7368841842

7368841842



Karta pracy D1

Badanie zawartości witaminy C w wybranych owocach i warzywach oraz tabletce witaminy C

Materiały:

-    owoce i warzywa: cytryna, pomarańcza, jabłko, banan, ziemniaki i inne, tabletkę witaminy C, kleik skrobiowy, płyn Lugola,

-    szkło laboratoryjne (zlewki, probówki, zakraplacz), wyciskarka do soku, moździerz, bibuła filtracyjna

Wykonanie:

-    sporządź soki z wybranych produktów poprzez wyciśnięcie na wyciskarce lub utarcie w moździerzu i przecedzenie przez bibułę filtracyjną.

-    z mąki ziemniaczanej i gorącej wody sporządź kleik skrobiowy (1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i 100 ml wody),

-    kleik skrobiowy rozlej w jednakowych ilościach do probówek (po 5 ml w probówce).

Uwaga! Przygotowujemy tyle probówek, ile rodzajów soku badamy oraz jedną kontrolną.

Uzupełnij tabelę

Rodzaj próby

Ilość soku zużytego do odbarwienia roztworu (w kroplach)

Próba kontrolna

Brak soku, kolor niebiesko-fioletowy

Próba badana 1- sok z jabłek

Próba badana 2 -sok z pomarańczy

Próba badana 3 - sok z cytryny

Próba badana 4 - sok z jabłek

Próba badana 5 - sok z ziemniaka

Próba badana 6 - roztarta tabletka witaminy C

1. Sformułuj problem badawczy:

2. Postaw hipotezę roboczą:

3. Przedstaw wyniki obserwacji:

4. Przedstaw wniosek:

19



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Karta pracy B2 Badanie właściwości redukujących witaminy C (zegar jodowy) Zegar jodowy jest jedną z
Zawartość wody w wybranych surowych warzywach i owocach 87,5°/c^^H 87,6°/c^^M
Karta pracy nr 1 Badanie rozpuszczalności tłuszczów Instrukcja: 1.    Przygotuj trzy
Karta pracy nr 2 Badania działania wody bromowej na tłuszcze Instrukcja: 1.    Przygo

więcej podobnych podstron