plik


Zupa Hipokratesa_przepis 1 średni seler korzeniowy (lepszy jest seler pastewny), jeśli jeszcze nie sezon, zastąpić 3-4 zewnętrznymi pędami selera naciowego (wewnętrzne pędy zużyć do surówek, sałatki ziemniaczanej) 1 średni korzeń pietruszki (o płaskich listkach, nie „kędzierzawych") lub pasternaku 2 małe pory (lub zamiast nich - 2 małe cebule) kilka ząbków czosnku trochę zielonej pietruszki (nie za dużo, 1/2 małego pęczka - kwasy aromatyczne i sód) 70 dag lub więcej pomidorów (zimą można bez pomidorów) 50 dag ziemniaków NIE obierać jarzyn, wymyć, wyszorować i grubo pokrajać; zalać wodą w garnku 2-litrowym tak, aby tylko pokryła jarzyny, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień igotować powoli przez 2,5 - 3 godziny, po czym partiami przepuścić przez młynek do potraw, maszynkę do mięsa lub zmiksować, nie powinno pozostawać włókien. Przed przepuszczeniem przez młynek rozgnieść ubijakiem do ziemniaków. Niektórzy przepuszczją najpierw albo tylko i wyłącznie przez blender. Wtedy skórki zostają w masie. jak ktoś ma wrażliwe jelita. to lepiej przez młynek. Zupę zhomogenizować póki jest gorąca., jak najszybciej po zdjęciu z ognia. Schłodzona będzie miała niedobrą gumiastą konsystencję i smak. Można przechowywać w lodówce NIE DŁUŻEJ niż 2 dni, podgrzać za każdym razem żądaną ilość. Nie wkładać gorącej do lodówki, inaczej się skwasi. Dopiero po ostudzeniu do temperatury pokojowej. Podane ilości pomidorów i cebuli można zwiększać lub zmniejszać. Cebulę pokrajaną w drobną kostkę można zbrązowić najpierw na brytfance w piekarniku bez tłuszczu, zupa przybieże wtedy smak cebulowej francuskiej. Autor: Gerson

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Przepisy2 Zupa koperkowa
Przepisy2 zupa wloska
Przepisy2 Zupa nic
Odcinek 1 Przepis z Krzyczek Zupa rybna
Przepisy2 Zupa piwna 1
Przepisy2 Zupa cytrynowa
Przepisy2 Zupa chrzanowa
Przepisy2 Zupa ziemniaczana
Zupa z porĂłw
Wybrane przepisy IAAF 10 11
zupa?solowa

więcej podobnych podstron