SL275644
Halofile - bakterie sololubne
Bakterie te. tzw. halofile (soJoJubne). wytrzymują znacznie misze koncentracje soli kuchennej Do grupy tej należy bakterie denitrytikujące. biorące udział w przemianie solanek, których rozwojowi sprzyja sól kuchenna.
Dzięki tym bakteriom mięso peklowane nabiera pożądanych cech organoleptycznych, bowiem rozwój flory' bakteryjnej halofi Jnej przyczynia się do powstawania pewnych związków chemicznych nadających mięsu przyjemny zapach i aromat właściwy dla mięsa solonego i peklowanego.
Obok bakterii denitryiikujących do grupy bakterii halofilmch należą również i inne drobnoustroje (pałeczki grupy okrężnicy. Tciracoccus carneus, Proletis yulgaris)
Wyszukiwarka
Podobne podstrony:
Bakterie te zakażają monocyty i makrofagi i opierają się fagocytozie przez: •DSC00725 (2) Sporulacja jest złożonym procesem różnicowania u bakterii 1. Specyficobecności bakterii nitryfikacyjnych. Bakterie te są zdolne do asymilacji N02 dzięki energii uzyskaneIMG 46 Zakażenia powodowane przez Chlamydia psittaci Bakterie te wywołują zazwyczaj zakażenia u zwieDSCN2435 (3) -po 30 dniach spożywania takich soków bakterie te zasiedlają układ pokarmowy na stczywistości te tzw. przeguby techniczne mają zdolność przenoszenia momentów zginających, co może w59 (184) niali te same czynniki wpływające na karierę zawodową i koncentrowali sję wokół podobnych s44 p1 1. Powtarzaj tę modlitwę przez ok. 15 min z pełną koncentracją, pokorą,Wielkości te nie są równoznaczne z wytrzymałością materiału. Istotnymi własnościami mechanicznymiIMGP9392 postfiguratywnych elementów w kulturze. Te nowe elementy będą jednak znacznie bardziej sztyskanuj0020 (232) • otwarte, te ostatnie są szczególnie niebezpieczne, albowiem towarzyszące jej zakaskanuj0020 (232) • otwarte, te ostatnie są szczególnie niebezpieczne, albowiem towarzyszące jej zakaskanuj0003 (290) Do przetrwalności zaliczyć należy wytwarzanie przez bakterie tzw. biofilmu, mimo żewięcej podobnych podstron