201311061031

201311061031



flotowania KO jest /iigęs/c/anie serwatki w zakładach scro-


, •!> I*

fgC**


---

,nii'>l"*r,c"1 do    przetwórczych, co zmniejsza jego koszty.

/chk


epvatka znajduje lei szersze możliwości zastosowania paszowego jc il',Nl1 pobieranej przez zwierzęta wody wraz z serwatką). Opc-

, jj^f\\^itki \n procesie KO stosuje sie w produktu serwatki suszonej .jkO<rw NS>| w \ niknjącc z oszczędności energii w porównaniu / zagęsz-1 ^*.kdu k01 *

I d*** a wvpar^3C '■

k i* pm^kow x eh ekstraktów kaw instant odwrócona osmoza może ■ \\ f-1    \ /ags*szc/nnm wodnego ekstraktu kawy o niewielkim, po procesie

pa przykład około 13% do stężenia około 33-35% s.m.. co

I p    stężeniu    »    *    _

I %jt»K ^..p^rodnic suszenie w suszarkach ro/.pyłowych.

<Jc ow*>cowx>-warzywnym możliw e jest połączenie procesów odwró-^ ' j ,vlpaivw ania w technologii otrzymywania koncentratu soku jabłko-[    • 7,    . N , jo zuAcie energii o 25 40% w stosunku do technologii, w której

I ^    |V|ko proces od parów ania.

I . s v\amc wstępnej koncentracji soku jabłkowego metodą RO. w istnieją-*chnok>cicznej. pozwala na zwiększenie ilości przetwarzanego surowca konieczności montażu now ych stacji wy parnych. Koszty inwestycyj-I    gQ ^ niższe od kosztow związanych z rozbudową stacji wypamych.

odwróconej osmoz) można wykorzystać również do wstępnego zagęsz-i ^„erupr/N produkcji koncentratu pomidorowego!/4.5 5.0 do S.5% s.m.) r .jakwji koncentratu soku pomarańczow ego można zagęścić roztwór z 11-12 . j* ZasioMiwanie RO do usunięcia c/ęset wody z półproduktu przed proce-^Moczaui w w yparkach jest korzystne ekonomicznie i wpływa na popraw ę ua produktu gotowego w wyniku obniżenia temperatury procesu. W przemyśle MPtcHtarzywny m stosuje się techniki membranowe do uzdatniania w ody wy-urmrv»inci do odtwarzania sokow z koncentratów.

(hnliłtracja i mikroliliriicja (Ili Ml). Pr/cz membran) przepływa roz-MBcałmk oraz cząsteczki substancji, kloty ch wielkość uzależniona jest od stopnia

| dś^waości membran) Najczęściej pr/y jmujc się w i cl kość cząsteczek pr/echo-| śaoch od 10 ’ do 10 1 pm,

IFi MF znajduje zastosowanie w technologu żywności do procesów trakcjo-fcsaua. oczy szczania oraz zagęszczania.

W mleczarstwte techniki membranowe początkowo stosowane był) do utyliza-^seraadd zc względu na ochronę środow iska

Utrafiltracj3 pozwala na odseparowanie w płynnych produktach spoży wczych pohpeptydow oraz niektórych substancji o rozproszeniu koloidalnym. Dzię-1 Presom L'F możliwe jest zatem odzyskiwanie białek serwatkowych z równo-


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Celem praktyki jest poznanie: zakresu działalności zakładu gastronomicznego. Zapoznanie się z
Teoretycznym ujęciem wolnego rynku jest model konkurencji doskonałej. Zakłada się, że przedsiębiorca
P1080264 (2) Podstawa działania leczniczego w ortodoncji jest stosow anie siły. Jej źródło stanowią&
45973 IMGt03 mcmgbime matka, są pierwszym wzorem dla rozwoju komunj. jest Specjalne środowisko, któr
dziady1 MESJANIZM „DZIADY" III Mesjanizm jest to ideologia, która zakładała, iż jakiś wybrany n
Oczywistym jest, że budowa nowego zakładu musi zostać zgłoszona właściwym organom wraz z udostępnien
Plan zajęć, wykładów, seminariów wywieszany jest na tablicach ogłoszeń w Zakładzie Chirurgii
KAN BAN - Wady i zalety Pierwotna wersja Kanban oparta jest o papierowe formularze Metoda zakła
DSC00034 (42) Te i -w Polsce stosowana jest normatywna metoda przy zakłądanlu banku "T 62- Kred
VMI - jest formą outsourcingn. Koncepcja zakłada, że zapas produktów i materiałów pozostając
skanuj0004 32.    Franszyzna integralna jest konstrukcją ograniczającą odpowiedzialno
dokłudncgo .sprawdzenia uzwojeń najlepiej jest mcę oddać do zakładu specjalistycznego, gdzie na-skon
002 etz250 Motocykl MZ BTZ 250 jest produkowany prze8 Uspołecznione Zakłady VBB Motorradwerk w Zsoho
CCF20120509020 KO Częsc I. Przykłady i zadania oraz zakładając, że końce B, C i D przewodów znajduj
Mechanika ogolna0061 122 Płaszczyzna xy jest tzw. płaszczyzną porównawczą. Zakładamy, że potencjał n
Mechanika ogólna0061 122 Płaszczyzna xy jest tzw. płaszczyzną porównawczą. Zakładamy, że potencjał n

więcej podobnych podstron