FAZA I (posiłek tłuszczowy) i FAZA II
Składniki
Winegret
pomidorowe
• 4 filety z dorsza po 150 g każdy
• 100 ml oliwy z oliwek
• ewentualnie 1/2 suszonej papryczki chili, sproszkowanej
• 2-3 łyżki aromatycznego octu balsamico lub z czerwonego wina z odrobiną słodzika
• łyżeczka musztardy
• mały ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany lub wyciśnięty w prasce
• 3 pomidory, bez skórki i nasion, pokrojone na kawałki
• kilka gałązek bazylii, świeżo zerwanej, lub innych ziół
• sól i pieprz
Dodatek • mieszanka różnych gatunków sałaty
Potrawy z ryb mmm | |
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA |
'"'W"’ ' r |
□ Wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamico, musztardę i czosnek aż do uzyskania lekko ściętego sosu, dodać ostrożnie kawałki pomidora i bazylię, a następnie doprawić do smaku, w miarę potrzeby, pieprzem i solą.
□ Pozostawić sos na co najmniej 15 minut.
U Posypać filety z dorsza solą i pieprzem, upiec je na grillu lub usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni.
U Położyć parę listków sałaty na podgrzany talerz, na nią ułożyć rybę i polać sosem winegret pomidorowym.
231