skanowanie0012 (10)

skanowanie0012 (10)



Skład chemiczny jęczmienia browarnego (Dubiel i inn 1990


Wyszczególnienie

Zawartość, %

Woda

13-18

Skrobia

54-64

Hemiceluloza

8-12

Glukoza i fruktoza

3,5-7

Sacharoza

0,3-0,4

Kwasy tłuszczowe

2-3

Związki mineralne

2-3

Związki białkowe

9-13


MIKOFLORA EPIFITYCZNA ZIARNA JĘCZMIENIA


Grupa drobnoustrojów

ZIARNO JĘCZMIENIA

Liczba drobnoustrojów jlk/lg

RODZAJ

BAKTERIE TLENOWE MEZOF1LNE

3,0*106-2,6*107

Gram ujemne:

Erwinia, Pseudomonas, Chromobacwriuin Gram dodatnie:

Bacillus, Corynebaclerium,

Brevibacterium5 Microbacterium, Oerskovia

BAKTERIE

FERMENTACJI

MLEKOWEJ

2,0* i O2 - 7,0*10<;

Lactobacilius

Pediococcus

DROŻDŻE

1,3*103 - 3,5* 10"1

Gcotrichuni, Rhodotorula, Candida, Cryptococcus

GRZYBY

MIKROSKOPOWE

1,3 * 102 5,0* 104

Grzyby połowę:

Fusarium, Altcmaria, Hsanicola. Ciadosporium Grzyby przechowalnia^:

Aspergillus, Pcnicillium Rhizopus, Rhizomucor, Mucor


8


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanowanie0008 (24) 10 Skład chemiczny organizmów * 26. Na schemacie przedstawiono wybrane przemiany
ĆWICZENIA NR 2 Surowce browarnicze - teoria3. Jęczmień: skład chemiczny jęczmienia
skanowanie0003 (34) Skład chemiczny organizmów    5 b) Podaj nazwy cukrów, których wz
74854 skanowanie0004 (32) 6 Skład chemiczny organizmów c) Podaj jedną różnicę pomiędzy II-rzędową a

więcej podobnych podstron