Salatki zlego swiata (95 stron)44

Salatki zlego swiata (95 stron)44



Sałatka z brokułów i rzodkiewek

Czerwono-zielona przystawka do ryby i mięsa


800 g brokułów_

1    łyżeczka soli_

2    jaja • 1 mały por_

1 twardy pomidor_

5-6 rzodkiewek_

1 marynowana papryka

3    łyżki octu winnego

po szczypcie soli, czarnego pieprzu i utartej gaiki

muszkatołowej_

‘/z łyżeczki cukru

1    łyżka ostrej musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek

2    łyżki pokrojonego

szczypiorku_

2 łyżki świeżo pokrojonej zielonej pietruszki

Łatwa do wykonania

Jedna porcja zawiera ok. 1000 kJ/240 kcal

17    g białka lig tłuszczu

18    g węglowodanów

Przygotowanie: 45 minut Marynowanie: 10 minut

Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Odkroić łodygi. Łodygi obrać, pokroić na kawałki i gotować przez 6 minut całkowicie przykryte osoloną wodą. Dodać różyczki i gotować wszystko razem pod przykryciem dalsze 6 minut. Brokuły wyłożyć na sito, osączyć i ostudzić. • Skorupki jaj nakłuć na zaokrąglonym końcu. Jaja włożyć do wrzącej wody i gotować w odkrytym garnku na dużym ogniu przez 8 minut. Ugotowane jaja opłukać zimną wodą, obrać i ostudzić. • Odkroić ciemne liście pora oraz korzenie. Przekroić por wzdłuż, umyć dokładnie i pokroić na plasterki. • Pomidory umyć, przekroić na pół. Usunąć nasadę ogonka i nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę. • Rzodkiewki umyć, oczyścić i grubo posiekać. • Paprykę pokroić w drobną kostkę. • Ocet wymieszać z solą. przyprawami, cukrem, musztardą i olejem. Przygotowane składniki sałatki i zieleninę wymieszać z sosem. Sałatkę odstawić na 10 minut. • Przed podaniem posypać drobno posiekanym iaikiemZosj@

44


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Salatki z?lego swiata (95 stron)69 Sałatka z wędzoną rybąSałatka z brokułów i szparagów Wyśmienita l

więcej podobnych podstron