37683 img038

37683 img038




Sposób przyrządzania sero-maku:

Ciasto kruche:

1.    Margarynę posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

2.    Ciasto podzielić na dwie części. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 24 x 40 cm. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażarki.

Masa serowa:

1.    Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, dwukrotnie zmielony ser i mąkę z proszkiem, ucierając.

2.    Dodać ubitą na sztywno pianę z białek.

Piana z makiem:

1. Białka z cukrem ubić. Dodać mak, wymieszać.

Sero-mak:

1.    Masę wyłożyć na ciasto w blaszce.

2.    Pianę wyłożyć na masę. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.

3.    Piec w temp. 180°C przez ok. 60 minut.

Sposób przyrządzania sernika z makiem:

Ciasto kruche:

1.    Mąkę posiekać ze schłodzona^ margaryną i cukrem.

2.    Dodać żółtko, wyrobić ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.

Masa makowa:

1.    Mak sparzyć, odsączyć, dwukrotnie zemleć i utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bułkę, lekko mieszając.

2.    Połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

Masa serowa:

1.    Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać dwukrotnie zmielony ser.

2.    Dodać aromat, bakalie oraz ubitą pianę z białek, lekko wymieszać.

Sernik z makiem:

1.    Ciasto rozwałkować, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, układając wzdłuż jej brzegów 1-centymetrowe ranty z ciasta i podpiec w temp. 200°C.

2.    Masę makową przełożyć w zwinięty z pergaminu rożek. Ściąć koniec, aby powstał otwór o średnicy 3 cm, a następnie wyciskać masę z rożka

na ostudzone ciasto w ten sposób, aby powstały makowe wałeczki oddalone od siebie o 3 cm.

3.    Masą serową wypełnić miejsca między wałeczkami. W ten sam sposób utworzyć trzy warstwy.

4.    Piec ok. 60 minut w temp. 180°C.

5.    Udekorować według uznania.


Składniki na sernik z makiem:

Ciasto kruche:

■ 1 ^/ą szklanki cukru

- 1 Vą szklanki mąki

pudru

pszennej

- 2 jajka

- 125 g margaryny

- 1 białko

- 8 łyżek cukru pudru

- 2 łyżki bułki tartej

- 1 żółtko

Masa serowa:

Masa makowa:

- 1000 g białego,

- 3 szklanki maku

półtłustego sera




12


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
img034 Sertm Sposób przyrządzania sernika cytrynowego: Ciasto kruche: 1.    Składniki
36612 img039 Składniki na sero-mak: Ciasto kruche: -    3 szklanki mąki pszennej -
img032 mmmmmm Sposób przyrządzania sernika na kruchym spodzie: Ciasto kruche: 1.
img054 Składniki na sernik Sposób przyrządzania z winogronami: sernika z winogronami: Ciasto
pyszne ciasta biszkoptowe3 Sposób przyrządzania: Składniki:Klasyczne "petit fours" Oprócz
skanuj0010 (281) » Składniki: Ciasto kruche: 2    szklanki mąki pszennej 200 g m

więcej podobnych podstron