Ciasta i Torty$

Ciasta i Torty$



Wykwintne ciasta z agrestem

Można do nich podać cynamonowa bita śmietanę.


Placek z agrestem

na zdjęciu z przodu

Składniki na 1 blachęj_

Ciasto:

250 g mąki

2 łyżki cukruj szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny 20 g drożdży

1/81 letniego mleka jl jajo

Obłożenie:_

2 suchary^ 1 kg agrestu

Polewa:_

150 g miękkiego masła 100 g cukru 4 jaja j 50 g mąki szczypta soli • Vs I śmietany

Wymaga trochę więcej czasu

Przy 20 porcjach - 1 porcja zawiera ok. 1000 kJ/240 kcal 6 g białka • 13 g tłuszczu 26 g węglowodanów.

Przygotowanie: ll/2 godziny Pieczenie ciasta: 45 minut

Mąkę przesiać do miski.

w środku zrobić wgłębienie. Na brzegu mąki rozłożyć cukier, sól i skórkę cytrynową. We wgłębieniu rozrobić drożdże z niewielką ilością mleka; odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. • Suchary włożyć do plastykowego worka i rozgnieść wałkiem. Agrest umyć i dobrze osączyć. • Masło na polewę utrzeć z cukrem i jajami; wymieszać z solą, śmietaną i mąką. • Rozczyn drożdżowy zagnieść z mąką, pozostałym mlekiem i jajem; odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. • Blachę z piekarnika posmarować dobrze masłem, rozwałkować na niej ciasto i ponownie odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. • Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.

• Ciasto posypać najpierw okruchami sucharów, następnie obłożyć owocami i polać przygotowaną polewą. • Piec ciasto przez 45 minut na dolnym poziomie piekarnika.

Ciasto morelowo--agrestowe

na zdjęciu z tyłu

Składniki na 1 formę o średnicy 28 cm:

150 g twarogu (20% tł.)_

125 g cukru

skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 6 łyżek oleju 4 łyżki mleka 300 g mąki

1 torebka proszku do pieczenia 500 g dojrzałych moreli 250 g agrestu

Łatwe • Szybkie

Przy 16 porcjach - 1 porcja zawiera ok. 670 kJ/160 kcal 4 g białka • 4 g tłuszczu 27 g węglowodanów.

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie ciasta: 45 minut

Twaróg osączyć, następnie utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, solą, olejem i mlekiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ucieranego ciasta po łyżce, pod koniec zagnieść. • Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Formę natłuścić masłem i posypać bułką tartą. • Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy, ułożyć w tortownicy, uformować brzeg wysokości 2 cm. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki moreli ułożyć na cieście wypukłą stroną do góry. Agrest również umyć, osuszyć, ułożyć między morelami i lekko wcisnąć w ciasto. • Piec ciasto przez 45 minut.

24


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
IMGV31 22 Src naruszały zaakceptowane reguły komunikacji po«ir. iiowej. Można do nich zaliczyć: 1. p
46 (397) Można do nich zaliczyć ekshibicjonizm, fetyszyzm, sadyzm, masochizm, pedofilię, sodomię i h
Rozdział 4. Sprawozdanie finansowe i jego wartości poznawcze b)    można do nich zali
[19] ENEHGIA W FOTOSYNTEZIE 457 ra, a więc nie można do nich zaliczyć „opóźnionego heterogenicz
Ciasta domowe TORTY8 marc^noweii^y komUPUdnj- “ W/ 9 mi i serduszkami wg wzoru na zdjęciu. Sposób wy
pyszne ciasta biszkoptowe8 Najdelikatniejszy z tortówTORT OV Q Torty owocowe zawsze wprawdzie 
MATEMATYKA057 106 III Rachunek różniczkowy T wierdzenia 1,4 - 1.6 oraz analogiczne do nich. można za
ciasta i słodycze artykuły do dekoracji (serwetki, obrusy, balony, wstęgi) III    - K
59 (100) ma związek z kanałami dystrybucji informacji i dostosowaniem do nich formy przekazu. Wyróżn
CHARAKTERYSTYKA JAKOŚCIOWA SKROBII WŁAŚCIWOŚCIREOLOGICZNYCH CIASTA.. 97 amylozy do amylopektyny [16]
78 Mistrz cięte/ riposty32. Jak zmienić innychZacznij inaczej się do nich odnosić Nic można zmienić

więcej podobnych podstron