* ■ - - rommcione w sdgsog wias ci wy posimą i wCjonmiiL. >
‘-—.r.- podawane . .ZrZZ '■
-Składniki odżywcze zawarte w produktach sp ożywczy eh .psuja;rolę: .
■ - " - budulcowa^- białko, sole mineralne, woda, węglowodany,'tłuszcze energia-węglowodany, tłuszcze, białka regulacyjną- witaminy: makro i mikroelementy
- Cl)
A.
Nasza dieta powinna być złożona z
/ ■ ĆU/YIaZy • 2>.
] ]--12%*b’iiłka roślinnego i żńyierzęcego 33% węglowodanów 30-3 1 % tłuszcze roślinne i zwierzęce Prawidłowa dieta powinna składać.się z:~.
kasze,, pieczywa, płatki, makarony 40% owoce, warzywa 30% :
mleko i jego przetwory 'mięso, drób i ryby
Człowiek powinien przyjmować 3 posiłki cłbennie:
•śniadanie stanowi 30-35% obiad 35-40%'
kolacja 25-30% . ą
Podstawowe grupy artykuły żywienia
produkty zbożowe- węglowodany,.białka roślinne, tłuszcze roślinne,, witaminy z grup) B, Pe, błonnik
misko-i jego przetwory- białko, witaminy B, A, D, wapń, żelazo, tłuszcze - ■ mięso, jaja ryby- białko, tłuszcze nasycone, witaminy B, B12, żelazo
warzywa i owmce- dużo witamin,'makro i rrikroelementów, węglowodany cukry ■ x ...... ..proste, białko, główne źródło witaminy C
. ż- _. culdef, słodycze, używki, przyprawy- cukry to puste kalorie, używki pobudzają układ • nerwowy, przyprawy pobudzają wydzielanie soków trawiennych
6.Rola poszczególnych składników-.odżywczych w rozwoju czfh^deka ( Białko, (składają się z amin okwasówWnai ważniejszy składnik pokarmowy czkwmka ntanmam , budulec tkanek ciała^ składnik enzymów,)hormonówj ciał odpomoscimawchJrD.. nisdpbór bicłka powoduje wolniejsze tempo wzrastania, wyrywa znacząco na odporność. Białko może być spalane i w ten sposób stać się źródłem energii.
Węglowodany, (cukry dzielimy na proste i złożnnp)-. sa źródłem energii.iżakże wchodzą w skład tkanek jako budulec/podstawowym nośnikem energii w tkankach jest glukoza (cukier promy Y ważna role odgrywa błonnik ułnrwiąiąr.y trawienie] powoduje wolniejsze przyswajanie cukrów' prostych, działa pobudzająco na ruchy robaczkowa.jelit.
.LTłuszcze /składała się z kwasów tłuszczowych i glicerolu)- są głównym składnikiem (energetycznym^ odkładające się tłuszcze stanowią -ważny składnik energetyczny,-odgrywają ważną, role odżwwczm w nich (rozpuszczaj a sie niektóre witaminy ADEK.,niektóre tłuszcze
zawierają kwasy tłuszczowe bardzo ważne w. metabolizmie^oleje pochodzenia rybnego są nośnikami witaminy A i D, oraz zawierają ważne kwasy nienasycone; Z tłuszczą' powstają - sterydy..-które są produktem wyjściowym .do. syntezy hormonów, witamin i innych ważnych ^Bł^^B-ktakże cholesterolulNadmiar tłuszczu powoduje otyłość, która niesie ze sobą liczne"" cbomby. • .) .i.
AVv'od£-j»aj ważni ej szy składnik odżywczy., fiest ro zn u szczaJnikl em •wszelkich substancji__
.cuęmjcznycn.f Sianowi podstawowy składnik ciała ludzkiego., z wodą otrzymujemy wiele stozdnukow; minerałnvr.h_____ ■. ' -
i