33009 skanuj0088 (16)

33009 skanuj0088 (16)



84 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

Fruktoza (cukier owocowy) jest monosacharydem należącym do ketohek-soz (zawiera grupę ketonową oraz sześć atomów węgla w cząsteczce). Występuje w owocach i w miodzie. Ma postać bezbarwnych kryształów dobrze rozpuszczalnych w wodzie.

84 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

forma pierścieniowa glukozy (anomer a) a-D-glukopiranoza

forma pierścieniowa fruktozy (anomer p) p-D-fruktofuranoza


Rysunek 2. Wzory strukturalne glukozy i fruktozy


Najeży ocenić każdy z miodów, przyznając wszystkim wyróżnikom jakościowy iXdpowiednią liczbę punktów w zakresie od 1 do 5 wg następującej skali: bardzo OT^bra    -    5    pkt

dobra    -    4    pkt

dostateczna    3    pkt

niedostateczna - ^pkt zła    -    1    plX

Wartości współczynnikó^yażkości ocenionych cech podano w tabeli.

Wartości współczynników ważkośćNacenianych cech

Wyróżnik jakościowy

Ocerafcw pkt

(X)X^

Współczynnik

ważkości

(W)

Iloczyn (X • W)

Barwa i wygląd

X

V 1

Konsystencja

\ 5

Zapach

\

Smakowitość

Suma (S)

Maks. 20

20

X^aks. 100

Ocenę ostateczną każdego z ocenianych miodów należy obliczyć w^wzoru:

~    , ,    _ . _ S(X-W)    X

Ocena końcowa rpktl =- \

(    S(W)

2. Badania fizykochemiczne

Badania fizykochemiczne miodu obejmują sprawdzenie zawartości wody, ekstraktu, kwasowości ogólnej, cukrów bezpośrednio redukujących, ogółem i sacharozy.

Przeprowadza się również wykrywanie dodatku miodu sztucznego oraz enzymów (diastaza, inwertaza, katalaza, fosfataza i glukooksygenaza), które stano-wiąjedne z najcenniejszych czynnych biologicznie składników miodu, obok łatwo przyswajalnych cukrów prostych i bakteriostatycznej inhibiny. Zawartość wody powinna wynosić nie więcej niż 20% (wyjątek stanowi miód wrzosowy gdzie zawartość ta nie może przekraczać 23%). Kwasowość ogólna powinna wahać się w granicach 1 -5°. Zawartość cukrów redukujących i sacharozy w zależności od typu powinna wynosić odpowiednio nie więcej niż: 70 i 5% w miodach nektarowych; 65 i 7% w miodach nektarowo-spadzio-wych oraz 60 i 10% w miodach spadziowych. Zawartość sacharozy powyżej wymienionych wartości może wskazywać na niedojrzałość miodu lub jego zafałszowanie cukrem.

1

   Zapachu:

-    próbkę roztartego na szkiełku przedmiotowym miocuhwącha się po lekkim podgrzaniu.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0087 (16) 82 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności Zasady pomiarów polarymetrycznych Świat
76250 skanuj0085 (16) 78 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności i górskich. Miody spadziowe natom
skanuj0091 (14) 90 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności Słjliczanie wyniku: Obliczyć średnią a
skanuj0092 (14) 92 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności E. Wykrywanie enzymów amylolitycznych w
45479 skanuj0093 (14) 94 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności 5.    Omówić budow
17828 skanuj0090 (15) 88 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności C. Oznaczanie zawartości cukrów b
43935 skanuj0089 (15) 86 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności A. Oznaczanie zawartości glukozy
skanuj0086 (16) o Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności v tzw. okresach bezpożytkowych. Podany p

więcej podobnych podstron