SL275617

SL275617



Kwasy tłuszczowe

Podwyższony poziom kwasu linolowego (C18:2) podczas gotowania gwałtownie się utlenia co nada je produktom mięsnym charakterystyczny, zjelczaly zapach

Głównym produktem utleniania kwasu arachidónowego (C20:4)jest 1 -okleno-3-ol nadający mięsu charakterystyczny grzybowy zapach.

W wyniku utleniania kwasów z rodziny n-3 mięso nabiera nieakceptowanego przez konsumenta zapachu rybiego Nośnikiem tego zapachu są kwasy: o-linofenowy (Cl8:3), eikozapentaenowy (C20:5) oraz dokozaheksaenowy (C22:6).


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Slajd19 Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Związek pomiędzy kwasem linolowym i funkcjonowaniem s
SL275615 Kwasy tłuszczowe •    kwasy tłuszczowe dostarczając aldehydów biorą udz
19 Zmiany zawartości wybranych kwasów tłuszczowych... miesiącach zawartość kwasu linolowego
SL275619 Kwasy tłuszczowe górną granicą zawartości sumy kwasów C 18:3 + C20:5 +C22:6) akceptow aną p
SL275577 Kwasy tłuszczowe Wiązania podwójne skoniungow ane - jedno wiązanie pojedyncze znajduje się
Slajd17 Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe kwas linolowy kwas gamma-linolenowy kwas
Obraz0 (80) Olej lniany - skarb natury Olej lniany zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obni
SL275614 Utlenianie tłuszczu Widomenasycone kwasy tłuszczowe charakteiyżują się większą podatnością
P1060907 W OCENIE JAKOŚCI MIĘSA ISTOTNY JEST POZIOMSKL SKL - SPRZĘŻONY KWAS LINOLOWY (C18:2) (ANG. C
DSC05097 Kwasy tłuszczowe wielonienasycone n-6 Kwas linolowy (18:2) i jego pochodne NNKT - Olej słon
Walory odżywcze ryb! EPA I DHA( niezbędne kwasy tłuszczowe nienasycone): obniżają poziom cholesterol
kwasy tłuszczowe Kwasy tłuszczowe są składnikami błon Cząsteczka kwasu tłuszczowego, takiego jak na

więcej podobnych podstron