DSC57

DSC57



Uszkodzenia składników komórek

3.    Uszkodzenie cukrowców, glikanów np. kwasu

hiaiuronowego (heteroglikan, składnik mazi stawowej)

*    Następuje rozrywanie wiązań glikozydowych -> depolimeryzacja -> zmniejszenie lepkości

4.    Uszkodzenia kwasów nukleinowych

*    Kwasy nukleinowe jako nośniki informacji genetycznej są bardziej stabilne niż białka i lipidy; nadtlenek wodoru(H202) i anionorodnik ponadtlenkowy (o2*) nie powodują uszkodzeń kwasów nukleinowych

*    Kwasy nukleinowe może atakować rodnik wodorotlenowy (OH*), co prowadzić może do uszkodzenia zasad nukleinowych, reszt cukrowych rybozy (lub deoksyrybozy), rozerwanie wiązań fosfodiestrowych.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSC56 Uszkodzenia składników komórek 3.    Uszkodzenie cukrowców, glikanów np.
DSC)57 (2) Rys. 2-2. Składniki
DSC55 Uszkodzenia składników komórek 1. Peroksydacja lipidów (wieionienasyconych kwasów tłuszczowyc
DSC43 (2) iauicgu repjanracji wyDity ząb, jeżeli nie współistnieją dodatkowe uszkodzenia pogarszają
sowa3 Również w czasie trudnego porodu może dojść do uszkodzenia mózgu w wyniku np. jego niedotleni
IMGA78 jest powszechnym składnikiem komórek eukariotycznych ^ składa się ze spłaszczo
41379 IS DSC57 (Large) fot. Bartosz Myszą
DSC57 zarówno teorię Newtona jaki teorię Einsteina uważamy za teorie naukowe
DSC57 1 (2) *0*^“     F^5zczcgólnych Wa, różnych poziomów wód
DSC57 8. Preparat CarisoW zawiera: A.    0,5% podchloryn sodu, aminokwasy: lizynę, l

więcej podobnych podstron