pyt3

pyt3



PRAWDA FAŁSZ

Wg testu fatsz, bo dzieli się na: fazy, operacje, zabiegi, czynności, ruchy robocze

29.    Koszt krańcowy to:

-    koszt wyprodukowania przez przedsiębiorstwa dodatkowej jednostki danego dobra

30.    Gdy produkcja rośnie to przeciętne koszty stałe:

-Zmniejszają się permanentnie

31.    Produktywność środków trwałych

-jest wartością malejącą wraz ze wzrostem materiałochłonności produkcji?????????

32.    Funkcja produkcji pokazuje zależność pomiędzy czynnikami produkcyjnymi wykorzystywanymi w procesie produkcyjnym, a produktami otrzymanymi jako czynnik tego procesu?

PRAWDA

33.    „Inwestycje w polu" związane są z:

-    budową nowych zakładów produkcyjnych

34.    Współczynnik lokalizacji Florence'a przybiera wartość równą 1, w razie:

-całkowitej niezgodności rozmieszczenia dwóch analizowanych zjawisk

35.    W Polsce w 2002 roku w przemyśle spożywczym i tytoniowym działało:

-ok. 30........korporacji transnarodowych

36.    Za sektory wrażliwe w dostosowaniu do standardów UE uznano, m.in.:

-    przetwórstwo ryb i mleka

37.    Proces uprzemysłowienia przetwórstwa rolno-spożywczego oznacza, że produkcję prowadzi się przy zastosowaniu nowoczesnych technik i technologii wytwarzania:

Tak

38.    Przemysł spożywczy to w tradycyjnym ujęciu:

-18 branż

39.    Zapasfnp. surowców) zużywany w przedsiębiorstwie pomiędzy dostawami to:

-zapas bieżący

40.    Amortyzacja jest kosztem zużycia środków obrotowych:

Nie

41.    Koszty pośrednie to koszty:

-według układu kalkulacyjnego

42.    koszty finansowe stanowią część kosztów działalności operacyjnej:

NIE

43.    wg PKD przemysł spożywczy klasyfikowany jest:

-    sekcji D, podsekcji DA, dziale 15

44.    Ruch okrężny środków obrotowych w przedsiębiorstwie oznacza, że zmieniają one swoją postać: TAK

45.    W Polsce funkcjonuje ok.:

-    21 tys. Przedsiębiorstw branży spożywczej

46.    Wśród wymienionych branż, najwięcej mikro i małych podmiotów funkcjonuje w

-    przetwórstwie mięsa

47.    Jedna z najbardziej rentownych branż przemysłu spożywczego jest:

-    branża piwowarska (i tytoniowa)

48.    Produkcja zakładająca wytwarzanie bardzo dużej liczby niezrónicowanych produktów w długim okresie czasowym to:

-    produkcja masowa

49.    W przedsiębiorstwie składniki majątku obrotowego biorące udział w procesach wytwórczych powinny znajdować się jednocześnie we wszystkich fazach i postaciach

NIE

50.    Współzależność negatywna pomiędzy branżami występuje w razie istnienia powiązań produkcyjnych międzybranżowych ( np. przemysłu młynarskiego z piekarskim itp.)

NIE

51.    zakłady zdolne do osiągnięcia odpowiednich standardów UE w zakresie sanitarnym i weterynaryjnym, ale w dłuższym okresie, które wystąpiły z wnioskami o tzw. Okresy przejściowe to zakłady grupy:

-B2

52.    Do zakładów o orientacji surowcowej należą:

-    cukrownie, (przemysł owocowo- warzywny, ubojnie, zakład. Przetwórstwa ziemniaczanego, mleczarnie)

53.    struktura rodzajowa środków trwałych w przedsiębiorstwie nie zależy od:

-    formy własności przedsiębiorstwa

54.    Bazę surowcową można scharakteryzować, poprzez naste pijące czynniki: ( wymienić)

55.    Branża cukrownicza należy do:

-    branż kompanijnych

56.    Zużycie spowodowane zdarzeniami losowymi jest kosztem:

Tak/nie

(jest kosztem nadzwyczajnym)


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
pyt3 PRAWDA FAŁSZ Wg testu fałsz, bo dzieli się na: fazy, operacje, zabiegi, czynności, ruchy robocz
1. Systematyka prawa cywilnego wg KC Prawo cywilne dzieli się na działy: -część ogólna- normy
DSC08689 Sen dzieli się na 2 fazy NREM i REM •    NREM jest to sen o wolnych ruchach
P1060482 pBpj..... / * € w ■ * # Cykl jajnikowy dzieli się na fazy: W której fazie cyklu
78218 P1010051 Podział wg długości włosów W zależności od długości włosa króliki dzieli się na: •
aniony PODZIAŁ ANIONÓW WG BUNSENA Systematyka Bunsena dzieli aniony na 7 grup analitycznych, opieraj
W trakcie weiyfikacji, zbiór wszystkich możliwych wyników z próby co do wartości testu dzieli się na
skanuj0041 (82) walka i otworu (przed połączeniem). W wyniku pasowania powstaje luz lub wcisk. Pasow
Image060 3.5. Podstawowe funktory układów cyfrowych Układy cyfrowe dzieli się na dwie podstawowe gru

więcej podobnych podstron