Temperal ury graniczne do żtfc&i^fa Daphni lo: -4°C; +33t5°C.
W ćwiczeniu tynuid^StoWy regułę Van*t Hofla, która mówi, że wzrost temperatury o 10°C powoduje wzrost intensywności procesów metabolicznych (2-4 razy).
MATERIAŁY: wyciąg z grzybni Aspergillus flavus, hodowla sianowa Paramcchim sp., lupa, próbowka, pipety, szkiełko z łezką, zegar, woda wodociągowa.
PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA: kroplę hodowli Parameciuni sp. pobranej z głównej warstwy pożywki Sianowej (geotaksja -) za pomocą przygotowanej pipety przenosimy na szkiełko podstawowe z łezką. Oglądamy pod lupą (pow. 25 razy) poruszające się pantofelki. Następnie dodajemy kroplę wyciągu z grzybni Aspergillus flavus. Obserwujemy zachowanie się pantofelków zaraz, po 3 min. i po 1 h od dodania wyciągu z grzybni. Za kryterium śmierci przyjmujemy brak ruchów pantofelka. W kontroli zamiast wyciągu z grzybni Aspergillus flavus dodajemy kroplę wody wodociągowej, do kropli hodowli Paramccium sp. Porównujemy uzyskany wynik z danymi opublikowanymi przez Spicciwccwą:
> Silnie toksyczny wyciąg z kultury grzyba - śmierć po około 3 min
> Słabo toksyczny wyciąg z kultury grzyba - śmierć po około 1 -3h
> Ślady mikrotoksyn w wyciągu z kultury grzyba - śmierć po około 16-241l
ni
WYNIKI: Paramecium ,^marł~ po około 1,5 min, co oznacza, że był to silnie toksyczny wyciąg z kultury grzyba.
MATERIAŁY: kolba stożkowa, cylinder, woda destylowana, woda transsaprobowa, woda ze stawu.
PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA: odmierzyć do kolby stożkowej 200 cin3 badanej wody o temperaturze 20°C\ zamknąć kolbę i dobrze wstrząsnąć. Następnie otworzyć kolbę i bezpośrednio wąchać przy wylocie kolby. Należy określić rodzaj zapachu: R, G, S i intensywność według 6-cio stopniowej skali R - zapach roślinny, np. ziemia, siano, torf mech, kwiaty S - zapach fenolu, nafty, smoły, chloru G - zapach zbutwiałej pleśni, stęchlizny, siarkowodoru, fekalny
Intensywność |
WYCZUWALNOŚĆ ZAPACHU |
OKREŚLENIE ZAPACHU |
0 |
Brak | |
1 ! Bardzo słaby |
Trudno wyczuwalny | |
2 |
Slaby |
Dość trudno wyczuwalny |
3 |
Wyraźny |
Mogący spowodować dyskwalifikację wody |
4 |
Silny |
Dyskwalifikuje wodę do picia i potrzeb gospodarskich |
3 |
Bardzo silny |
Dyskwalifikuje wodę w ogóle do użytku |