcze uważa się za reprezentatywne dla partii. Ocena
zgodności partii powinna być dokonana przez porównanie wyników uzyskanych dla
zbadanych próbek laboratoryjnych z maksymalnymi dopuszczalnymi poziomami przyjętymi
w rozporzÄ…dzeniu Komisji (WE) Nr 242/2004 z dnia 12 lutego 2004 r. zmieniajÄ…cym
rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do cyny nieorganicznej w żywności.
2. Definicje
Partia: możliwa do zidentyfikowania ilość środka spożywczego, dostarczona w jednym
terminie, dla której urzędowo stwierdzono, że posiada te same wspólne cechy
jak: pochodzenie, odmiana, rodzaj opakowania, jednostka pakujÄ…ca, dostawca i
oznakowanie.
Podpartia: część partii wskazana w celu zastosowania metody pobierania próbek na tej
wydzielonej części. Każda część partii musi być fizycznie wyodrębniona i
możliwa do zidentyfikowania.
Próbka pierwotna: ilość materiału pobrana z jednego miejsca partii lub podpartii.
Próbka zbiorcza: próbka otrzymana przez połączenie wszystkich próbek pierwotnych
pobranych z partii lub podpartii.
Próbka laboratoryjna: próbka przeznaczona dla laboratorium.
3. Postanowienia ogólne
3.1. Personel
Próbki powinny być pobierane przez upoważniony i wykwalifikowany personel.
3.2. Materiał
Z każdej partii, podlegającej badaniu, należy pobrać odrębne próbki.
3.3. Wymagane środki ostrożności
W trakcie pobierania próbek i przygotowywania próbek laboratoryjnych należy podjąć
środki ostrożności zapobiegające wszelkim zmianom, które mogą mieć wpływ na
zawartość cyny, niekorzystnie oddziaływać na wynik oznaczenia analitycznego lub
spowodować, że próbki zbiorcze nie będą reprezentatywne.
3.4. Próbki pierwotne
W miarę możliwości próbki pierwotne powinny być pobierane z różnych miejsc partii
lub podpartii. Odstępstwo od tej zasady należy odnotować w protokole.
3.5. Przygotowanie próbki zbiorczej
Próbka zbiorcza powstaje przez połączenie i dokładne wymieszanie wszystkich próbek
pierwotnych. Jest homogenizowana w laboratorium.
3.6. Kontrpróbki
Kontrpróbki służące do sprawdzenia zgodności z przepisami, dla potrzeb obrotu
handlowego i arbitrażu wyodrębnia się z ujednorodnionej próbki zbiorczej, jeżeli nie
koliduje to z przepisami państw członkowskich w zakresie pobierania próbek.
3.7. Pakowanie i transport próbek
Każdą próbkę należy umieścić w czystym pojemniku wykonanym z chemicznie
obojętnego materiału, zapewniającym odpowiednią ochronę przed zanieczyszczeniem
oraz przed uszkodzeniem w czasie transportu. Należy podjąć wszelkie niezbędne
środki ostrożności w celu uniknięcia zmian w składzie próbek, jakie mogłyby wystąpić
podczas transportu lub przechowywania.
3.8. Pieczętowanie i etykietowanie próbek
Każdą próbkę przeznaczoną do urzędowej kontroli zamyka się i pieczętuje w miejscu
pobrania próbek oraz etykietuje w sposób umożliwiający jej identyfikację zgodnie z
obowiązującymi przepisami. Dla każdej pobranej próbki zbiorczej sporządza się
protokół umożliwiający jednoznaczną identyfikację każdej partii, w którym podaje się
datę oraz miejsce pobrania próbek wraz ze wszystkimi informacjami, istotnymi dla
wykonania analizy.
4. Plany pobierania próbek
Zastosowana metoda pobierania próbek powinna gwarantować, że próbka zbiorcza jest
reprezentatywna dla kontrolowanej partii.
4.1. Liczba próbek pierwotnych
Minimalna liczba próbek pierwotnych, które należy pobrać z danej partii, powinna być
zgodna z tabelą 1. Próbki pierwotne pobrane z każdej puszki powinny mieć zbliżoną
masę i dawać w sumie próbkę zbiorczą (zgodnie z pkt 3.5).
Tabela 1
Liczba puszek (próbek pierwotnych), które należy pobrać w celu utworzenia próbki zbiorczej
Liczba puszek - w partii lub podpartii Liczba puszek, które należy pobrać
1-25 co najmniej 1 puszkÄ™
26-100 co najmniej 2 puszki
> 100 5 puszek
Uwaga: maksymalne dopuszczalne poziomy odnoszą się do zawartości każdego opakowania, ale w celu
ułatwienia badania niezbędne jest stosowanie próbek zbiorczych. Jeżeli wynik oznaczenia zawartości
cyny w próbce zbiorczej jest niższy, ale bliski maksymalnej dopuszczalnej zawartości i jeżeli istnieje
obawa, że w poszczególnych opakowaniach poziom ten może być przekroczony, może być konieczne
przeprowadzenie dalszych badań.
4.2. Pobieranie próbek z obrotu
Pobieranie próbek środków spożywczych znajdujących się w obrocie powinno być
zgodne, o ile to możliwe, z powyższymi zasadami. Jeżeli nie jest to możliwe, mogą
zostać zastosowane inne obowiązujące procedury pobierania próbek z obrotu
handlowego, pod warunkiem, że zapewniają one reprezentatywność próbek dla
badanej partii.
5. Zgodność partii lub podpartii ze specyfikacją
Laboratorium kontrolne bada próbkę laboratoryjną pobraną w celu sprawdzenia zgodności z
przepisami, wykonując co najmniej dwie niezależne analizy i obliczając średnią z
uzyskanych wyników.
Partia lub podpartia zostaje przyjęta, jeżeli średnia wartość uzyskanych wyników nie
przekracza odpowiedniego maksymalnego dopuszczalnego poziomu określonego w
rozporządzeniu nr 466/2001, biorąc pod uwagę niepewność wyniku i poprawkę na odzysk.
Partia lub podpartia jest niezgodna z wymaganiami (określonymi w rozporządzeniu nr
466/2001), jeżeli średnia wartość uzyskanych wyników bez wątpienia przekracza
odpowiedni maksymalny dopuszczalny poziom zanieczyszczenia, przy uwzględnieniu
niepewności wyniku i poprawki na odzysk.
II. PRZYGOTOWYWANIE PRÓBEK I KRYTERIA WYBORU METOD
ANALITYCZNYCH STOSOWANYCH DO OZNACZANIA ZAWARTOÅšCI CYNY W
ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH W OPAKOWANIACH METALOWYCH
1. Środki ostrożności i ogólne wymagania dotyczące cyny
Podstawowym wymaganiem jest uzyskanie reprezentatywnej i jednorodnej próbki
laboratoryjnej bez wprowadzenia wtórnych zanieczyszczeń.
Analityk powinien zapewnić, że próbki nie zostaną zanieczyszczone podczas ich
przygotowywania do analizy. Gdziekolwiek to możliwe, urządzenia kontaktujące się z
próbką powinny być wykonane z materiałów obojętnych, np. tworzyw sztucznych takich jak
polipropylen, PTFE i in., i powinny zostać umyte w kwasie w celu zminimalizowania ryzyka
zanieczyszczenia. Ostrza tnące mogą być wykonane ze stali nierdzewnej wysokiej jakości.
Wszystkie próbki otrzymane przez laboratorium zostają użyte do przygotowania materiału
badanego. Jedynie bardzo dokładnie ujednorodnione próbki dają reprezentatywne wyniki.
Istnieje wiele odpowiednich specjalnych procedur przygotowania próbek, które mogą zostać
zastosowane. Za zadowalajÄ…ce uznano procedury opisane w normie PN-EN 13804:2003
Artykuły żywnościowe. Oznaczanie pierwiastków śladowych. Kryteria sprawności, zasady
ogólne i przygotowywanie próbek, ale inne mogą być równie odpowiednie.
2. Postępowanie z otrzymaną próbką w laboratorium
Całkowitą próbkę zbiorczą należy dokładnie zmielić (jeżeli jest to wskazane) oraz dokładnie
wymieszać, stosując sprawdzoną procedurę, prowadzącą do pełnego ujednorodnienia.
3. Wydzielenie kontrpróbek
Kontrpróbki służące do sprawdzenia zgodności z przepisami, dla potrzeb obrotu handlowego
i arbitrażu należy pobrać z ujednorodnionej próbki zbiorczej, jeżeli nie koliduje to z
przepisami państw członkowskich w zakresie pobierania próbek.
4. Metody analiz stosowane przez laboratorium i wymagania dotyczÄ…ce ich kontroli w
laboratorium
4.1. Definicje
Poniżej podano szereg najczęściej używanych definicji, które powinno stosować
laboratorium:
r - powtarzalność, wartość, której z prawdopodobieństwem 95 % nie przekracza
wartość bezwzględna różnicy między dwoma pojedynczymi wynikami
badania otrzymanymi w spełnionych warunkach powtarzalności (tj. ta sama
próbka, ta sama metoda, to samo laboratorium, ten sam wykonawca, przy
użyciu tego samego wyposażenia, w krótkich odstępach czasu), r = 2,8 x sr;
sr - odchylenie standardowe, obliczane na podstawie wyników badania
otrzymanych w spełnionych warunkach powtarzalności;
RSDr - względne odchylenie standardowe powtarzalności, obliczone na podstawie
wyników otrzymanych w warunkach powtarzalnoÅ›ci [(sr x)×100], gdzie x
jest średnią z wyników uzyskanych przez wszystkie laboratoria dla
wszystkich próbek;
R - odtwarzalność; wartość, której z prawdopodobieństwem 95 % nie przekracza
wartość bezwzględna różnicy między dwoma pojedynczymi wynikami
badania otrzymanymi w spełnionych warunkach odtwarzalności (tj. dla
identycznego materiału, tą samą metodą, otrzymane w różnych
laboratoriach, przez różnych wykonawców, przy użyciu różnego
wyposażenia, w dłuższym przedziale czasu), R = 2,8 x sR;
sR - odchylenie standardowe, obliczane na podstawie wyników badania
uzyskanych w spełnionych warunkach odtwarzalności;
RSDR - względne odchylenie standardowe odtwarzalności, obliczone na podstawie
wyników otrzymanych w warunkach odtwarzalnoÅ›ci [(sr x)×100];
HORRATr - współczynnik HORRAT dla powtarzalności; uzyskane RSDr podzielone
przez wartość RSDr oszacowaną na podstawie równania Horwitza przy
założeniu, że r = 0,66R;
HORRATR - współczynnik HORRAT dla odtwarzalności; uzyskane RSDR podzielone
przez wartość RSDR oszacowaną na podstawie równania Horwitza;
U - niepewność rozszerzona, wyznaczana przy zastosowaniu współczynnika
rozszerzenia k = 2, dla poziomu ufności około 95 %.
4.2. Wymagania ogólne
Metody analizy stosowane do celów kontroli żywności muszą być zgodne z
wymaganiami określonymi w pkt 1 i 2 załącznika nr III do rozporządzenia (WE) nr
882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie
kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem
paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu
zwierzÄ…t (Dz. Urz. UE L 191 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, Rozdz. 3, t. 45, str. 200).
4.3. Wymagania szczegółowe
Na poziomie Wspólnoty nie zalecono dotąd określonych metod oznaczania zawartości
cyny w środkach spożywczych w opakowaniach metalowych. Laboratoria mogą
stosować każdą metodę zwalidowaną, pod warunkiem, że spełnia ona kryteria wyboru
podane w tabeli 2. Walidacja powinna (o ile to możliwe) obejmować analizę
certyfikowanego materiału odniesienia.
Tabela 2
Kryteria wyboru dla metod analizy cyny
Parametr charakterystyki Wartość/Uwagi
1 2
Zakres stosowania Środki spożywcze wymienione w rozporządzeniu Komisji
(WE) Nr 242/2004 z dnia 12 lutego 2004 r. zmieniajÄ…cym
rozporzÄ…dzenie (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do cyny
nieorganicznej w żywności
Granica wykrywalności Nie więcej niż 5 mg/kg
Granica oznaczalności Nie więcej niż 10 mg/kg
Precyzja Wartości HORRATr lub HORRATR, uzyskane w
międzylaboratoryjnych badaniach porównawczych w celu
walidacji, powinny być poniżej 1,5
Odzysk % 80 - 105 (jak określono w międzylaboratoryjnych badaniach
porównawczych)
Specyficzność Metoda wolna od interferencji matrycy i interferencji
spektralnych
4.3.1. Kryteria wyboru - niepewność
Podejście uwzględniające niepewność wyniku może być również zastosowane
do oszacowania, czy dana metoda analizy jest odpowiednia do stosowania w
laboratorium. Metoda stosowana w laboratorium powinna umożliwić
otrzymywanie wyników mieszczących się w zakresie maksymalnej
niepewności standardowej.
Maksymalną niepewność standardową można obliczyć, stosując następujący
wzór:
2 2
= [(LOD / 2) (0,1C) ]
U +
f
gdzie:
Uf - maksymalna niepewność standardowa,
LOD - granica wykrywalności metody,
C - stężenie.
Jeżeli metoda analityczna umożliwia otrzymanie wyników z niepewnością mniejszą od
maksymalnej niepewności standardowej, może być ona stosowana równoważnie z metodą
spełniającą kryteria podane w tabeli 2.
4.4. Obliczanie odzysku i podawanie wyników
Wynik oznaczenia analitycznego może zostać podany w postaci skorygowanej lub
nieskorygowanej o wartość odzysku. Sposób przedstawienia wyników i poziom
odzysku musi zostać podany. Wynik analizy skorygowany o wartość odzysku jest
stosowany w celu sprawdzenia zgodności z wymaganiami.
Należy uwzględnić "Ujednolicone wytyczne dotyczące uwzględniania informacji o
odzysku w pomiarach analitycznych", opracowane pod auspicjami
IUPAC/ISO/AOAC. Zalecenia te są pomocne przy określaniu odzysku.
Wynik analizy podaje siÄ™ w postaci x Ä… U, gdzie x jest wynikiem analitycznym, a U
niepewnością wyniku.
4.5. Normy jakości w laboratorium
Laboratorium musi przestrzegać przepisów art. 12 rozporządzenia (WE) nr 882/2004
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli
urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i
żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt
(Dz. Urz. UE L 191 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
Rozdz. 3, t. 45, str. 200).
4.6. Inne wymagania dotyczÄ…ce analizy
4.6.1. Badania biegłości
Udział w odpowiednich programach badań biegłości, zgodnych z
"Międzynarodowym zharmonizowanym protokołem dla badań biegłości w
analitycznych laboratoriach chemicznych" opracowanym pod auspicjami
IUPAC/ISO/AOAC.
Niektóre z tych programów specjalnie włączają oznaczanie zawartości cyny w
środkach spożywczych i zalecany jest udział właśnie w takich badaniach, a nie
w ogólnym programie oznaczania zawartości metali w żywności.
4.6.2. Wewnętrzna kontrola jakości
Laboratoria powinny być w stanie wykazać, że stosują procedury wewnętrznej
kontroli jakości. Ich przykłady są podane w "Przewodniku ISO/AOAC/IUPAC
dotyczącym wewnętrznej kontroli jakości w chemicznych laboratoriach
analitycznych".
4.6.3. Przygotowanie próbek
Należy zapewnić, aby cyna zawarta w próbce badanej znalazła się w całości w
analizowanym roztworze. W szczególności, podkreśla się, że zastosowana
procedura roztwarzania próbek musi zapewniać, aby nie wytrącały się
zhydrolizowane zwiÄ…zki SnIV (np. zwiÄ…zki takie jak SnO2, Sn(OH)4,
SnO2·H2O).
Próbki przygotowane do analizy powinny być rozpuszczone w 5 mol/l HCl.
Jednak SnCl4 jest lotny, więc roztworów nie należy gotować.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Metody pobierania próbek do oznaczania WWA w powietrzu
METODY POBIERANIA PRÓBEK WYBRANYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH DO
METODY POBIERANIA PRÓBEK WYBRANYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH
Szybka i zautomatyzowana metoda profilowania próbek heroiny do celów taktyczno operacyjnych
Metody doboru regulatora do UAR
Metody poz tlenu do oxyfuel
Przygotowanie próbek do badań mikroskopowych
K 2 Mapy topograficzne do celów gospodarczych
Wybrane metody diagnozy artykuł do zajęć
6 31 Wprowadzenie do ActiveX i projektowania kontrolek ActiveX (2)
22 Wykonywanie prac geodezyjnych do celów prawnych
ksws2 Wycena nieruchomości do celów sprawozdań finansowych
notatek pl ocena przydatnosci wody do celow budowlanych
Prowadzenie obserwacji i pomiarów do celów klimatologicznych

więcej podobnych podstron