SL275644

SL275644



Halofile - bakterie sololubne

Bakterie te. tzw. halofile (soJoJubne). wytrzymują znacznie misze koncentracje soli kuchennej Do grupy tej należy bakterie denitrytikujące. biorące udział w przemianie solanek, których rozwojowi sprzyja sól kuchenna.

Dzięki tym bakteriom mięso peklowane nabiera pożądanych cech organoleptycznych, bowiem rozwój flory' bakteryjnej halofi Jnej przyczynia się do powstawania pewnych związków chemicznych nadających mięsu przyjemny zapach i aromat właściwy dla mięsa solonego i peklowanego.

Obok bakterii denitryiikujących do grupy bakterii halofilmch należą również i inne drobnoustroje (pałeczki grupy okrężnicy. Tciracoccus carneus, Proletis yulgaris)


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Bakterie te zakażają monocyty i makrofagi i opierają się fagocytozie przez: •
DSC00725 (2) Sporulacja jest złożonym procesem różnicowania u bakterii 1.    Specyfic
obecności bakterii nitryfikacyjnych. Bakterie te są zdolne do asymilacji N02 dzięki energii uzyskane
IMG 46 Zakażenia powodowane przez Chlamydia psittaci Bakterie te wywołują zazwyczaj zakażenia u zwie
DSCN2435 (3) -po 30 dniach spożywania takich soków bakterie te zasiedlają układ pokarmowy na st
czywistości te tzw. przeguby techniczne mają zdolność przenoszenia momentów zginających, co może w
59 (184) niali te same czynniki wpływające na karierę zawodową i koncentrowali sję wokół podobnych s
44 p1 1.    Powtarzaj tę modlitwę przez ok. 15 min z pełną koncentracją, pokorą,
Wielkości te nie są równoznaczne z wytrzymałością materiału. Istotnymi własnościami mechanicznymi
IMGP9392 postfiguratywnych elementów w kulturze. Te nowe elementy będą jednak znacznie bardziej szty
skanuj0020 (232) • otwarte, te ostatnie są szczególnie niebezpieczne, albowiem towarzyszące jej zaka
skanuj0020 (232) • otwarte, te ostatnie są szczególnie niebezpieczne, albowiem towarzyszące jej zaka
skanuj0003 (290) Do przetrwalności zaliczyć należy wytwarzanie przez bakterie tzw. biofilmu, mimo że

więcej podobnych podstron