Ciasta i Torty

Ciasta i Torty



Soczyste ciasta z jabłkami i orzechami laskowymi

Pokrojone dopiero na drugi dzień po upieczeniu są bardziej aromatyczne.


Jabłecznik nordycki

na zdjęciu po lewej

Składniki na 1 tortownicę

0    średnicy 28 cm:

200 g pszennej mąki razowej 100 g mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia po 3 szczypty cynamonu

1    zmielonej wanilii

150 g granulowanego cukru

trzcinowego

100 g miękkiego masła

125 g creme fraiche lub gęstej

śmietany • 3 jaja

100 g orzechów laskowych

2    łyżki rumu

6 kwaskowatych jabłek 150 g kwaśnej śmietany

Pełnowartościowe

Przy 12 porcjach - 1 porcja zawiera ok. 1680 kJ/400 kcal 8 g białka • 21 g tłuszczu 44 g węglowodanów.

Przygotowanie: 45 minut Pieczenie: 30 minut ąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 2 szczyptami cynamonu, 2 szczyptami wanilii i 75 g cukru trzcinowego; dodać masło, 100 g gęstej śmietany, jajko i zagnieść ciasto. Wstawić ciasto na 30 minut do lodówki. • Orzechy przyrumienić na patelni, otrzeć skórkę. Orzechy grubo zemleć lub posiekać i wymieszać z 25 g cukru trzcinowego, 1 łyżką rumu i pozostałą gęstą śmietaną. • Jabłka przekroić na pół, obrać, usunąć gniazda nasienne; wgłębienia w jabłkach napełnić masą orzechową. • Kwaśną śmietanę wymieszać dokładnie z pozostałymi jajami, rumem, cukrem trzcinowym, cynamonem i wanilią. • Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. • Formę posmarować tłuszczem. Przełożyć do niej ciasto, uformować brzeg wysokości 3 cm. Ułożyć na cieście jabłka rozcięciem do dołu. Polać przygotowaną śmietaną. Piec jabłecznik przez 30 minut na złotobrązowy kolor.

Jabłecznik

szwajcarski

na zdjęciu po prawej

Składniki na 1 tortownicę

0    średnicy 26 cm:

100 g posiekanych orzechów laskowych • 4 łyżki cukru po 50 g rodzynek i koryntek 3 łyżki rumu • 50 g bułki tartej 750 g kwaskowatych jabłek skórka otarta z 1 cytryny

1    łyżeczka cynamonu po szczypcie zmielonych goździków, kardamonu i imbiru 100 g miękkiego masła

75 g cukru _2 jaja

2    łyżki cukru waniliowego_

100 g mąki

50 g mąki ziemniaczanej_

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Łatwe

Przy 12 porcjach - 1 porcja zawiera ok. 1300 kJ/310 kcal 5 g białka • 14 g tłuszczu 40 g węglowodanów.

Przygotowanie: 45 minut Pieczenie: 1 godzina

Wyłożyć formę folią aluminiową, dno dobrze natłuścić. Orzechy wymieszać z cukrem i posypać nimi natłuszczoną folię. • Rodzynki i koryntki umyć gorącą wodą i zalać rumem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z bułką tartą, przyprawami i rodzynkami w rumie; przykryć nimi orzechy w tor-townicy. • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. • Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajami na pianę. Dodać do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia; wszystkie składniki wymieszać. Ułożyć ciasto na masie jabłkowej i piec 1 godzinę. • Ciasto pozostawić w formie, żeby trochę wystygło, następnie wyjąć je z formy odwracając do góry dnem; zdjąć folię.

15


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Ciasta i Torty) Ciasta z mąki razowej z wiśniami i czereśniami Najsmaczniejsze sa na drugi dzień, al
Ciasta i Tortyb Pełnowartościowe ciasteczka kokosowe Najlepiej smakują następnego dnia po upieczeniu
Ciasta i Torty Smaczne pełnowartościowe ciasta z jabłkami Jeżeli ziarno będzie zmielone tuż przed p
Ciasta i Torty Polski placek z jabłkami Aromatyczne nadzienie jabłkowe z bezą migdałową - prawdziwy
Ciasta i Torty? Tort waniliowy Przełożony i posmarowany kremem tort najlepiej odstawić na jeden dzie
skanuj0162 Ciasta ■ Jabłka na biszkoptach Składniki: 3$ 1 opakowanie biszkoptów 9 0,75 1 musu jabłko
Ciasta i TortyX Rogaliki orzechowe„Grzebyki” orzechowe Najlepiej smakuja zaraz po upieczeniu. Samodz
skanuj0017 (287) Przepisy Nadzienie: 50 g rodzynek 400-500 g mielonych orzechów laskowych, włoskich
Nalewki zdrowotne121 66 NALEWKAORZECHOWA Z ORZECHÓW LASKOWYCH LESZCZYNA - zwana też orzechem laskowy
3 W CENIE 2 fincarre mmmmmm Czekolada mleczna lub deserowa z całymi orzechami laskowymi 100 t;
IMGP4798 Jacek Konopka w gąszczu dąbrowy znalazł na drodze orzech laskowy. ..Brawo! - zawo
100?n na gwiazdke i karnawal034(1) CIASTAMakowiec Przygotowanie: 1 godzina Oczekiwanie: 1 godzina Pi
100?n na gwiazdke i karnawal036 2 CIASTA Przygotowanie: 40 min Pieczenie: 25 min Na 80 sztuk po 90 k
Ciasta domowe TORTY17 pudru i ubijać nadal na parze (tym razem letniej’). Krem czekoladowy uzyskamy
Źródła zdrowych tłuszczów orzechy (laskowe, migdały, włoskie) pestki dyni i słonecznika, ziarna
orzechy laskowe E Orzechy laskowez witaminą E Orzechy laskowe są bogatym źródłem naturalnej witaminy

więcej podobnych podstron