Scan0001 (63)

Scan0001 (63)



2014-03-31


Etiologia

ZATRUCIA POKARMOWE

*    Zatrucia o etiologii zakaźnej mogą być wywoływane przez wirusy, bakterie i ich toksyny, pasożyty, pierwotniaki.

•    Szczególnymi przypadkami zatruć pokarmowych o etiologii " biologicznej" są zatrucia grzybami.


Etiologia

W etiopatogenezie zatruć pokarmowych istotne znaczenie mają nie tylko drobnoustroje odznaczające się dużązjadliwością lecz również bakterie mniej zjadliwe, które dostały się wraz z pożywieniem lub namnożyły w przewodzie pokarmowym człowieka. Przyjmuje się, że bakterie saprofityczne stanowiące normalnąflorę przewodu pokarmowego mogą wywołać objawy zatrucia wtedy, kiedy liczba ich przekroczy 10w 1 g pokarmu.


Etiologia

• Zatrucia o etiologii chemicznej najczęściej są powodowane przez różnego rodzaju zanieczyszczenia żywności środkami chemicznymi (jak np. konserwanty, barwniki, antybiotyki, pestycydy, związki metali).


Epidemiologia

•    Najważniejszy rezerwuar zarazków dla bakteryjnych zatruć pokarmowych stanowią ludzie, zwierzęta i gleba.

•    Źródłem zakażenia są ludzie

i zwierzęta (chorzy i nosiciele), których kał zanieczyszcza produkty spożywcze.


Epidemiologia

Drogi przenoszenia zakażenia są najczęściej pośrednie, wieloogniwowe, np.:

1)    człowiek (kał) - woda - produkty spożywcze -człowiek lub

2)    człowiek (kał) - muchy - produkty spożywcze - człowiek. Drogi bezpośrednie szerzenia się zatrucia pokarmowego

(z człowieka na człowieka) są wyjątkowo rzadkie.

Okres wylęgania choroby i śmiertelność zależą od czynnika etiologicznego, masywności zakażenia i ilości wytwarzanych toksyn a także od stanu organizmu zakażonego (odporność, wiek itp ).


1


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Scan0006 (53) 2014-03-31 Gronkowcowe zatrucia pokarmowe •    Źródło zakażenia: —
Scan0004 (58) 2014-03-31Pojęcia stosowane w dochodzeniu epidemiologicznym zatrucia pokarmowego
85104 Scan0010 (35) 2014-03-31Profilaktyka zatruć pokarmowych Poddawanie żywności działaniu wysokiej
Scan0005 (56) 2014-03-31Zatrucia pokarmowe Salmonellami• Okres wylęgania salmonellozy wynosi 12 - 24
Scan0003 (64) 2014-03-31Definicja c.d. Większe opóźnienie objawów zatrucia występuje w botuliźmie (z
Scan0002 (64) 2014-03-31Epidemiologia w Polsce • Najczęstsze w Polsce są zakażenia pokarmowe wirusow

więcej podobnych podstron