flotowania KO jest /iigęs/c/anie serwatki w zakładach scro-
, •!> I*
fgC**
---
,nii'>l"*r,c"1 do przetwórczych, co zmniejsza jego koszty.
/chk
epvatka znajduje lei szersze możliwości zastosowania paszowego jc il',Nl1 pobieranej przez zwierzęta wody wraz z serwatką). Opc-
, jj^f\\^itki \n procesie KO stosuje sie w produktu serwatki suszonej .jkO<rw NS>| w \ niknjącc z oszczędności energii w porównaniu / zagęsz-1 ^*.kdu k01 *
I d*** a wvpar^3C '■
k i* pm^kow x eh ekstraktów kaw instant odwrócona osmoza może ■ \\ f-1 \ /ags*szc/nnm wodnego ekstraktu kawy o niewielkim, po procesie
pa przykład około 13% do stężenia około 33-35% s.m.. co
I p stężeniu » * _
I %jt»K ^..p^rodnic suszenie w suszarkach ro/.pyłowych.
<Jc ow*>cowx>-warzywnym możliw e jest połączenie procesów odwró-^ ' j ,vlpaivw ania w technologii otrzymywania koncentratu soku jabłko-[ • 7, . N , jo zuAcie energii o 25 40% w stosunku do technologii, w której
I ^ |V|ko proces od parów ania.
I . s v\amc wstępnej koncentracji soku jabłkowego metodą RO. w istnieją-*chnok>cicznej. pozwala na zwiększenie ilości przetwarzanego surowca konieczności montażu now ych stacji wy parnych. Koszty inwestycyj-I gQ ^ niższe od kosztow związanych z rozbudową stacji wypamych.
odwróconej osmoz) można wykorzystać również do wstępnego zagęsz-i ^„erupr/N produkcji koncentratu pomidorowego!/4.5 5.0 do S.5% s.m.) r .jakwji koncentratu soku pomarańczow ego można zagęścić roztwór z 11-12 . j* ZasioMiwanie RO do usunięcia c/ęset wody z półproduktu przed proce-^Moczaui w w yparkach jest korzystne ekonomicznie i wpływa na popraw ę ua produktu gotowego w wyniku obniżenia temperatury procesu. W przemyśle MPtcHtarzywny m stosuje się techniki membranowe do uzdatniania w ody wy-urmrv»inci do odtwarzania sokow z koncentratów.
(hnliłtracja i mikroliliriicja (Ili Ml). Pr/cz membran) przepływa roz-MBcałmk oraz cząsteczki substancji, kloty ch wielkość uzależniona jest od stopnia
| dś^waości membran) Najczęściej pr/y jmujc się w i cl kość cząsteczek pr/echo-| śaoch od 10 ’ do 10 1 pm,
IFi MF znajduje zastosowanie w technologu żywności do procesów trakcjo-fcsaua. oczy szczania oraz zagęszczania.
W mleczarstwte techniki membranowe początkowo stosowane był) do utyliza-^seraadd zc względu na ochronę środow iska
Utrafiltracj3 pozwala na odseparowanie w płynnych produktach spoży wczych pohpeptydow oraz niektórych substancji o rozproszeniu koloidalnym. Dzię-1 Presom L'F możliwe jest zatem odzyskiwanie białek serwatkowych z równo-