w tesco macie po rabacie

w tesco macie po rabacie



Chemia żywności2009/2010

Ćwiczenie 5. Mutarotacja glukozy

2 moNdrn3 roztwór węglanu sodu glukoza\    /    \

Wvkonanie\ y kolbie miarowej przy goto wap/50 cm3 5% (w/v)xroztworu glukozy, następnie napełnić nipyrprkę polarymetru i zmierzyć skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego. W analogiczny sposób przygotować roztwór vfirdgiej kolbie, dodając przed\tapćłnieniem kolby wodą 10 kropłi (0,5 cm’jt<)ztworu węglanu. Roztworernnapełnić drugą rurkę Btnkty metru i zmierzyć kąt skręcdnia płaszczyznyNświatła spolaryzowanego. Pomian' obu roztworów powtąrzać co 5 minut.

Omówić wpływ czasu i środowiska na skręcanie światła spolaryzowanego. \

Ćwiczenie 6. Reakcje polisachary dów z jodem

płyn Lugola (0,2% roztwór jodu w 2% roztworze jodku potasu)

2% roztwór jodku potasu

skrobie naturalne, skrobia utleniona, śmietana

a)    Barwa kompleksów jodowo-polisacharydowych

Wykonanie: Do probówek wprowadzić po szczypcie różnych skrobi, napełnić probówki wodą destylowaną do około połowy objętości i kilkakrotnie wytrząsać. Następnie do każdej probówki dodać 1 -3 kropli płynu Lugoła i wymieszać. Obserwować powstałe zabarwienie.

b)    Wykrywanie zafałszowania śmietany

Wykonanie: Przed oznaczeniem śmietanę dokładnie wymieszać. Następnie na szkiełko zegarkowe nanieść kilka kropel śmietany i dodać 3 krople płynu Lugola. Obserwować zabarwienie próbki.

Ocenić możliwość zafałszowania śmietany skrobią

c)    Wykrywanie obecności wolnego chloru

Wykonanie: Na szkiełku podstawkowym umieścić około pół szpatułki skrobi utlenionej, przykryć go drugim szkiełkiem i lekko docisnąć w celu wyrównania powierzchni. Następnie zdjąć szkiełko i nanieść na wygładzoną powierzchnię kilka kropli 2% roztworu KI. Określić barwę próbki w zwilżonym miejscu i po kilku minutach zaobserwować zmianę zabarwienia.

Określić zachodzące przemiany i opisać je odpowiednim równaniem reakcji.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
dsc01565l Chemia żywności - 2009/2010Ćwiczenie 2. Wykrywanie cukrów redukujących - próba
dsc01569p Chemia żywności - 2009/2010Ćwiczenie 3. Skręcanie światła
sylabus 1 (2) PSYCHOLOGIA PAMIĘCI I UCZENIA 2009/2010 Ćwiczenia1.    WPROWADZENIE DO
P1010650 Program ćwiczeń z botaniki dla kierunku Rolnictwo na Wydz. Rolnictwa i Biologii sem. I - 20
Histo (3) Wydział Lekarsko - Dentystyczny 2009/2010 Ćwiczenia (45 min w grupach toczonych 1BQ min //
Chemia żywności tłuszcze Materiał: Masło, smalec, olej. Odczynniki: 1)    0,5 M rozt
str tif Chemia Żywności — własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności IłR w Krakowie - 2009/2
str tif Chemia Żywności - własność Katedray

str tif Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakowie - 2009/20
str tif /fl Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakow ie- 200
str tif Chemia Żywności — własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności I li w Krakowie - 2009/

więcej podobnych podstron