skanuj0014 (368)

skanuj0014 (368)



ZAPIfcKANKI

Zapiekanka z dorsza


750 g mączystych ziemniaków osolonej wody


1 łyżką masła 125 ml (V» I) mleka 125 g kwaśnej śmietany solą

świeżo zmielonym pieprzem startą gałką muszkatołową 600 g filetów z dorsza

2 łyżkami soku z cytryny 500 g pomidorów


obrać, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do takiej Ilości wrzącej by zaledwie przykryła ziemniaki i gotować 12-15 minut do miękkości

po ugotowaniu ziemniaków odcedzić je z wody, odparować i zmiksować z oraz i

przyprawić je do smaku


1-2 marchwie (ok. 150 g)

2 cebule 3 łyżki oleju jadalnego


opłukać pod bieżącą zimną wodą, wytrzeć do sucha papierową ściereczką kuchenną, pokroić w kawałki, skropić Je odstawić na ok. 15 minut, osuszyć ściereczką, oprószyć solą włożyć na krótko do wrzącej wody (nie gotować), przelać zimną wodą, obrać ze skórki, usunąć nasady łodyżek, pomidory przepołowić, usunąć nasiona, miąższ pomidorów. pokroić w kostkę

oczyścić, oskrobać, pokroić w drobną kostkę obrać, pokroić w plasterki, rozdzielić je na obrączki rozgrzać, cebulowe obrączki i kostki marchwi poddusić w nim ok. 5 minut, dodać do nich pokrojone w kostkę pomidory wraz z


2 łyżkami posiekanej mieszanej zieleniny (naciowej pietruszki, szczypiorku, koperku i trybuli)

1 łyżkę masła lub margaryny 1 łyżkę mąki pszennej

125 ml ('/a D mleka 125 ml (*/• 0 nie homogenizowanej kremowej śmietanki


dusić pod przykryciem wszystko razem jeszcze przez ok. 7 minut, przyprawić solą i pieprzem

roztopić

lekko w tym zrumienić na jasnozłoty kolor, następnie rozprowadzić


sosem Worcester


dokładce mieszając trzepaczką rózgową, aby nie potworzyły się grudki

otrzymany sos zagotować, gotować przez ok. 5 minut, przyprawić do smaku solą, pieprzem i


następnie wysmarować tłuszczem żaroodporne naczynie do zapiekania

purćc z ziemniaków włożyć do szp rycki do kremów z końcówką w ząbki, wycisnąć punk* ozdobnym wężykiem wokół ścianek naczynia, tworząc brzegi zapiekanki warzywa i kawałki ryb ułożyć na środku na dnie naczynia i polać sosem

naczynie wstawić do zimnego piekarnika zapiekać do /rumienienia zapiekanki.

Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku ok. 200'C w kombiwarzc ok. 180°C Czas zapiekania:    ok. 30-40 minut.

Rybna zapiekanka „Morze Śródziemne"

1 cebulę

500 g bakłażanów 500 g cukinii


20 g masła 2 łyżki wody 4 pomidory solą

świeżo zmielonym pieprzem 400 g filetów z łososia

2 łyżkami soku z cytryny otartym oregano otartą bazylią


Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze Czas zapiekania:


obrać, przekroić na cztery części, pokroić w ćwierć plasterki

obmyć, wydąć nasady łodyg, bakłażany i cukinie przepołowić w/dkiż, pokroić w pólplasterki połowę z

roztopić, poddusić w nim warzywa przez ok. 10 minut ew. dodać

warzywami napełnić wysmarowane masłem naczynie do zapiekania

obmyć, wytrzeć do sucha, pokroić w plasterki, rozłożyć na wierzchu warzyw, oprószyć je obmyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierową ściereczką kuchenną, skropić

oprószyć solą, położyć na warzywa, oprószyć pieprzem i oraz

a pozostałe masło rozdzielić na płatki i położyć na wierzchu zapiekanki

naczynie wstawić do zimnego piekarnika.

ok. 200°C ok. 180°C.

25-30 minut

29


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0039 4 7APIFKANKIZiemniaki zapiekane ze szpinakiem (zdjęcie S. 76-77) 750 g ugotowanych ziem
skanuj0005 (368) Ćwiczenie 42 333 Ćwiczenie 42 333 4. Dla zależności zastosować metodę najmniejszych
skanuj0006 (368) i „literackich” w różnych proporcjach i respektujące różne zasady podejścia do teks
skanuj0015 (367) ZAPWCANKIFilety z dorsza na włoskiej kapuście zapiekane w sosie kminkowym 1 małą
skanuj0001 (368) Podobne mechanizmy semantyczne działają u (!/,ci luiwirzii! czasownik Imnsfl odnosi
skanuj0007 (368) i    s>aat.Ą_Apj    
skanuj0189 368 Fleksja II. Do wyrażenia jednokrotnej, dokonanej w przeszłości akcji (co się stałoś)
skanuj0368 368 Cyfrowe oświetlenie i rendering do kompozycji zaprojektowane do obróbki elementów fil

więcej podobnych podstron