tina5

tina5




Kotleciki selerowe

Obiad (wartość kaloryczna 1 porcji - ok. 250 kcal)

Pieczony ziemniak

Obiad (wartość kaloryczna 1 porcji - ok. 400 kcal)

Sałatka z jabłkami


egną zmęczeniu i ukoją nerwy

ta biurowa

selera korzeniowego #2 łyżki octu winnego* kilka listków sałaty * 1 pomidor * 1/2 małej cebulki * 1/4 łyżeczki musztardy * szczypta cukru * 2 łyżki oleju 9 mąka > jajko 9 3 łyżki płatków owsianych € łyżka jogurtu* sól, pieprz.

Seler pokrój w plastry. Gotuj 6 min w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu. Pomidor pokrój, wymieszaj z sałatą. Resztę octu utrzyj z musztardą, solą, pieprzem i cukrem. Połącz z łyżką oleju, dodaj siekaną cebulkę. Polej sałatkę. Seler osącz, przelej zimną wodą. Obtaczaj w mące, potem w roztrzepanym jajku i w płatkach. Smaż na pozostałym oleju. Podaj z sałatką i jogurtem.

*    7 duży ziemniak (około 30 dag) * łyżka oleju * 5 dag ogórka * 1/4 czerwonej papryki

*    ząbek czosnku * kilka pędów szczypiorku * 10 dag twarożku * łyżka jogurtu

*    pojedynczy filet z kurczaka (ok. 15 dag) * sól, pieprz.

Ziemniak gotuj w mundurku około 30 minut. Odcedż, posmaruj olejem i piecz ok.

50 min w temp. 175 st. Paprykę i ogórek pokrój w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

Posiekaj szczypiorek. Jogurt utrzyj z twarogiem. Przypraw solą i pieprzem.

Wymieszaj z papryką, czosnkiem, szczypiorkiem i ogórkiem. Mięso smaż 10 minut na pozostałym oleju. Ziemniak rozkrój, polej twarożkiem, podaj z mięsem.

Kolacja (wartość kaloryczna 1 porcji - ok. 310 kcal)

pół małej główki kapusty pekińskiej * jabłko * 3 plasterki chudej szynki t koperek *4 łyżki jogurtu naturalnego *szczypior* ziarenka sezamu.

Kapustę dokładnie umyj i osusz. Poszatkuj na długie, cienkie paseczki. Opłukany szczypior pokrój na dość duże kawałki, jabłko (nie obieraj owocu ze skórki!) - w plasterki.

Dodaj pokrojoną w paski szynkę. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki i polej 4 łyżkami jogurtu. Posyp piórkami koperku i ziarenkami sezamu. Jako dodatek polecamy kromkę ciemnego pieczywa.


Naturalne witaminy



Rzodkiewki

Zawierają dużo witaminy C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale także bierze udział w tworzeniu kolagenu -substancji niezbędnej do utrzymania w zdrowiu skóry, zębów, dziąseł, kości. Przechowywanie: w lodówce w plastikowym pojemniku, nie dłużej niż tydzień.

Brokuły

Cenne źródło kwasu foliowego oraz potasu. Obniżają poziom cholesterolu, poprawiają pracę wątroby.

Przechowywanie: w lodówce, najdłużej tydzień.

Marchewka

Zawiera beta-karoten, który w organizmie przetwarzany jest w witaminę A - poprawia wygląd skóry oraz korzystnie wpływa na wzrok. Przechowywanie: nieumyta w lodówce, nie dłużej niż tydzień.

Sałata

Bogate źródło kwasu foliowego biorącego udział w tworzeniu komórek, głównie krwinek czerwonych. Zapobiega więc niedokrwistości, a także wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Przechowywanie: w lodówce np. w plastikowej torbie wyło żonej papierowym ręcznikiem.

Pomidory

Oprócz witaminy C zawierają sporo witaminy E, która reguluje procesy przemiany materii i pracę układu nerwowego. Wyjątkowo niskokaloryczne (22 kcal w 100 g), są szczególnie polecane osobom stosującym dietę. Przechowywanie: najlepiej w temperaturze pokojowej, w lodówce najwyżej 5 dni.



Źródło błonnika



Warzywa zawierają błonnik, substancję nazywaną niekiedy „miotełką oczyszczającą jelita". Dzięki niej pokarm nie zalega długo w przewodzie pokarmowym i jest lepiej trawiony. Błonnik zwiększa także objętość spożytego pokarmu, dzięki czemu szybko znosi uczucie głodu i wydłuża czas, kiedy wydaje się nam, że jesteśmy najedzeni.

Najwięcej błonnika zawierają ziemniaki, warzywa strączkowe i liściaste.

tina 37



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
tina9 Obiad (wartość kaloryczna 1 porcji - ok. 300 kcal) •    5 dag spaghetti • 7 po
tina3 nia - idealne dla zapracowanych Zupa z kurczakiem Obiad (wartość kaloryczna 1 porcji - ok. 35
tina1 kolacja (wartość kaloryczna 1 porcji - ok. 220 kcal) 15 dag filetu z piersi kurczaka 4
fia5 2.30.    Dwie siły o wartościach F, = 4N i F2 = 3N są przyłożone w jednym 
Łp1x=o=>-s1 2j+s2 --o £Piy=0=>S
tina5 węglowodanów - poznaj zasady słynnej kuracji!ta Diamondów •yZielona zupa warzywna (4 porcje;
tina7 dieta z < OBIAD:Stek z papryką (1 porcja - ok. 300 kcal) •    10 dag chudej
ar5 Badanie gazometrycznc Największą wartość diagnostyczną ma oznaczanie PaOz i PaCO, we krwi tętni
Leczenie dietetyczne■    Dieta o obniżonej kaloryczności (deficyt do 500 kcal dz. daj
Honey x Honey Drops v04?5 9 /OU RE 8LAMIN0 /OUR EHALL I... OK/ BUT INJ THE OAME 8EFORE R
5 (689) KUCHNIA LATEMChłodnik ogórkowy 5 porcji po. 107 kcal, 7,9 g białka, 2,4 g tłuszczu. 9,9 mg c
7 (511) ABC POLSKIEJ KUCHNI Pierogi ruskie Pierogi ruskie 5 porcji po: 536 kcal, 25,2 g białka, 18.5
7 (564) KUCHNIA LATEM DMOIOUOIOH odm ZUPY Zupa pożywna 5 porcji po: 230 kcal. 8.2 g białka, 18,9 g t
8 (511) KUCHNIA LATEM ouaAi odn7 Zupa rybna 6 porcji po: 111 kcal, 6,7 g białka, 5,2 g tłuszczu, 22
9 (463) KUCHNIA LATEMZupa zielona z grzankami 6 porcji po: 128 kcal. 4.1 g białka, 6,9 g tłuszczu. 1

więcej podobnych podstron