plik


ÿþWYKAAD 4 16,06,12 T : PODSTAWY {YWIENIA KONI PRZEWÓD POKARMOWY KONIA : 1) jama ustna 2) gruczoBy [linowe 3) przeByk 4) |oBdek 5) jelito cienkie 6) jelito [lepe 7) okr|nica wielka 8) okr|nica mala 9) jelito proste ( prostnica ) JAMA USTNA : Jam ustn u konia osBaniaj od zewntrz du|e, bardzo ruchliwe wargi. Ogldajc j przede wszystkim stwierdzi trzeba, czy szczki s symetryczne o prawidBowym zgryzie. Nastpnie nale|y zwróci uwag na je|yk i krawdz bezzbn. Jzyk powinien by caBy, nieco wy|ej umieszczony od dziseB, aby wdzidBo spoczywaBo w wikszej mierze na je|yku ni| na bezzbnej cz[ci dziseB, które s bardziej wra|liwe na ból. Nozdrza powinny by dostatecznie szerokie, aby wymiana powietrza przy wdechach i wydechach byBa du|a. BBona [luzowa wy[cieBajca nozdrza winna by ró|owa, wilgotna i gBadka, bez jakichkolwiek wycieków, wyprysków czy blizn. GwaBtownie rozszerzajce si nozdrza u konia nie wykonujcego pracy mog by objawem dychawicy lub choroby poBczonej z podniesieniem ciepBoty ciaBa. GRUCZOAY ZLINOWE W cigu 24 godzin gruczoBy [linowe konia wytwarzaj do 40 litrów [liny o odczynie zasadowym. Dziki czemu w przeBykowej cz[ci |oBdka pH jest zasadowe, co jest konieczne do przebiegu reakcji enzymatycznych. {OADEK : W bezgruczoBowej cz[ci |oBdka pokarm pcznieje oraz ulega zwil|eniu i rozmikczeniu. Maj miejsce równie| procesy bakteryjne. Ze wzgldu na to |e |oBdek konia jest maBy, w fizjologicznych warunkach tre[ ulega szybkiemu przemieszczeniu si do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Wszelkie zaburzenia w procesach czynno[ciowych powoduj nadmierne nagromadzenie si karmy, a bakterie powoduj nagromadzenie si du|ych ilo[ci gazów, co wpBywa na znaczne powikszenie si pojemno[ci |oBdka. Wymioty u konia s utrudnione, poniewa| przeByk tre[ci pokarmowej powoduje kurczowe zamknicie si mi[ni zwieracza |oBdka. W cz[ci gruczoBowej |oBdka jest wydzielany sok |oBdkowy w ilo[ci 30 litrów w cigu doby. Warto[ pH soku |oBdkowego wynosi 1,0- 1,5, co odpowiada 0,24% st|eniu HCL. Intensywniejsze wydzielanie soku |oBdkowego nastpuje podczas pobierania karmy i jest regulowane drog odruchow. Stwierdzono, i| odruchowo- warunkowe wydzielanie soku nastpuje stale w tych samych godzinach, w których koD otrzymuje pokarm. Wglowodany s rozkBadane przez enzymy amylolityczne i bakteryjne w cz[ci przeBykowej i wewntrznych warstwach cz[ci gruczoBowej |oBdka do glukozy i kwasu mlekowego. SBabe ruchy |oBdka s powodem tego, |e kwa[ny sok |oBdkowy wolno przenika przez tre[, a zasadowa [lina utrzymuje optymalne [rodowisko dla bakterii i enzymów. JELITO CIENKIE : Trawienie u koni odbywa si w jelicie cienkim. Konie nie maj pcherzyka |óBciowego jego funkcje speBniaj silnie rozwinite przewody |óBciowe. BBonnik, który nie jest strawiony w jelicie cienkim jest przesuwany do jelita [lepego. JELITO ZLEPE : Trawienie w jelicie [lepym jest bardzo wa|nym procesem w organizmie konia. Odbywa si ono dziki obecno[ci enzymów pochodzcych z jelita cienkiego a tak|e swoistej mikroflory. JELITO GRUBE : W jelicie grubym jest sBabsza perystaltyka ni| w innych odcinkach a odczyn tre[ci jest zasadowy. Karma przebywa tam do[ dBugo bo, a| do 72 godzin. Mikroflora w tych odcinkach przyczynia si do ostatecznego rozkBadu biaBek, tBuszczów i wglowodanów, gBównie tak|e bBonnika. W czasie procesów fermentacyjnych wytwarzaj si lotne kwasy tBuszczowe, Co2, metan i wodór. GruczoBy jelitowe w jelicie [lepym i okr|nicy du|ej wydzielaj zasadowy [luz zobojtniajcy kwasy tBuszczowe. W ten sposób jest utrzymany optymalny odczyn pH dla mikroflory. OKR{NICA DU{A : W jelicie [lepym i okr|nicy du|ej równocze[nie z ruchami perystaltycznymi powstaj fizjologiczne ruchy antyperystaltyczne, powoduje to lepsze wymieszanie pokarmu . OKR{NICA MAAA : W okr|nicy maBej odczyn staje si kwa[ny i ustaj procesy rozkBadu. Tre[ ulega ostatecznemu odwodnieniu  formuje si kaB. CECHY CHARAKTERYSTYCZNE BUDOWY PRZEWODU POKARMOWEGO KONIA : * krótki i maBo pojemny przewód pokarmowy * pojemno[ |oBdka niewielka : 7 - 15 l * sko[nie ustawiony i wski wpust oraz silne mi[nie zwieracza wpustu uniemo|liwiaj cofanie si tre[ci pokarmowej do przeByku * brak pcherzyka |óBciowego * " kieszonkowata " budowa jelit * luzna krezka jelitowa * jelito [lepe o pojemno[ci : 20 - 50 l * trawienie celulozy --> blonnika PASZE TRADYCYJNIE STOSOWANE W ZYWIENIU KONI : 1) tre[ciwe - ziarna zbó| - otrby - nasiona strczkowe 2) objto[ciowe a) soczyste - zielonki - okopowe b) suche - siano - sBoma 3) dodatki mineralno - witaminowe - lizawki solone - premiksy mineralne i witaminowe 4) pasze produkowane przemysBowo - peBnoporcjowe - uzupeBniajce - specjalistyczne - muesli - mineralno-witaminowe - cukieki ZASADY POJENIA : konie nalezy poi do woli zawsze przed zadaniem paszy. Ilo[ wypijanej wody zale|y od : - masy ciaBa - rodzaju wykonywanej pracy - rodzaju paszy - temperatury otoczenia - wieku - stanu fizjologicznego Zednio koD wypija dziennie 30 - 50 l wody NajwBa[ciwsze jest instalowanie automatycznych poideB. Przy ich braku, konia nale|y poi czyst woda przynajmniej 3 razy dziennie. Zbyt niska temperatura wody mo|e by przyczyn : - poronieD - nie|ytowego skurczu jelit - ochwatu KoD pracujcy zwBaszcza w upalne dni potrafi wypoci do 10 l pBynu i wydali okoBo 6 l moczu. Nie nale|y poi zgrzanego, spoconego konia bezpo[rednio po pracy. W takim wypadku zalecane jest odczekanie, az do calkowitego wyschnicia skóry ( ok. 30 min. ) , podanie najpierw niewielkiej ilo[ci siana, a dopiero potem pojenie. Poi zgrzane konie mozemy tylko wtedy, je[li po napojeniu natychmiast id do dalszej pracy. ZASADY KARMIENIA : MaBa pojemno[c przewodu pokarmowego konia wymusza minimum 3 krotne karmienie. Konie intensywnie pracujace ( sportowe, robocze ) karmi 4 - 5 razy dziennie. Dzienn porcj paszy tre[ciwej dzieli si równo na odpasy. PoBow dawki paszy objto[ciowej suchej, przeznacza sie, na odpas wieczorny. PozostaBa cz[c dzieli sie na odpasy : ranny i poludniowy. Okopowe podajemy wieczorem ( glównie marchew ). Pora zadawania pasz musi by staBa, sprzyja to prawidBowemubrzebiegowi procesów fizjologicznych w ukBadzie pokarmowym. Wszelkie zmiany karmy winny by przeprowadzane stopniowo, po uprzednim przyzwyczajeniu konia do nowej paszy, rozpoczynajc od 15 - 20% jej udziaBu w dotychczasowej dawce. Dzienna dawka pokarmowa winna wynika z zapotrzebowania bytowego i produkcyjnego. Pasze musz by dobrej jako[ci tj : - nie sple[niaBe - nie zanieczyszczone Nale|y przestrzega : - czystosci |Bobów - czysto[ci poideB CHARAKTERYSTYKA PASZ : I ) Pasze tre[ciwe podaje sie je w postaci ziarna, mieszanki ziaren lub gotowych granulatów. OWIES : - uwazany za najlepsz pasz tre[ciw - zawiera najwicej aminokwasów egzogennych - zawiera najmniej niepo|danych frakcji biaBka , tj. prolaminy i gluteiny - normalna dawka : 3 - 7 kg / dob - zwykle podawane w caBosci - ziarno gniecione podawa zrebitom i koniom rekowalescentom lub bardzo starym - [wie|o zebrane moze powodowa kolki, dlatego nie nale|y go podawa wcze[niej ni| 4 - 6 tygodni po zbiorze - zawiera du|o witaminy B1 - jest cennym zródBem fosforu JCZMIEC : - dobra pasza tre[ciwa - ma wysoka warto[ kaloryczna - ma wBa[ciwosci tuczce - dawka : max. 3 kg / dzieD / konia - najlepiej stosowa w mieszance z owsem , tj. 1/3 jczmienia + 2/3 owsa - podaje sie gnieciony lub [rutowany - dla koni nie wykorzystywanych roboczo ogranicza {YTO : - cz[ciowo mo|e zastpi owies w |ywieniu koni roboczych - nie nadaje sie do |ywienia klaczy zrebnych i mBodzie|y - powoduje zaparcia - dawka po przyzwyczajeniu konia : 3 - 6 kg - podaje sie w postaci zwil|onej [ruty z sieczk lub caBego ziarna moczonego - silnie pcznieje BOBIK : - pasza bogata w biaBko - dla koni : ogierów w stanie stanówki i pracujacych - dawka : 0,5 - 1,5 kg - zródlo witamin z grupy B GROCH POLNY : - stanowi dodatek do poBudniowego karmienia - dawka : max. 1 kg - wpBywa korzystnie na popraw kondycji - zawiera witamin A i z grupy B - podawany jako [ruta moczona KUKURYDZA : - wysoko energetyczna - dawka : 2 - 3 kg / dzieD OTRBY : - pszenne : podawane klaczom karmicym, zrebitom i ogierom rozpBodowym - stanowia 1/3 dawki pasz tre[ciwych - s lekko przeczyszczajce i mlekopdne MELASA : - pasza zastpcza i energotwórcza - dziaBa lekko przeczyszczajco - dawka : 1 - 1,5 kg / dzieD rozcieDczona wod w stosunku 1:3 II ) Pasze objto[ciowe a) soczyste ZIELONKI : - zawieaja wszystkie niezbdne skladniki pokarmowe - szczególnia warto[ciowa pasza - stanowi uzupeBnienie codziennej dawki pokarmowej - koD przebywajac caBy dzieD na pastwisku pobiera okoBo 30 - 40 kg masy zielonej - zielonke podaje sie tylko [wie|, zaparzona, fermentujca wywoBuje wzdcia - dziaBa regenerujco na wyczerpany organizm, poprawia kondycje, zwieksza mleczno[ klacz, przyspiesza wzrost i rozwój zrebiat. OKOPOWE : * marchew - najcenniejsza pasza ze zwgldu na duz zawartosc witamin ( prowitaminy A i witaminy C ) - podawana : zrebitom, klaczom zrebnym i karmiacym, ogierom na okres zimowy i wczesnowiosenny - dawka : + konie dorosBe : 5 - 10 kg / dzieD + zrebita : do 5 kg / dzieD b) suche SIANO : - stanowi podstaw |ywienia koni - siano [wie|e, niedostatecznie wypocone powoduje wzdcia, morzysko a nawet ochwat - dawka : 5 - 10 kg / dzien SAOMA : - maBa warto[ od|ywcza - wypeBnia przewód pokarmowy, a przez podrazneinie jelit wzmaga ich perystaltyk - dawka : 2 - 5 kg / dzieD III ) Pasze uzupeBniajce Wszystkie konie musza mie zapewniony staBy dostp do lizawek solnych, które powinny znajdowa sie takze na pastwiskach i okólnikach. {YWIENIE POSZCZEGÓLNYCH GRUP KONI 1) {ywienie ogierów wyró|niamy 2 okresy : stanówk ( trwa 6 miesiecy ) i spoczynku Na wytworzenie dobrej jakosci nasienia duzy wpByw maj : - biaBko - makro - i mikroelementy - zwiazki wapnia i fosforu - jodek potasu - siarcan cynku - witaminy A i E W okresie stanowki wskazane jest dodawa do dawki groch, jeczmieD, otrby pszenne grube, [wie|ej zielonki, kieBkowanego ziarna i jaja kurze. Zaleca si w dawce 120 - 140 g biaBka / 100 kg masy ciaBa ogiera. 2) {ywienie klaczy zrebnych i karmiacych W dziennej racji pokarmowej dla klaczy nale|y zabezpieczy odpowiedniej jakosci : - bialko - mikro - i makroelementy ( wapD, fosfor, miedz, kobalt, potas ) - witaminy : A, D3 i E Uwzgldniajac rozwoj pBodu stosuje sie dodatek 100 - 200 g biaBka. Od 4-tego m-ca cia|y dodaje si 1 - 1,5 kg owsa, oraz 1 - 2 kg dobrego siana. Od 5-tego m-ca mozna zastosowa makuch lniany. Na produkcj 1 l mleka potrzeba ok. 3,5 MJEM i 30 - 40 g biaBka. Klaczom zrebnym i karmicym nie wolno podawa nasion ro[lin strczkowych poniewa| powoduja wzdcia i zaparcia. ZALETY PRZEBYWANIA KONI NA PASTWISKU : - swoboda wyboru ro[lin - swoboda ruchu - dziaBanie sBoDca, tj. bakteriobójcze i witamina D, wzrasta ilo[c hemoglobiny i czerwonych krwinek we krwi ) - dodatnie dzialanie wiatru, temperatury, opadow - odpoczynek psychiczny RODZAJE PRACY : - lekka - [rednia - cie|ka ROZLINY TRUJCE DLA KONI : - tuja - db szypuBkowy ( owoc ) - ligustr - cis - blekot - dziurawiec - trzmielina - gorczyca - koleander - szczaw - jaskier - naparstnica

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Wykład 5 16,06,12
wyklad farma 16 04 12
Wykład III 06 03 12
Wykład IV 06 03 12
Koncepcja zarzadzania Wykład 06 12 2009
wykład 3 27 10 12
PRAWO WYKLAD VII 06 02 2011 1
Analiza Wykład 10 (09 12 10) ogarnijtemat com
Analiza Finansowa Wykład 05 02 12 09
rach wykład 1 (16)
Wykład 16 Gazometria i rkz

więcej podobnych podstron