OS00043

OS00043



~i> Zanieczyszczenia chemiczne..\vód

-płyny i proszki piorące zawierające: detergenty, substancje, aktywujące, inne dódatki'-(enzymy środkizapachowe) -detergenty - syntetyczne związki powierzchniowo czynne wchodzące,w skład środków piorących.

Szkodliwe te, które . mają IV - rzędowy C i długi łańcuch węglowodorowy

.ze wzrostem długości łańcucha wzrasta toksyczność •ze wzrostem rzędowości maleje zdolność do biodegradacji .w stężeniu > 5 ppm zakłócają koagulację => uzdatn. wods

•    w stężeniu >0,3 ppm pogarszają wł. organoleptyczne wocU

■/fs-substancje aktywujące-polifosforany

zwiększają efekt piorący detergentów '(usuwają twardość wody, wzrost pH, właściwości buforowe) np. NasPjOio, .

•    polifosforany ' rozkładają się ,do jo'nów fosforanowych' (H2P(V , HPO.*2' ), które przyczyniają się do eutofizacji jezior i rzek (azotany głównie eutrofizacja wód morskich)

/-Pestycydy są to środki' chemiczne do zwalczania patogenów roślin. Niektóre z nich .(polichlorow'ęglow,odorowe np. DDT) trudno ulegają biodegradacji i wchodzą do łańcucha troficznego zbiorników wodnych i rozprzestrzeniają się.

-właściwości toksyczne - bioakumulacja '

-pogarszają właściwości organoleptyczne wody - -hamują biochemiczne procesy oczyszczania ścieków -Woda do picia nie powinna,zawierać pestycydów w ogóle

-Wielopierścieniowe węglowodory arpmatyczne    (WW ,.\

powstają w czasie niepełnego spalania substancji organicznych -trudno ulegają biodegradacji (ścieki koksowni)

-kumulują się w tkance tł. mięczaków i ryb i osadach dennych

-skażają >yody powierzchniowe i atmosferyczne oraz

infiltrują.do wód podziemnych

-są rakotwórcze, NDS dla wody do picia <• 0,002 ppm

Y~fenole (hydroksybenzen) jedne z najbardziej uciążliwy" f składników ścieków

-ścieki komunalne i przemysłowe (przerób paliw, syiucża' organiczna, tworzywa sztuczne -naturalnym’źródłem fenoli jest biologiczny rozkład obumarłych organizmów .

-w wodzie ulegają biodegradacji    ‘

-woda i ryby z wód skażonych mają odrażający smak, -w/g WHO wody pitne bez knoli-polska norma <0j0’2ppm

-Aminy aromatyczna ( np. diaminobifenyl)

-substancje silnie toksyczne rakotwórcze -fabryki barwników, kauczu.u, tworzyw sztucznych, przemysł farmaceutyczny .

-usunięcie trudne"wymaga specjalnych zabiegów chem.

A

O'

v~).


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
OS00043 ~i> Zanieczyszczenia chemiczne..vód -płyny i proszki piorące zawierające: detergenty, sub
OS00049 1) ~~i> „..Zanieczyszczenie wódanorskich , $1i źródła •zanieczyszczeń.., ■
Zanieczyszczenia komunalne AqH Zanieczyszczenie chemiczne, organiczne i nieorganiczne Znajomość skła
AGH Zanieczyszczenia refrakcyjne to zanieczyszczenia chemiczne, które nie podlegają bądź podlegają
ZANIECZYSZCZENIA CHEMICZNE GLEB ACH 2. ROLNICZE ZANIECZYSZCZENIE GLEB Chemicznymi środkami ochrony
h3,s7 ZANIECZYSZCZENIA CHEMICZNE CHEMICZNE NIEORGANICZNE— "ir Azotyny - azotany! f
Którymi wskaźnikami można określić stopień zanieczyszczenia chemicznego rozpatruj A
skanowanie0009 (105) 11. Rekultywacja gleb : zakwaszonych, zanieczyszczonych chemicznie, po odkrywko
R Kopański CHÓW KRÓLIKÓW I BUDOWA POMIESZCZEŃ0 podejrzanych o zanieczyszczenia chemiczne, np. opade
t8 (2) -j5 19.Jakie zanieczyszczenia chemiczne (podaj po 2 przykłady) mogą znajdować się w żywności
Zanieczyszczenia Zanieczyszczenia chemiczne powodują zachwianie równowagi biologicznej środowiska
Zanieczyszczenia chemiczne i fizyczne żywności iPolichlorowane bifenyle (PCB) 8 Ciecze hydrauliczne,
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń chemicznych Żywności 1.    Substancje chemiczne
Zanieczyszczenia chemiczne i fizyczne żywności i Polichlorowane bifenyle (PCB) Ciecze hydrauliczne,

więcej podobnych podstron