skanuj0015

skanuj0015



■    talerz ustawia się w odległości 1,5 cm od brzegu stołu, emblematem zwróconym do konsumenta;

■    sztućce powinny być ułożone w równej odległości, zarówno od brzegu stołu, jak i talerzy (odległość między sztućcami powinna wynosić 3-6 mm);

■    sztućce do deserów i owoców układa się za talerzem - widelec bliżej talerza rączką skierowany w lewą stronę, a łyżeczkę za widelcem rączką w prawą stronę;

■    sztućce do sera i owoców układa się za talerzem - widelczyk rączką skierowany w lewą stronę, a nóż rączką w prawa^ stronę.

Dla wygody gościa sztućce układa się po prawej i lewej stronie w zależności od przewidzianego menu:

■    szkło do napojów ustawia się z prawej strony talerza nad nożami - kolejność ułożenia szkła powinna wynikać z kolejności podawania napojów;

■    odległość jednego zestawu nakryć od drugiego powinna wynosić 70-80 cm,

■    nie należy układać więcej niż trzy sztuki sztućców po jednej stronie, nad talerzem więcej niż dwie sztuki;

■    nie należy układać również koło siebie dwóch łyżek.

Ułożenie sztućców należy wykonać z dużą starannością, zwracając uwagę na najdrobniejsze detale. Dlatego tak ważne jest zachowanie tak zwanej linii w nakryciu stołu. Sztućce powinny być oddalone od brzegu stołu o mniej więcej 1,5 cm, nie powinny wystawać poza stół, ponieważ gość wstając, mógłby zrzucić je ze stołu. Sztućce z brzegiem stołu powinny tworzyć kąt prosty. Należy przy tym pamiętać, że koniec wgłębienia ząbków widelca wysuniętego powinien tworzyć linię równoległą z końcem ząbków pozostałych widelców. Ułożenie sztućców o zróżnicowanej wielkości powinno być takie, że ich końce wraz z bazą powinny tworzyć linię równoległą z krawędzią stołu.

Ustawienie szkła na stole powinno odbywać się według kolejności jego użycia oraz od najniższego do najwyższego naczynia szklanego.

Nakrycie stołu powinno powstawać w zależności od menu, biorąc pod uwagę wygodę gościa. Nie powinny znaleźć się na stole elementy niemające zastosowania (Mikuta i Suchocki, 2001).

12.4.4. Podstawowe zasady obsługi konsumenta

Podstawową zasadą przy obsłudze gości jest przestrzeganie zasad higieny i estetyki, dlatego też należy postępować zgodnie z następującymi wytycznymi:

■    nie dotykać rękami tych części naczyń i sztućców, które mają bezpośredni kontakt z żywnością (należy posługiwać się serwetką kelnerską);

■    talerze i półmiski należy trzymać za brzeg lub od spodu przez serwetkę;

173


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
fizyka optyka Przedmiot znajduje się w odległości 2 cm od soczewki skupiającej. Ogniskowa jest równ
81808 s216 (3) więcej 2 cm od brzegu, równolegle do krawędzi skóry. Kołki należy rozmieścić w odległ
DSC01789 Pomiaru dokonuje się mierząc odległość od brzegu siecznego siekaczy górnych do brzegu
Scan10498 Patyczek do szaszłyków dokładamy do drucika w odległości 2 cm od środka. za
skanowanie0019 Krawędź podpory znajduje się w odległości 15cm od osi podpory. 169—97,7 . r . ^  
IMGf18 (2) DOŚWIADCZENIA Z PŁYNAMI Puść cienki strumień wody z kranu i dotknij go palcem w odległośc
Nikom!3 Czas na ciastko: zegnij je w odległości 2 cm od podstawy. Przygotuj mostek według opisu
41 I tak z Zatoki Hańczańskiej (rezerwat bobrów) w punkcie odległym 60 m od brzegu południowego, z
zadania 4 4    Śmigło wiatraka wykonuje 915 obrotów na minutę, a jego koniec znajduj
DSC00116 Z. dom. 1.    Przedmiot o wysokości lcm znajduje się w odległości 20cm 

więcej podobnych podstron