t V pestkowych nie występują pąfa t) mifisnm i hśoowt
b) Idoowtikwiatowe
c) mieszane i kwiatowe
d) mieszane
2. Podkładki generatywne dla śliw to:
l) Ałycza i Węgierka Wangenheinu
b) Antypka i Afycza
d) żadna odpowiedź nic jest prawdziwa
3. Rąb' koliteraloc nic występują u:
a. czereśni i Śli\vy to. brzoskwini i moreli & jabłoni i wiśni d. groszy i moreli
4. Gatunki dwupienne to:
a) oblepicha i aktinidia
b) orzech włoski i aktinidia
c) leszczyna i oblepicha
d) orzech włoski i leszczyna
5 Owoc truskawki powstaje w wyniku: aj razrośnięda tylko zaląźni
b) razrośnięda zaląźni i dna kwiatowego
c) dna kwiatowego i jest owocem pozornym
d) razrośnięda wyłącznie zaląźni
6. Z punktu widzenia botanicznego kwiat jest:
a) zmodyfikowanym pędem
b) przekształconym pędem generatywnym
c) skróoonym pędem pokrytym zmodyfikowanymi liśćmi
d) przekształconym pędem wegetatywnym
7. Samopylne odmiany czereśni to:
a) Lutówka, Stella, Narth Star
b) Nefris, Caca&ska Lepobca, Godda
c) Sidła, Lapins
d) James Gneve, Lapins
S. Jabłonie owocują na pędach
a) długopędach lub krótkopędach
b) wyłącznie krótkopędach np Idared
c) w większości długopędach, czasami na k/ótkopędach
d) przeważnie ni krótkopędach ale mogą i na długopędach op Gokk-n Delicious 9. Pośrednia stosowana jest w przypadku
a) brafai instanu się podkładki z odmianą szlachetną
b) braku zrastania się podkładki dii jabłoni Pigwy z Bonkraą wifiumsa
c) słabego zrastania się czereśni Lucyna aa podkładce Antypka
d) żadoa odpowiedź nie jest prawdziwa 10 Odmiany powstają:
a) w wyniku krzyżowania odmian
b) na drodze mutacji
c) jako przypadkowe siewki
d) żadna odpowiedź nie jest prawdziwa
f (fcmąjtaigltogdi podwoi*
a/ Chw>, PoWU. Frx fy) V&A. fo* Ttmcpi O (%. WA, Nik
« CMtftame* W*
2 W proddbcp owocom w Rat # Włochy, Serbia, Ho
b) Niemcy, Grecja, Tw
c) Wtocby, I krf/panvt
d) Amina, Niemcy. Re i Sady jabłoniowe w Polsce oj
a) około 30% wtzyirir
b) około 40% wszystka
c) około 10% wtzyifkk
d) około 60% wtzyalkil
4. Największym producentem i
a) Węgry
b) Niemcy
c) Serbia
d) Polaka
5. WIIE w chłodniach KA prze
a) do 10%
b) 10-20%
c) 20-30%
d) 40%
A Spożycie jabłek w Polsce na
a) 40 kg
b) około 30 kg
c) około 10 kg
d) około 20 kg
7. Największymi producenta^
a) Wiochy i Niemcy
b) Polska i Niemcy
c) Pobka i Włochy
d) Hiszpania t Wkrif
8 Za optymalne spożyci r owoców i ich przerwo^
a) około 20 kg
b) około 35 kg
c) około 45 kg
d) około 60 kg
9 W Polsce produkuje
i) poneodtc b) porzeczek i
e) truskawek dj Mfiettnr
10 Sady o powierecf
i) 0.25% g b) 1%
$
d) żadna