img026 (73)

img026 (73)



1) Makroelementy

Pierwiastek Funkcje fizjologiczne Węgiel składnik organiczny komórki, źródło energii Azot    składnik białek, kwasów nukleinowych i

koenzymów

Wodór    składnik    organiczny komórki i wody

Tlen    składnik    organiczny

Siarka    składnik    białek i niektórych koenzymów

Fosfor    składnik    kwasów nukleinowych, fosfolipidów,

nukleotydów i niektórych koenzymów Potas    główny składnik nieorganiczny w komórce i

kofaktor niektórych enzymów Magnez kofaktor wielu enzymów, obecny w ścianach komórki i w membranach

Media do hodowli mikroorganizmów dla procesów bioprodukcji

By zrobić medium hodowlane należy zbadać skład biochemiczny i zapotrzebowanie (minimalne) komórek na poszczególne elementy w danym procesie.

POŻYWKA = węgiel + azot + tlen + składniki mineralne (P, S, K, Na, Ca, Mg, Fe) + woda + promotory wzrostu + prekursory metabolitów + bufory, środki antypieniące

woda

70-80%

białka

15-18%

polisacharydy

1-3%

lipidy

1-2%

kwasy nukleinowe

3-7%

sole nieorganiczne

1-2%

Główne składniki elementarne komórki: C4H702N sucha masa: 48% C, 7% H, 32% 0,14% N


Wymagania pokarmowe drobnoustrojów

W pożywce są niezbędne odpowiednie ilości substancji odżywczych do optymalnego wzrostu drobnoustrojów i uzyskania maksymalnej wydajności przy jak najmniejszym koszcie. Można to osiągnąć, gdy są znane potrzeby pokarmowe drobnoustrojów. Wszystkie pożywki zawierają kilka podstawowych grup składników:

1)    Makroelementy

1.1)    Źródła węgla

1.2)    Źródła azotu

1.3)    Pozostałe makroelementy

2)    Mikroelementy

3)    Stymulatory wzrostu

Odżywcze składniki podłoży, źródła węgla

1) Makroelementy

1.1)    Źródła węgla

1.1.1)    Sacharydy (mono-: glukoza, fruktoza; di-:

sacharoza, laktoza, maltoza; poli-: skrobia, celuloza)

1.1.2)    Źródła węgla niesacharydowe: metanol,

etanol, glicerol, kwasy karboksylowe, tłuszcze, węglowodory (metan, butan, pentan), substraty gazowe)

Melasa trzcinowa, buraczana

Składnik

Zawartość w

melasie (%)

Buraczanym

Trzcinowym

Sucha substancja

80,0

80.0

Sacharoza

50,0

38.4

Cukry redukujące

C.Ó

20,0

R3finoz3

0,5

Popiół węglanowy

8,6

7.5

Kwasy bezazotowe

4,5

3.0

Azot ogólny

1.7

0.5


Skład

chemiczny

melasów



Celuloza - występuje przede wszystkim w postaci lignocelulozy w ścianach komórkowych roślin, źródłem lignocelulozy są odpady przemysłu rolnego, drzewiarskiego, gospodarstw domowych; nieliczne mikroorganizmy utylizująlignocelulozę, używana głównie jako substrat stały dla procesów bioprodukcji.


Ekstrakt słodowy - gęsty syrop o brunatnej barwie, aromatycznym zapachu i słodkawym smaku, zagęszczony wyciąg wodny słodu jęczmiennego, otrzymuje się poprzez poddanie wysuszonego słodu rozdrabnianiu, ekstrakcji wodnej, filtrowaniu i zgęszczaniu, stosowany głównie dla hodowli grzybów nitkowatych, drożdży i promieniowców.



Serwatka - produkt uboczny przemysłu mleczarskiego; rocznie na świecie wytwarza się 80 min ton serwatki zawierającej: >1 min ton laktozy i 0.2 min ton kazeiny; serwatkę odparowuje się i po usunięciu białek mleka koncentrat laktozy przechowuje do dalszej fermentacji; stosowana jako dodatek do żywności, ale również produkcji etanolu, kwasu mlekowego, ksantanu, witaminy B12, kwasu giberelinowego; zastosowanie laktozy jest mniejsze niż sacharozy ponieważ jest metabolizowana przez mniej liczne mikroorganizmy np. S. cerevisiae;




Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSCK0341 Pojęcie procesów i funkcji fizjologicznych. a.    Środowisko biologiczne org
img051 IV. CAŁKOWANIE PEWNYCH WYRAŻEŃZAWIERAJĄCYCH PIERWIASTKI Z FUNKCJI WYMIERNYCH Dla lepszego zro
img052 CAŁKOWANIE PEWNYCH WYRAŻEŃ ZAWIERAJĄCYCH PIERWIASTKI Z FUNKCJI WYMIERNYCH W tym opracowaniu b
img053 CAŁKOWANIE PEWNYCH WYRAŻEŃ ZAWIERAJĄCYCH PIERWIASTKI Z FUNKCJI WYMIERNYCH 43.
img054 CAŁKOWANIE PEWNYCH WYRAŻEŃ ZAWIERAJĄCYCH PIERWIASTKI Z FUNKCJI WYMIERNYCH 1 1 1 i w określony
img056 CAŁKOWANIE PEWNYCH WYRA2EŃ ZAWIERAJĄCYCH PIERWIASTKI Z FUNKCJI WYMIERNYCH Stąd X3-X+l .....X+
img058 CAŁKOWANIE PEWNYCH WYRA?. EN ZAWIERAJĄCYCH PIERWIASTKI Z FUNKCJI WYMIERNYCH 4.7.
img060 CAŁKOWANIE PEWNYCH WYRAŻEŃ ZAWIERAJĄCYCH PIERWIASTKI Z FUNKCJI WYMIERNYCHI dx Idt (x-l)2Jx2 +
img062 CAŁKOWANIE PEWNYCH WYRAŻEŃ ZAWIERAJĄCYCH PIERWIASTKI Z FUNKCJI WYMIERNYCH W niektórych podręc

więcej podobnych podstron