analiza strategiczna firmy kot PY6PC6KOPU2FJCRSRRSCIJEOXVVZM4TJAP7KAYI




Analiza strategiczna firmy "Kot"




ZAŁOŻENIA

Firma "Kot"
Jest firmą rodzinną.
1. Charakter przedsiębiorstwa
Firma produkuje Ketchup na bazie naturalnego koncentratu warzywnego dostarczanego bez ograniczeń z dużej przetwórni owoców i

warzyw oraz wody nie zanieczyszczonej pochodzącej ze źródła znajdującego się na własnym terytorium. Niedawno firma rozpoczęła
swoją działalność.
2. Środki firmy:
Zasoby własne to około 50%, czyli 100.000 PLN, reszta kolejne 100.000 PLN to długoterminowy kredyt pobrany w banku na
działalność gospodarczą. Własny teren + magazyn + garaż + 2samochody dostawcze + źródło wody .

3. Zatrudnienie:
Właściciele, czyli: Jacek - technolog żywności, Agata - ekonomistka
+ 2 kierowca-konwojent
+ 1 magazynier

+ 1 pracownik do obsługi maszyny mieszającej
+ 3 pracowników do obsługi myjni oraz pakowania, zamykania i sprawdzania pojemników
+ 1 księgowa
Linia technologiczna posiada nowoczesne rozwiązania. Miejsca do składowania - magazyn są wystarczające.

4. Rejon działania:
Małe miasteczko, położone w obrębie 60km od miasta wojewódzkiego, o walorach zdrowotno turystycznych.
5. Konkurencja firmy:
W sąsiednim miasteczku jest zakład przetwórstwa owoców i warzyw produkowanych na bazie wody z wodociągów miejskich, które są
konfekcjonowane tylko w pojemnikach plastikowych.

OPRACOWANIE
Firma "Kot"

MISJA, CREDO FIRMY:

Propagowanie zdrowego trybu odżywiania się wśród społeczeństwa.

CEL FIRMY:
Umacnianie swojej pozycji na rynku ketchupów.



ANALIZA SWOT

Mocne strony firmy: Słabe strony firmy:




































1. Firma posiada zapewnione źródła surowcowe, czyli własne 1. Mało znacząca pozycja na rynku.
źródło wody i dostawy naturalnego koncentratu pomidorowego z 2. Mały udział przedsiębiorstwa w rynku ketchupów
dużej przetwórni owoców i warzyw. 3. Brak ugruntowanej opinii wśród klientów.
2. Dobrze przemyślane strategie funkcjonalne, tzn. nowoczesna 4. Mało znana marka .

linia produkcyjna, zapewnione miejsce składowania, własna 5. Małe doświadczenie w produkcji ketchupów.
technologia, unikatowa receptura produkcji. 6. Słaby image firmy.
3. Brak silnej konkurencji bezpośredniej - najbliższy producent 7. Brak przewagi konkurencyjnej.
ketchupów produkuje na bazie wody kranowej używając 8. Mały udział zasobów własnych w środkach finansowych firmy

plastikowych pojemników plastikowych. (wysokie zadłużenie).
4. Odpowiednio wykształcona kadra kierownicza: 9. Mało rozwinięta sieć dystrybucji (tylko dwa samochody
- Jacek - technolog żywności, dostawcze).
- Agata - ekonomistka. 10. Uzależnienie pod względem surowcowym od jednej
5. Zdolność do innowacji produkcyjnych dzięki nowoczesnej, przetwórni owoców i warzyw.

małej linii produkcyjnej. 11. Mała zdolność samofinansowania.
6. Produkcja ekologiczna - "zdrowa" na bazie naturalnego 12. Ograniczone możliwości dalszego pozyskiwania środków
koncentratu pomidorowego przy użyciu własnej nie finansowych przez kredytowanie.
zanieczyszczonej wody. 13. Ograniczone możliwości dalszego rozwoju produkcyjnego ze

7. Niższe koszty wytwarzania dzięki posiadaniu własnego względu na posiadanie tylko jednej linii technologicznej.
wyposażenia: działki, garażu, samochodów dostawczych oraz 14. Istnienie wielu substytutów na rynku.
źródło czystej wody . 15. Wysokie koszty jednostkowe spowodowane małą skalą
8. Korzystna lokalizacja zakładu ze względu na uzdrowiskowy produkcji.

charakter miejscowości. 16. Początkowy brak stałych klientów.
9. Łatwość w rozwiązywaniu problemów i podejmowaniu decyzji 17. Popyt na produkcję ulegający wahaniom sezonowym.
ze względu na rodzinny charakter firmy. 18. Brak jakichkolwiek rezerw kadrowych.
10. Dobra współpraca załogi. 19. Uzależnienie wysokości ceny produktów od cen
11. Wysoki poziom kierownictwa, dzięki odpowiedniemu półproduktów (koncentrat pomidorowy).

wykształceniu. 20. Nadmierne obciążenie kierowników działalnością bieżącą.
12. Wysoka jakość produkcji. 21. Początkowy mały asortyment produkcji ograniczony tylko do
13. Skoncentrowany asortyment produkowanego ketchupu (ze produkcji jednego rodzaju ketchupu.
względu na smak i wielkość opakowań). 22. Utrudnione kontakty z innymi firmami z branży ze względu

14. Duża szybkość procesu podejmowania decyzji i brak na odległość i trudny szlak komunikacyjny.
zakłóceń w przekazie informacji. 23. Nazwa firmy "kot" nie pasująca do ketchupu.
15. Łatwość dotarcia do klientów dzięki własnemu środkowi 24. Mała elastyczność linii produkcyjnej.
transportu. 25. Skromne działania badawcze.

16. Mała szkodliwość dla środowiska naturalnego. 26. Niska atrakcyjność pracy ze względu na monotonię i brak
17. Niskie koszty administracyjne, dzięki nierozbudowanej możliwości awansu.
strukturze organizacyjnej. 27. Mała wiarygodność firmy (nowa i mała firma), trudności w
18. Krótki kanał dystrybucji. kredytowaniu.
28. Możliwość wystąpienia problemu ilościowego w produkcji do

potrzeb rynku.

Szanse Zagrożenia



































1. Możliwość pojawienia się nowych grup klientów. 1. Możliwość pojawienia się nowych konkurentów.
2. Możliwość pojawienia się stałych klientów. 2. Wzrost sprzedaży produktów substytucyjnych.
3. Możliwość poszerzenia asortymentu produkcji. 3. Wzrost oprocentowania kredytów.
4. Możliwość dywersyfikacji poziomej, czyli wprowadzenie 4. Zmiana potrzeb i gustów nabywców.

innych produktów np. sosów pomidorowych (do spagetti) , soków 5. Niekorzystne zmiany demograficzne (starzenie się
pomidorowych, ketchupów pikantnych, lub nietypowo społeczeństwa).
poprawianych smakowo. 6. Wzrost rywalizacji na rynku.
5. Możliwość współpracy z innymi firmami. 7. Możliwość wystąpienia trudności w dostawach z powodu

6. Możliwość wejścia na nowe rynki. ograniczenia się do jednego dostawcy.
7. Zdobycie wysokiej renomy dzięki wysokiej jakości wyrobów. 8. Zmienność prawa podatkowego, stawek ZUS, itp.
8. Spodziewana poprawa stopy życiowej społeczeństwa. 9. Wyczerpanie się lub zanieczyszczenie źródła wody.
9. Wzrost zainteresowania społeczeństwa zdrową żywnością. 10. Możliwość zniszczenia zakładu spowodowana brakiem
10. Możliwość wprowadzenia nowych rozwiązań zabezpieczenia obiektu (np. brak stróża nocnego).

technologicznych. 11. Utrata rynków zbytu.
11. Poprawa jakości szlaków komunikacyjnych. 12. Wyczerpanie możliwości finansowania spowodowane
12. Utworzenie w miasteczku parku krajobrazowego, o walorach spadkiem wiarygodności kredytowej.
turystycznych. 13. Możliwość likwidacji sanatoriów.

13. Pojawienie się dostępu do nowości na rynku ketchupów.
14. Obniżenie stopy oprocentowania kredytów.
15. Obniżenie stawek opodatkowania.
16. Zdobycie zaufania dostawców i możliwość uzyskania

odroczenia płatności w przetwórni owoców i warzyw.
17. Wprowadzenie nowych form reklamy i promocji.
18. Pojawienie nowych potraw gastronomicznych do konsumpcji
z ketchupem.
19. Urozmaicenie nazwy ketchupów, w celu poszerzenia kręgu

konsumentów.
20. Brak problemów kadrowych dzięki dużemu rynkowi
niskowykwalifikowanych pracowników.
21. Poprawa jakości produktów.

22. Wzrost możliwości uzyskania licencji na produkcję innych
produktów.
23. Rozwój współpracy z instytucjami badawczymi.
24. Zdobycie doświadczenia w produkcji ketchupów.

25. Rozwój współpracy z innymi dostawcami koncentratów do
produkcji .
26. Udział w systemie franchisingu.

Czynniki pozytywne Czynniki negatywne




Analiza otoczenia dalszego firmy "Kot"

1. Otoczenie makroekonomiczne.
W analizie otoczenia dalszego firmy ważnym elementem jest struktura ludności kraju, którą rozpatrujemy według

różnych kryteriów. Przede wszystkim, firma której produkty oferowane są głównie dla konsumentów w wieku od 13 do 55
lat, jest najbardziej zainteresowana strukturą wiekową ludności.
Innymi wskaźnikami statystycznymi mającymi znaczenie dla firmy jest: duża liczba bezrobotnych.
Sprzyjającą okolicznością dla firmy jest również fakt, że udział wydatków na żywność w ogólnej strukturze

wydatków Polaków jest wysoki.
Dla firmy duże znaczenie ma także wskaźnik skłonności do wydatkowania przez społeczeństwo dochodów na
zdrową żywność.
Przewidywany jest również wzrost stopy życiowej, dzięki wzrostowi PKB na 1 mieszkańca i obniżeniu się stopy
inflacji.

2. Otoczenie technologiczne.
Jako firma działająca od niedawna na rynku, dysponujemy nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi do
produkcji ketchupów, opartymi na standardach europejskich.
Planowany jest również wzrost wydatków państwa na rozwój badawczy i technologiczny w sektorze artykułów

spożywczych.
3. Otoczenie polityczno - prawne.
Mając na uwadze to, że sfera ekonomiczna i polityczna są splecione ze sobą w różnorodny sposób, żadna
analiza strategiczna nie może zrezygnować ze zbadania wpływów polityki na rozwój rynku. W obecnej dobie transformacji

ustrojowej w Polsce, nasza firma rodzinna ma duże szanse rozwoju. Dzięki przynależności do promowanego obecnie
przez państwo sektora prywatnego możemy korzystać z szerokiego asortymentu ulg gospodarczo-prawnych oraz kredytów
długoterminowych. Także w znacznym stopniu do rozwoju może się przyczynić przystąpienie naszego kraju do Unii
Europejskiej
4. Otoczenie socjokulturowe.

Czynniki socjokulturowe, jak wszystkie elementy nauk społecznych, są trudno uchwytne, mają najczęściej
niewymierny charakter.
W obecnej sytuacji przemian społeczno-ekonomicznych w Polsce należy prognozować kierunek ich rozwoju.

Analiza otoczenia bliższego firmy "Kot"


1. Zagrożenie ze strony nowych oferentów i konkurentów już istniejących.
Naszą konkurencję stanowią wszystkie firmy produkujące Ketchup. Największymi producentami na rynku są:
Kotlin, Pudliszki, Tortex, Rolewski, Helmans, także mogą się pojawić inne głównie z eksportu. Asortyment proponowany

przez te firmy jest szeroki i zróżnicowany, aczkolwiek cena proponowanych przez nich towarów jest wysoka, a jakość nie
zawsze współgra z nią dzięki czemu atrakcyjność naszego produktu wzrasta. Zaproponowanie niskiej ceny umożliwia nam
fakt, iż:
nie ponosimy wysokich kosztów transportu, gdyż posiadamy własny;

nie ponosimy kosztów eksploatacji wody dzięki korzystaniu z własnego źródła na własnym terenie;
mamy małe koszty zatrudnienia pracowników;
2. Analiza odbiorców.
Stopień koncentracji oferentów naszego typu produktów w regionie jest znacznie mniejszy od stopnia
koncentracji odbiorców. Nasze bliskie otoczenie jest rejonem ekologicznie czystym, ma predyspozycje na osiągnięcie

walorów turystycznych dlatego będzie bardzo rozwinięta sieć sprzedaży detalicznej artykułów spożywczych.
Potencjalnymi nabywcami naszych produktów są mieszkańcy oraz ludzie z miasta szukający naturalnej rekreacji w blisko
położonych lasach.
Nasi odbiorcy regularnie wypoczywają w obrębie naszego miasteczka, co zapewnia naszej firmie ciągły popyt

(grillowanie). Poza tym mamy już kilku odbiorców w mieście wojewódzkim.
3. Analiza dostawców.
Naszym jedynym dostawcą półproduktów jest zakład przetwórstwa owoców i warzyw, co może doprowadzić do
uzależnienia naszej produkcji od produkcji przetwórni. Umowa z tą przetwórnią zapewnia nam nieograniczone dostawy

ekstraktu.
Nie jesteśmy uzależnieni od dostawców wody pitnej dzięki posiadaniu własnego źródła.
Ponieważ posiadamy własne środki transportu oraz zatrudniamy kierowców mamy niskie koszty dostawy
półproduktów.
4. Substytuty.

Ponieważ firma "Kot" specjalizuje się w produkcji towarów dla ogólnej grupy konsumentów, do substytutów
naszego produktu zaliczyć należy:
- substytuty:
ketchup produkowany przez firmę działającą w sąsiednim mieście;

musztarda , majonez, śmietana, różne sosy lub sam przecier pomidorowy, wytwarzane przez zupełnie inne firmy.

PODSUMOWANIE
Po przeprowadzeniu analizy SWOT stwierdzam, że mamy do czynienia z firmą która ma przewagę słabych stron

nad mocnymi, ale sprzyja jej układ warunków zewnętrznych.
Strategia firmy powinna polegać na wykorzystywaniu szans przy jednoczesnym zmniejszaniu lub poprawianiu
niedociągnięć wewnętrznych. Z tego wynika, że najodpowiedniejszą strategią jest strategia konkurencyjna.
Najkorzystniejsze dla firmy "Kot" jest przekształcenie jej słabych stron w mocne przy jednoczesnym
wykorzystaniu nadarzających się szans. Pozwoli to uniknąć sytuacji, gdy przeważają słabe strony.


Proponowane dalsze kierunki działania:
Ze względu na słabą sytuację finansową firmy dążenie do zawarcia aliansu strategicznego z innym przedsiębiorstwem.
Dywersyfikacja (produkcja sosów, soków pomidorowych).

Rozwój sieci dostawców w celu zabezpieczenia się przed brakiem ciągłości dostaw.
Nasilenie reklamy w celu zapoznania potencjalnych konsumentów z ofertą naszej firmy.
Nasilenie działań w kierunku poszerzenia rynków zbytu.
Dążenie do pozyskania kredytu kupieckiego u przetwórni owoców i warzyw.

Zakup nowych środków transportu w celu łatwiejszego dotarcia do odbiorców.
Zakup dodatkowych nowych linii produkcyjnych.
Urozmaicenie produktu ze względu na smak.
Utrzymanie wysokiej jakości produktów, w celu wypracowania dobrego image firmy.
Działania promocyjne na terenie sąsiednich województw.

Pozyskiwanie nowych źródeł finansowania poprzez kredyty długoterminowe, dotacje z budżetu gminy, pożyczki z Banku,
przyjęcie nowego wspólnika, itp.
Przeprowadzenie badań marketingowych odnośnie wielkości zapotrzebowania na ketchup.
Tworzenie nowych kanałów dystrybucji.
















Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
analiza strategiczna firmy maridor
ANALIZA STRATEGICZNA FIRMY SOLARIS I ANALIZA SWOT SOLARIS
analiza strategiczna firmy
Analiza strategiczna firmy
analiza strategiczna dla firmy profit spółka z o o shjssvxovlrazyznttkhtrlkhywsshone66ovwy
ANALIZA SWOT FIRMY ODZIEŻOWEJ
PODSTAWOWE METODY ANALIZY STRATEGICZNEJ
3 Analiza strategiczna przedsiębiorstwa
analiza strategiczna banku wbw s a 2cwxvkrn3vbidro5545e2mmt2bddvyi4zvz4j3i
Analiza sytuacji firmy
analiza strategiczna przedsiębiorstwa wysowa uzdrowisko
analiza strategiczna space
Strategia Firmy Hawe S A
WSZOP Analiza strategiczna 1

więcej podobnych podstron