25181 skanuj0012 (427)

25181 skanuj0012 (427)



7APIHCANKI

Łosoś wędzony zapiekany z włoską kapustą

(zdjęcie s. 22-23)


połówki młodej włoskiej kapusty Cole 500 g)

osolonym wrzątku


4 dymek 1 łyżkę masła


16 plastrów łososia wędzonego


Z

usunąć nadpsute liście, przepołowić ją, wyciąć głąb, obmyć, następnie pokroić w paski i w

blanszować przez 2 minuty, następnie wyłożyć na sito do

obdeknięcia

z

odciąć korzonki, usunąć zwiędłe liście, obmyć, pokroić w krążki roztopić, poddusić na nim krążki dymki, dodać je do włoskiej kapusty

owalne żaroodporne naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem

najpierw na dnie ułożyć 4 z

a następnie warstwami układać na przemian włoską kapustę i łososia wędzonego (4 warstwy łososia i 3 warstwy włoskiej kapusty)


500 ml f/a I) nie homogenizowanej kremowej śmietanki 3 jajkami pęczek koperku

"lą

świeżo zmielonym pieprzem

Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwar/e Czas zapiekania:


połączyć ubijając z

obmyć, drobno posiekać, wmieszać do masy śmietanowo-jajecznej, przyprawić całość do smaku


8 pomidorami koktajlowymi 10 główkami zielonych szparagów 4 łyżkami startego młodego sera gouda Nasza rada:


i polać tym przygotowaną do zapiekania potrawę naczynie do zapiekania wstawić do zimnego piekarnika.

ok 1809C ok. 160*0 50-60 minut.

Na 10 minut przed końcem zapiekania wyjąć naczynie z zapiekanką, ugamirować ją oraz zblanszowanymi

i posypać z wierzchu

wstawić z powrotem do piekarnika i dokończyć zapiekania. Podać do tego świeżą bagietkę i chłodne wino różowe (rosół.


Rybna zapiekanka z pomidorami i serem

2 filety z łososia (ok. 400 g)

opłukać pod bieżącą zimną wodą, wytrzeć ściereczką do sucha, pokroić w kawałki, skropić

2 łyżkami soku z cytryny

oraz

1 łyżeczką sosu Worcester

i oprószyć

solą

oraz

świeżo zmielonym

pieprzem

4 średniej wielkości cebule

obrać, pokroić w plasterki

150 g świeżych pieczarek 250 g cukinii

oczyścić, obetrzeć papierem kuchennym, pokroić w plasterki obmyć, odciąć końce, przepołowić wzdłuż, pokroić

w pólplasterki

4 obranych ze skóry

pomidorów (ok. 250 g)

wyciąć nasady łodyżek pomidory pokroić w plasterki

4 łyżki oleju jadalnego

rozgrzać, przesmażyć na nim pokrojone w plasterki cebule cukinię i pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, razem z kawałkami ryby i plasterkami pomidorów ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekania

125 ml (V» I) soku

pomidorowego 125 ml ('/• I) nie

wymieszać ze

homogen i/uwanej kremowej śmietanki

2 łyżkami pemodu

(anyżówkD

oraz

2 jajkami

posiekanym oregano

przyprawie do smaku solą, pieprzem i

posiekaną bazyłią

oraz

123 g sera mozzarełla

polać tym składniki zapiekanki

pokroić w plasterki, położyć na wierzchu rybne| zapiekanki naczynie z zapiekanką wstawić do zimnego piekamfca.

Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku

10O-2OO°C

w kombi war/c

1M>-180oC.

Czas zapiekania:

ok. 40 minut.

Zapiekankę po wyjęciu z piekarnika posypać

2 łyżkami posiekanej

naci pietruszki.

25


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
32973 skanuj0044 16. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Wyczuwam, czym mogę
skanuj0006 (427) TAMARA CYGLER (4 lata w chwili wybuchu wojny) (Pamiętnik) Pewnego razu (było to już
skanuj0008 (427) Tablica 2.10 Wartości odkształceń skurczu betonu zwykłego £s0 [%o] Wiek betonu w
skanuj0041 (110) ZAPIEKANKIZapiekanka z ziemniaków i orkiszu {zdjęcie! 2 średniej wielkości cebule 2
skanuj0049 (85) 7APIUANKI —Lasagne zapiekane z mięsem i serem 250 g lasagne (w płatać h) 1 łyżki o
skanuj0004 (427) AC^tPcJAMłc. U3YWVC0W" < PovuA«Ł©‘*3~~ Si.u^
skanuj0037 2 Brokuły z boczkiem wędzonym i szynką {danie dla 4 osób) Składniki: Sposób

więcej podobnych podstron