img019 Makaron zºkÅ‚ażanami

img019 Makaron zºkÅ‚ażanami



4 Przepisy

Makaron z bakłażanami

FAZA I (posiłek węglowodanowy) i FAZA II

Składniki


•    oliwa z oliwek (niewielka ilość wystarczajÄ…ca do posmarowania garnka)

•    3 zÄ…bki czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki

•    bakÅ‚ażan, pokrojony w kostkÄ™

•    czerwona cebula, pokrojona na kawaÅ‚ki

•    y2-1 lampka wytrawnego biaÅ‚ego wina lub wywaru warzywnego

•    Å‚yżka pinioli (nasiona z szyszek pinii), uprażonych na suchej patelni

•    natka pietruszki lub nać selera, grubo posiekana

•    sól i pieprz

•    200-250 g peÅ‚noziarnistego makaronu lub cienkiego spaghetti z mÄ…ki

z pszenicy twardej

•    szwajcarski beztÅ‚uszczowy ser lub mieszanka ziół do posypania

sposób PRZYGOTOWAŃ i

â–¡    Podgrzać garnek z warstwÄ… zapobiegajÄ…cÄ… przypalaniu, wlać trochÄ™ oliwy i zeszklić na niej czosnek, dodać bakÅ‚ażany i cebulÄ™. CebulÄ™ zeszklić, a bakÅ‚ażany obsmażyć na jasno-brÄ…zowy kolor, nieustannie mieszajÄ…c.

â–¡    Wlać odrobinÄ™ wina (lub wywaru warzywnego) i pozwolić mu wyparować, nastÄ™pnie powtórzyć tÄ™ czynność tak, aby kawaÅ‚ki bakÅ‚ażanów byÅ‚y miÄ™kkie i szkliste.

â–¡    WÅ‚ożyć piniole, natkÄ™ pietruszki lub nać selera i ewentualnie dolać jeszcze odrobinÄ™ wina i wszystko dokÅ‚adnie i ostrożnie wymieszać. Przyprawić do smaku solÄ… i pieprzem.

U W dużym garnku ugotować w osolonej wodzie makaron al dente, odcedzić go, pozostawiajÄ…c trochÄ™ wody, którÄ… można ewentualnie dodać do sosu.

U Wymieszać makaron z sosem i podawać na głębokich podgrzanych talerzach.

â–¡    Posypać makaron odrobinÄ… odÅ‚ożonej natki pietruszki lub naci selera.

J Oddzielnie podawać szwajcarski ser beztłuszczowy (poniżej 0,5% tłuszczu) do posypania.

lak podawać?

W I AZIE II można podać świeżo starty parmezan, a także użyć

hot hę więcej oliwy.

195


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
img209 Makaron z pomodorami?za I MM 41 PrzepisyMakaronz małymi pomidorami FAZA I (posiłek węglowodan
img001 Kapuśniak?za I MM pW PrzepisyKapuśniak FAZA I (posiłek węglowodanowy) i FAZA II Składniki • &
img006 Kawior z?kłażanów Przepisy„Kawior" z bakłażanów FAZA I (posiłek tłuszczowy) i FAZA II Sk
img008 Sałatka nicejska 4 I PrzepisySałatka nicejska FAZA I (posiłek tłuszczowy) i FAZA II Składniki
19932 img037 Ratatouille?za I p T PrzepisyRatatouille FAZA I (posiłek tłuszczowy) i FAZA II Składnik

więcej podobnych podstron