Ciasta i Torty

Ciasta i Torty



Jabłeczniki z serem i śmietaną

Jabłka dostępne są o każdej porze roku i można z nich przyrządzać rozmaite ciasta.

Jabłecznik

francuski

na zdjęciu z przodu

Składniki na 1 tortownicę

0    średnicy 28 cm:_

75 g miękkiego masła

150 g cukru

2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli___

4 jaja_

100 g mąki

50 g mąki ziemniaczanej

1    łyżeczka proszku do pieczenia 750 g kwaskowatych jabłek 150 g creme fraiche lub gęstej śmietany

Specjalność kuchni francuskiej * Łatwe

Przy 12 porcjach - 1 porcja zawiera ok. 1210 kJ/290 kcal 6 g białka • 15 g tłuszczu 32 g węglowodanów.

Przygotowanie: 45 minut Pieczenie: 1 godzina

Masło utrzeć na pianę z 100 g cukru, 1 łyżką cukru waniliowego i solą. Wyrobić ciasto, dodając do masy stopniowo 2 jaja, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. • Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka na plasterki grubości V2cm. • Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. • Włożyć ciasto do formy lekko posmarowanej masłem i wyrównać jego powierzchnię. Ułożyć wokół plasterki jabłek, wciskając je lekko w ciasto. • Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 35 minut. • Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajami oraz resztą cukru i cukru waniliowego. Śmietaną polać jabłecznik i wstawić go na środkowy poziom piekarnika; piec jeszcze 25 minut. • Po ostygnięciu posypać jabłecznik cukrem pudrem.

Jabłecznik z serem

na zdjęciu z tyłu

Składniki na 1 tortownicę

0    średnicy 26 cm:_

Ciasto kruche:    _

250 g mąki    __

100 g cukru szczypta soli 125 zimnego masła Obłożenie:_

500 g białego sera, ewentualnie twarożku (20% tł.)

1    torebka budyniu waniliowego 100 g cukru

3jaja

0,2 1 śmietany kremówki 50 g rodzynek sułtanek 500 g jabłek

Trochę trudniejsze

Przy 12 porcjach - 1 porcja zawiera ok. 1680 kJ/400 kcal lig białka • 19 g tłuszczu 43 g węglowodanów.

Przygotowanie: U/2 godziny Pieczenie: ll/4 godziny

Mąkę zagnieść z cukrem, solą, masłem i 2-3 łyżkami lodowatej wody. Odstawić ciasto na 1 godzinę do lodówki.

• Ser wymieszać z budyniem i cukrem. Oddzielić żółtka od białek. Białka i śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z żółtkami, dodać sułtanki, pianę z białek i ubitą śmietanę. • Jabłka podzielić na ćwiartki, obrać i pokroić na cząstki. • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. • Dwie trzecie ciasta rozwałkować i wyłożyć nim lekko natłuszczone dno formy. Z pozostałego ciasta uformować brzeg. Spód nakłuć w wielu miejscach widelcem. •

Na cieście ułożyć masę serową, wygładzić powierzchnię i obłożyć cząstkami jabłek. • Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 1 godzinę 15 minut.

12


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Ciasta i Torty Jabłeczniki na kruchym cieście Wykwintne ciasta - niezbyt drogie, ale czasochłonne.J
dostępni niemalże o każdej porze dnia i nocy. Podobnie jak dziekanat, który jest czynny od 8 do okoł
Pory roku R O każdej porze roku jest inna pogoda. Przyjrzyj się, jak ubrane są dzieci, a następnie
Ciasta i Torty Soczyste ciasta z jabłkami i orzechami laskowymi Pokrojone dopiero na drugi dzień po
Ciasta i Torty Smaczne pełnowartościowe ciasta z jabłkami Jeżeli ziarno będzie zmielone tuż przed p
Ciasta i Torty Polski placek z jabłkami Aromatyczne nadzienie jabłkowe z bezą migdałową - prawdziwy
Ciasta i Torty$ Wykwintne ciasta z agrestem Można do nich podać cynamonowa bita śmietanę.Placek z ag
Ciasta i Torty Ciasta z morelami pieczone na blasze Najsmaczniejsze sa świeżo upieczone. Po wyjęciu
Ciasta i Torty) Ciasta z mąki razowej z wiśniami i czereśniami Najsmaczniejsze sa na drugi dzień, al
Ciasta i TortyU Jasne i ciemne rolady biszkoptowe z owocami Te łubiane wypieki z nadzieniem z bitej
Ciasta i Torty? Tort orzechowy Orzechową śmietanę można zastąpić polewą z 200 g roztopionej czekolad
Ciasta i Torty? Tort malinowy z bitą śmietaną Wspaniały tort dla lipcowych solenizantów. Składniki n
Ciasta i Torty? Torty na bardzo uroczyste okazje Z kremem maślanym i lukrem lub z bezą i bitą śmieta

więcej podobnych podstron